Чернівецькому підприємцю, який постачав у зону АТО «ліві» бронежилети, дали два роки

31.08.2016

бронежилети_1

Справа із «лівими» бронежилетами, які були закуплені за кошти «Калинівського ринку» та передані буковинським воякам у зону АТО, нарешті добігла свого логічного завершення. 23 серпня Шевченківський районний суд Чернівців засудив на два роки обмеження волі з іспитовим терміном один рік підприємця Олександра Демчучена, якій продав ці, так звані, бронежилети.

Нагадаємо, що влітку 2014 року Чернівецькій міській центр допомоги військовим спільно із громадською організацією «Волонтерський рух Буковини» закупили у горе-підприємця 65 бронежилетів. У якості матеріальної допомоги МКП “Калинівський ринок” виділив на ці потреби 305500 грн. Тобто, фактично засоби захисту солдат були закуплені за кошти громади міста.

Після пробних відстрілів з’явилися сумніви у якості бронежилетів. Та бравий полковник у відставці Олександр Демчучен пообіцяв у разі необхідності замінити пластини і бронежилети відправили на передову. Після того, як їх відстріляли у зоні бойових дій, підтвердилися найгірші сподівання, що ці бронежилети можуть витримати хіба що постріл з рогатки.

демчучен

Олександр Демчучен

На вимогу депутата Чернівецької міської ради Володимира Бешлея була скликана позачергова сесія під час якої почали випливати досить неприємні обставини цієї сумнівної оборудки.

Зрештою, правоохоронці під тиском громадськості таки розпочали кримінальне провадження, яке разом із судом тривали більше двох років. Тож, іноді складалося враження, що хтось чекає, щоб про справу усі забули і її можна було тихенько спустити на гальмах. Правоохоронці не надавали жодної  інформації про хід слідства. І вже навіть зараз, коли справа була в суді, поліція певний час ігнорувала інформаційний запит нашого сайту і лише після нагадування надали відповідь. Щоправда, надати будь-яку інформацію про результати досудового слідства правоохоронці відмовились.

І все ж таки справедливість восторжествувала. Судом встановлено, що підприємець підробив супровідні документи та видав за бронежилети 4 класу чохли та металеві пластини без маркування і невідомого походження.

демчучен_вирок

Демчучен своєї вини не визнав, але це не врятувало його від обвинувального вироку та визнання винним у шахрайських діях.

Хоча, остаточну крапку у цій справі ставити поки що зарано. Бо все ж таки не до кінця з’ясована роль чиновників міської ради, які безпосередньо координували закупівлю цих бронежилетів. По цій справі вони проходили, як свідки. Та навряд чи підприємець і за сумісництвом полковник у відставці зважився б на цю авантюру, якби не був впевнений, що високі чини з Ратуші не прикриють йому тили. І так би воно й сталося, якби депутати міської ради та громадськість вчасно не з’ясували, що хтось вирішив цинічно нагріти руки на житті наших хлопців на Сході України.

Знову ж таки, нинішнє рішення суду це всього лише половина справи. Адже тепер треба змусити Демчучена повернути 300 тисяч гривень, які він, фактично, вкрав у громади міста.

Андрій Тисовський              

Повний текст вироку суду читайте ТУТ   

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи