«Народний фронт» у Чернівцях відкликав депутатів «Самопомочі»

26.03.2018

На вихідних у Чернівцях пройшла доволі таки знакова подія для міста, адже вперше політична партія спробувала розпочати процедуру відкликання своїх депутатів. Міський осередок «Самопомочі» вирішив відкликати шістьох депутатів з міськради.

У численних публікаціях в мережі фейсбук представники «Самопомочі» закликали небайдужих чернівчан прийти на збори з відкликання депутатів у суботу, але коли чернівчани все ж прийшли, щось пішло не так.

Реєструємо спочатку по запрошенням

збориЯкщо ти небайдужий чернівчанин, відгукнувся на заклик, прийшов у свій вихідний на збори але не маєш запрошення на синьому бланку, яке невідомо ким і як видавалось, тебе не зареєструють. Тобі варто почекати поки зареєструють «своїх» чернівчан із запрошеннями. Принизливо? На думку організаторів ні. Тож хтось розвертався і йшов, а комусь все ж зі скандалом але вдалось зареєструватись та отримати зелений папірець для голосування. Що говорити, якщо навіть секретаря міської ради не пустили до залу.

Перед зборами зникло кілька сотень чернівчан

Зал наповнювався мляво та довго адже реєстрували кожного у шістьох списках, але ЗМІ лояльні до Каспрука та «Народного фронту» десь побачили кілька сотень чернівчан, про що і сповістили миттєво на сторінках своїх видань.

Тим часом люди розписувались чомусь у порожніх бланках, але схоже на порушення організатори не зважали, мета була досягти реєстрації понад 300 чернівчан щоб збори вважались правомочними. Та все ж натовп у кілька сотень чернівчан, згаданий у ЗМІ, ніяк не міг перетворитись хоча б у 300 присутніх. Тож кілька сотень чернівчан зникли та залишились лише в уяві журналістів. Згодом, до речі, зникло ще понад сотню чернівчан, які навіть пройшли реєстрацію.

Депутатів «Самопомочі» прийшли відкликати члени «Народного фронту»

29064373_2210148642360701_682940165109296707_oЗвісно очікувалось, що на збори прийдуть прихильники «Самопомочі», але прийшли чомусь прихильники та активні учасники «Народного фронту» та інших політичних сил. У залі були помічені помічник голови парламентської фракції «Народний фронт» Максима Бурбака, який прийшов з мамою, журналісти телеканалу цього ж нардепа, найвідданіші ідеалам Яценюка Обшанський та Лазарєв, голова наглядової ради «Калинівського ринку» Андрій Ілін. Окремою групою сиділи працівники «Нашої ряби», які представляли відомого бізнесмена Олега Охотського.

До речі, Сергій Лазарєв, перед початком заходу зустрівся з рідним братом Максима Бурбака Олексієм, прямо під стінами «Текстилки». Чи був це інструктаж, наразі невідомо.

135 зареєстрованих учасників на збори чомусь не потрапили

29390680_1617678118308230_805507136_oКоли в залі перебувало десь 180 чернівчан, організатори несподівано оголосили, що зареєстровано 315 чоловік відкрили збори та розпочали голосування.

Вже перше ж голосування показало, що в залі орієнтовно 180 чоловік, адже «за» голосувало по всіх питаннях трохи більше 150 людей, ще до 30 утримувались або голосували проти. І навіть голосування обома руками, яке зафіксували на фото, не збільшувало кількість присутніх.

На мить промайнула думка, що організатори зараз оголосять в розшук 135 чернівчан, які безслідно зникли, адже попереду голосування по важливих питаннях. Але схоже, що навіть якби голосувало 10 чоловік, то усіх би все влаштувало.

Насправді ж ця різниця вказує лише на те, скільки було зареєстровано «лівих» чернівчан. Адже свідки розповідають, що реєстрували навіть по фотографіям паспортів з телефону.

Спроба зірвати збори

29064181_2210149829027249_8460041331939822948_oЗвісно, що демократична процедура зборів не передбачала ні оприлюднення, які саме порушення за кожним із депутатів, ні надання їм слова, хоча попередньо організатори писали про те, що виборці збираються та обговорюють проблеми, які створив їм недобросовісний депутат.

Коли двоє депутатів, яких відкликали, попросили слово, щоб збори все ж пройшли хоча б у формі діалогу з громадою, слова їм не надали. Організатори від «Народного фронту» запустили в зал на скандування «Ганьба» і після цього голосування продовжились. Здавалось би, не демократично якось вийшло, і чесні буковинські журналісти зараз про це напишуть, але замість цього в провладних ЗМІ з’явилось повідомлення, що депутати Аліна Олевич та Богдан Ковалюк намагались зірвати збори тим, що попросили надати їм слово. Звісно смішно, але певно журналістам поставили інші задачі, тож про об’єктивність і незаангажованість цього дня не йшлось.

Чи повірить подібним зборам ТВК?

Отже збори на думку організаторів відбулись і процедуру відкликання депутатів продовжать. Далі ініціативні групи будуть збирати підписи чернівчан. Цю процедуру сфальсифікувати ще простіше, тож на цьому етапі у союзу «Сампомочі-Народного фонту» проблем не мало б виникнути. Після цього усі документи будуть надані ТВК. А ось чи закриють очі на масові порушення в ТВК, так як на це закривали очі організатори зборів та провладні ЗМІ, залишається мабуть єдиним питанням. Адже якщо з «Самопомочі» за подібні збори з численними порушення може ніхто й не спитає, то члени ТВК за незаконні рішення несуть кримінальну відповідальність.

Микола Сергієнко

Фото: Ігор Константинюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини