За вирубки лісу поблизу Смугарських водоспадів Екоінспекція оштрафувала на 20 тисяч гривень

14.04.2016

водоспад 111Не дивлячись на запевнення лісівників та голови Путильської РДА Миколи Савчука, що ніяких порушень та нічого страшного у вирубці лісу та прокладанні дороги через один із Смугарських водоспадів немає, держекоінспекція під час перевірки склала чотири протоколи про порушення. Окрім того санітарна вирубка, про яку говорили лісівники, виявилась насправді суцільно-санітарною. Про це йдеться у відповіді на запит громадському активісту Павлу Колядинському.

Результати перевірки Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області щодо засипаного Смугарського водоспаду:

“…В результаті лісогосподарської діяльності було допущено порушення технології розробки лісосіки в частині трелювання деревини через постійно діючий водотік та транспортування заготовленої деревини вантажними автомобілями через ландшафтний заказник місцевого значення “Буковинські (Смугарські) водоспади” в т.ч. водоспад “Ворота”.

Дані дії, є порушенням ст. 9 Закону України “Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону”, ст. 7, 26 Закону України “Про природно-заповідний фонд України”, ст. 12, 40 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”, ст. 19, 21 “Лісового кодексу України”.

За результатами виявлених порушень складено 4 протоколи, з яких 2 направлено для подальшого розгляду до Путильського районного суду. … Розмір шкоди заподіяної порушенням … становить 20022 грн. …”

Нагадаємо наприкінці лютого наше видання опублікувало матеріал, про те, що на Путильщині знищують Смугарські водоспади. Після того як інформація про безчинства лісорубів у ландшафтному заказнику набула суспільного розголосу, лісівники були змушені відновити засипаний водоспад. В цей же день розпочала свою перевірку Держекоінспекція за зверненням нардепа Івана Рибака.

Також за даними фактами звертався у Держекоінспекцію і голова фракції “Народний фронт” у Верховній раді Максим Бурбак, але даний запит був направлений 18 березня, коли вже два дні тривала перевірка. А інший запит Максима Бурбака, до міністра МВС Арсена Авакова з проханням провести перевірку за фактами можливого знищення природної пам’ятки, так і залишився у вигляді «піар-запиту» опублікованим лише на сторінках «Фейсбуку» і на сайті «Верховної ради» не значиться.

Олексій Пономаренко

 Cмугар штраф

Коментарі
  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи