Хто видав поліцейським ліцензію на вбивство?

09.10.2018

1537076142_42058669_566042097174763_1112781672266334208_nСмертельне ДТП на вул. Руській, у якій у ніч на 16 вересня загинув 27-річний мешканець приміського села Горбова Костянтин Капалб, поставило силовиків у вкрай незручну ситуацію. А в незручній ситуації силовики, виявляється, поводяться однаково.

Нещодавно соціальні мережі розважалися жартами над двома російськими йолопами із ГРУ, які поїхали у Британію, щоб убити колишнього колегу, але навіть цього у них не вийшло. Сміялися над їх дурнуватими відповідями, невмінням створити для себе алібі, низьким загальним рівнем тощо. Але зараз ми побачили таких же йолопів просто в Чернівцях. Але якщо ті російські поїхали все ж у чужу для них Британію, і хотіли вбити та не вбили — то наші поїхали просто у район «Гравітону», не хотіли і вбили. Себто в цьому складному змаганні вони перемогли. Відпирається ж патрульна поліція приблизно з тим же мистецтвом Петрова та Баширова. Або, краще сказати, з однаковою незграбністю та нахабністю.

Швидкість автомобіля

16 вересня о 13:23 начальник патрульної поліції Чернівців Артур Шкроб на своїй сторінці у розлогому звіті з 6 пунктів і різних додатків повідомляє: «На момент автопригоди екіпаж здійснював патрулювання вулиці Руської. Рухаючись з УВІМКНЕНИМ проблисковим маячком синього кольору, поліцейський допустив наїзд на 28-річного жителя Герцаївського району, котрий раптово вибіг на проїжджу частину». Саму подію Шкроб визначає дуже скромно: «Факт ДТП за участі патрульного автомобіля…» За участі!

В кількох десятках рядків чомусь слова нема про те, що патрульна машина за кимось гналася. Чомусь. Забув? У цей же момент 16 вересня заступник прокурора області Олег Пелепюк проводить бріфінг з приводу події і повідомляє, зі слів поліцейських (він посилається саме на слова), що патрульні переслідували порушника дорожнього руху і рухалися із швидкістю 60—80 км/год. Дивним чином, за десять днів, що минули з дня ДТП, ми не почули ані слова про цих порушників, за якими ніби гналися поліцейські. Ми досі не знаємо хто це. І хто ще за ними гнався, крім цієї патрульної машини?

Погоня, як правило, супроводжується сигналами сирени і повідомленнями з гучномовця. Цього не було. З відповідей заступника прокурора Чернівецької області Олега Пелепюка на брифінгу 26 вересня стає зрозумілим, що досі не з’ясовано, хто цей невловимий порушник. І що він порушив? Чи, може, існував лише у фантазіях поліцейських?

Існує лише два пояснення забудькуватості Шкроба і необізнаності прокурора. Або поліцейські вигадали, що їм було за ким гнатися — або вони гналися за кимось з такої мізерної і дурної, нічим не підтвердженої причини, що зараз уголос бояться її озвучити. Настільки вона неспівставна із убивством людини… По-іншому не пояснити забудькуватість начальника поліції про погоню. Він причину вголос назвати не зміг досі. Цьому два пояснення: або причини не було, або вона була ідіотична. Може, зараз почнуть вигадувати? Але час на щирість минув. Тепер уже все — вигадки і брехня.

Раптом, через десять днів, 26 вересня, прокуратура все ж наважується виставити відео — очевидно, з будівлі «ПриватБанку», де просто повинна бути відеокамера. Вражені глядачі вглядаються у відео… і не можуть зрозуміти: до чого воно? Звідки воно? Ми бачимо авто поліцейських, яке мчить по мокрій дорозі із шаленою швидкістю. І нікого, хто поводився би як переслідуваний.

Відео було зняте біля будівлі «ПриватБанку» на відстані 175 метрів до переходу, біля якого нині вінки та лампадки. І воно не позбавлене інтересу. Оскільки зверху є секундомір, а відстані легко промірюються навіть по «Google», то можна виміряти швидкість, із якою рухалося авто поліцейських за кілька секунд (6 чи 7) до того, як убило людину. Зробити фаховий промір досить легко. Там є з чим порівнювати і перепровіряти. У мене вийшло 90 км/год., при чому 90+. На відео ми до того ж бачимо, що авто поліції починає в якийсь момент нести (дощило в ту ніч), і воно не зовсім кероване. За ким гналися ці діти Голівуду серед житлового кварталу по мокрій дорозі? І чи могли вони врешті когось не переїхати?

Ще дивніша деталь: убитий переходив дорогу з іншого боку дороги. Як він міг раптово вискочити? До смуги, по якій їхали поліцейські, мінімум півдороги. Гіпотеза видається така: чоловік пройшов вільні півдороги (а, може, зупинився навіть раніше) і думав, що машина проїде повз, а у машини не вийшло. Власне, ще й тому і зникає вкрай потрібне відео з реєстратора. Далі поліцейські перетворюються на нахабних фокусників.\

Відеореєстратор

Про спритність рук — це до історії з відео. Невідома громадськості поліцейська передбачливо вирішила «зберегти» речовий доказ і вилучила відеорєстратор з машини колег, що збили людину. Їй здалося, що його можуть поцупити. Тому поцупила раніше. Але чомусь не віддала одразу працівникам прокуратури, які прибули на місце події і збирали докази. Ось це «не одразу»! Потім віддала. І абсолютно «несподівано» виявилося, що пам’ять реєстратора порожня!

Артур Шкроб через одинадцять (!) днів мовчання, 27 вересня, пояснює відсутність будь-яких відео тим, що поліцейські… заряджали телефон: «Ніхто з поліцейських відео з реєстратора не вилучав і крапка», — каже він. Сподіваємося, цього разу поліцейські скористалися послугами фахівців. Шкроб мало не кричить на тих, хто хоче його спитати елементарне: де? Хочуть спитати, тому що без вини загинула молода людина. І ця надмірна нахабність нью-начальника привертає увагу. Спадає на думку очевидне, що ця людина насправді давно має бути відсторонена не тому, що цього прагне депутат Олександр Болтунов — а тому, що він, Артур Шкроб, один з перших підозрюваних у таємничому зникненні відео. Бо «зникнути» відео — відповідальне рішення. І те, що він досі на своєму місці — це правове божевілля…

У згаданому дописі від 16 вересня Шкроб повідомляє: «Поліція прозора і об’єктивна! Відеофіксація ведеться одразу після зіткнення». Зауважте, що не до, а «після». Він знав, що фіксації «до» не може бути не тільки на бодікамерах, які вмикають у відповідній ситуації, але й з відеореєстратора, який має працювати весь час. І про який він у своєму розлогому пості просто… не згадує. А на неодноразові вимоги у цей день оприлюднити відео з реєстратора — не відповідає. Він не посилається на прокуратуру, що було б цілком логічно. Не каже, що речові докази не у нього, він просто не згадує про існування відеореєстратора.

Винні знайдені

Один з родичів загиблого у коментарі під постом заступника прокурора Олега Пелепюка повідомляє, що правохоронці вилучили відеозапис з камери нічного магазину «Максімал», який знаходиться точно напроти злощасного переходу, приблизно в 10 метрах. Одна з камер, як на мій (за це вже не поручуся) погляд, скерована просто на дорогу, по якій рушив патрульний автомобіль, що вбив людину. Але ми це відео не побачимо. Тому що, як повідомили мені у магазині, щось сталося із проводкою, і працювали тільки внутрішні камери.

З магазином цікава історія — вже вночі прийшли поліцейські і хотіли закрити його, навідуються поліцейські і досі. Із тією ж метою. Винні знайдені, як бачимо. Поліцейські не вбачають своєї провини, вони вбачають провину магазину, куди, можливо, йшов загиблий. Так і комендантську годину введуть, щоб вільно можна було гасати.

Якраз у цьому магазині, до речі, кореспондентові телеканалу «1+1» повідомили, що Костянтина Капалба збили на переході. Це — внутрішнє переконання всіх місцевих. І переконати по-іншому їх уже не вийде — і не тому, що вони такі упереджені. А тому, що вони бачать з якою зухвалістю для нормальної країни брешуть поліцейські, щоб врятувати свою дупу. Із північно-корейською зухвалістю брешуть. Це той самий ґатунок.

Реакція медіа і мереж

Принагідно я з’ясував, що патрульна поліція майже не звітує перед громадою. Тільки селфіками у «Facebook» усе й обходиться. Це нормально, вважаю. Для опричників. Посадовці ж зазвичай звітують — у цьому різниця. На сайті Національної поліції Чернівецької області просто НЕМАЄ повідомлення про це ДТП. Воно не гідне уваги. За 16 вересня новин там немає. Тихо будь!

Але якраз у мережах різноманітні підботки чи полуботи, симпатики поліції, відчутно активні. Гірше, що вони можуть зробити у цій ситуації, вони роблять — починають переводити стрілки, безглуздо наїжджати на тих, хто обурюється, звинувачувати в усіх гріхах кожного, хто взагалі думає головою. Огидне патякання цих поліцай-ботів збурює, бува, більше, аніж ситуація в цілому. Безсоромність і абсурдність їхніх наїздів натякає на безсоромність тих, кого вони покривають. Принаймні будь-який пересічний спостерігач може провести таку паралель.

Резонанс у мережах, обурення людей неспівставно більше резонансу медійного — така ознака буває тільки у невільної держави. Багатотисячні перегляди відео з місця події та повідомлень про ДТП. Депутат обласної ради Олександр Болтунов — ентузіаст соцмереж, який вирішив зайнятися темою ДТП, зібрав величезний банк уваги та цитованості від користувачів соцмереж. Відповідний пост на його відносно скромній сторінці, присвячений цій темі, зібрав більше 900 «лайків» і був переопублікований 2300 разів. Що, певно, рекорд для чернівецького сектора «Facebook».

Хоча партія, яку представляє пан Болтунов, не надто популярна у Чернівцях, така реакція нагадує, що людям у певних ситуаціях байдуже якого кольору курка — лише б несла яйця. Решта політичних сил якось дуже інертно поставилися до цієї екстремальної ситуації, на якій за день зробив ім’я той же Болтунов (якому політично немає що втрачати, окрім своїх ланцюгів). Кому ж охота сперечатися із аваківцями, у такий непевний час?

Реакція на цю подію — боротьба скромних залишків демократії у країні із величними пагонами анархії та тоталітаризму, що давно тішать уважне око. Величезний розголос у мережах ніяк не співпадає ані зі скромною реакцією переважної більшості політиків, ані провідних журналістів. Це ознака згаданих пагонів. Якби у нас не було залишків опозиції (поганої чи дуже поганої), силовикам би взагалі спокійно жилося. Вони би поплювали абсурдом в очі громадськості зі спокійнішими обличчями — а так ще трішки хвилюються. Але все йде до спокійного життя…

Не так давно побиття студентів і невжиті відповідні кадрові заходи призвели до революції — тепер загибель безвинної людини не призводить навіть до звільнення чи уважної статті у газеті. Насправді, подія на Гравітоні — своєрідний Рубікон. По результатам його форсування вже можна сказати що дозволить зробити суспільство над собою в найближчі десять років. Фактично йдеться про добровільний підпис ліцензії на вбивство. Але підписує її не інфантильний глупуватий Шкроб, який зріс у житті без правил, не обережні слідчі з інших структур — ми всі зараз підписуємо цю ліцензію на вбивство. Нас.

Післямова

Вбитий 27-річний Костянтин Капалб отримав від держави, де народився і де так багато патякають про справедливість, негадані преференції: рахуватися безробітним, при тому, що працював — і вважатися порушником, будучи жертвою. Власне, такими преференціями нині наділяється більшість громадян. Він народився у державі, де не викривають, а покривають убивць. Чи в цьому його вина?

Сергій Воронцов, спеціально для «БукЦентр»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини