«Народний фронт» кришував злочинну схему закупівлі шкільних автобусів на Хотинщині

16.03.2018

Бурбак_ДопірякЗа один день «потрібний» «Народному фронту» підприємець збагатився на 1,4 мільйони гривень.

Ні для кого не таємниця, що у 204 виборчому окрузі для нардепа від «Народного фронту» Максима Бурбака базовим є Хотинській район. Це, в принципі, і не дивно, адже однопартієць Бурбака і за сумісництвом голова Хотинської райдержадміністрації Петро Допіряк створює тепличні умови для діяльності свого партійного боса. Чиновники районного штибу ледь не наввипередки організовують для Максима Юрійовича пафосні зустрічі з мешканцями району та вручення «щасливому» електорату подарунків від його імені. Водночас, маючи покровителя в особі голови парламентської фракції «Народного фронту», ці ж посадовці дозволяють собі багатомільйонні фінансові махінації з бюджетними коштами. Адже чудово розуміють, що Бурбак їх завжди прикриє в обмін на лояльність та забезпечення необхідного результату на виборах.

На підставі документів, які днями опублікував інформаційний портал «Букінфо», ми вже писали про кримінальні провадження відкриті стосовно деяких сільських голів Хотинського району. Але не менш цікавою є і історія закупівлі управлінням освіти Хотинської РДА двох шкільних автобусів, якою теж зацікавилися правоохоронці.

2 грудня 2016 року відбувся конкурс переможцем якого був оголошений ФОП Пістружак О.М., що зголосився поставити 2 шкільних автобуси загальною вартістю 1 мільйон 847 тисяч гривень. Однак, слідством було встановлено, що на момент проведення конкурсу документи тендерної пропозиції, завантажені ФОП Пістружаком О.М. в електронну систему закупівель, не відкривалися, і були дозавантажені лише 5 грудня. Тобто, згідно чинного законодавства, тендерний комітет, взагалі, не мав права розглядати цю пропозицію, а тим більше оголошувати згаданого підприємця переможцем. Більше того, згідно висновків експертизи переданий транспорт не відповідав більшості технічних вимог передбачених для шкільних автобусів. Зокрема, було встановлено, що два поставлених автобуси були перероблені з вантажних у пасажирські.

Попри це, 20 грудня 2016 року договір із підприємцем був підписаний. А вже 28 грудня сайт Хотинської РДА похвалився, що за участі нардепа Максима Бурбака ці автобуси були передані районному управлінні освіти.

Але весь цинізм ситуації полягає у тому, що на момент виграшу тендеру у Пістружака навіть не було цих автобусів. Прокуратура встановила, що він їх придбав лише 20 грудня 2016 року за 420 тисяч гривень. Таким чином, фактично, на пустому місці підприємець збагатився на  1 мільйон 427 тисяч гривень, і, мабуть, що поділився з ким треба.

Вочевидь, хотинські чиновники від освіти були абсолютно впевнені, що Бурбак і Допіряк їх прикриють, якщо пішли на таке відверте зловживання повноваженнями. Але цього разу щось пішло не так.

Ми ж, тим часом, вирішили поцікавитися самим підприємцем, якій переміг у згаданому сумнівному тендері. З’ясувалося, що за останній час ФОП Пістружак взяв участь у восьми тендерах в Хотинському районі на загальну суму 2 мільйони 906 тисяч гривень і в усіх переміг. При чому, сім з цих закупівель були неконкуретними, тобто він був єдиним учасником. Всі вони стосувалися проведення робіт у державних установах. І досить дивно виглядає той факт, що в Хотинському районі не знайшлося інших підприємців чи фірм, які вміють робити ремонти.

Лише в тендері по автобусах у Пістружака був конкурент, але чиновники пішли на відвертий кримінал і все одно зробили його переможцем.

 Цікаво також і те, що кримінальне провадження по автобусах було розпочате 19 січня 2017 року, але це не завадило управлінню освіти Хотинської РДА 28 листопада 2017 оголосити Пістружака переможцем у одразу чотирьох тендерах на ремонти в школах. Звісно, це лише здогадка, та складається враження, що цього підприємця з хотинськими чиновниками поєднує щось більше ніж просто ділові стосунки. Але це вже мають встановлювати компетентні органи.

Навряд чи рядові посадовці звичайної райдержадміністрації зважилися би на такі махінації з бюджетними коштами, якби їх не прикривали зверху. А з огляду на те, хто очолює район і який депутат його кришує, не важко здогадатися чия партійна каса регулярно поповнюється відкатами.

Андрій Тисовський

пістружак1

пістружак2

пістружак3

пістружак4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини