Нардеп з Буковини назвав обмеження нардепів на виїзд за кордон незаконними

15.08.2023

Нещодавно прикордонники отримали розпорядження не випускати із України за кордон усіх депутатів.

Народний депутат від фракції “Слуга народу” Георгій Мазурашу назвав обмеження нардепів на виїзд за кордон незаконними. Свої твердження депутат підкріплює посиланням на Закон України “Про статус народного депутата України”. Про це народний обранець Георгій Мазурашу написав на своїй сторінці у Facebook.  Одночасно, депутат Мазурашу наголошує, що не виїжджав за кордон з початку повномасштабного вторгнення. “Я після 24.02.2022 року не виїжджав за кордон жодного разу (навіть в оформлені відрядження), і не збираюсь (хіба за крайньої потреби)”, – пише Георгій Мазурашу.
 “А чи справді може бути заборонено виїзд нардепів за кордон?

Нижче скрін із Закону про статус народного депутата, де чорним по білому написано, що конституційні права і свободи народного депутата не можуть бути обмежені навіть в умовах воєнного стану. Як і повноваження”, – пояснює Мазурашу.

Нижче скрін із Закону про статус народного депутата, де чорним по білому написано, що конституційні права і свободи народного депутата не можуть бути обмежені навіть в умовах воєнного стану. Як і повноваження”, – пояснює Мазурашу.

“Так що, при всій повазі до інших інституцій і посад, не може ні голова Верховної Ради, ні Кабмін, ні РНБО, ні навіть наш Президент обмежити конституційні права і свободи народних депутатів, у т.ч. право вільно виїжджати за кордон, коли нардеп вважає за потрібне, і повертатися в Україну теж

Тому всі спроби різними розпорядчими документами обмежити право нардепа виїжджати за кордон, – НЕЗАКОННІ, на мої переконання.
Коли нардеп може бути обмежений у такому праві, написано у законі про порядок виїзду з України”, – додає депутат. Нагадаємо, нардеп Мазурашу з Буковини заперечив можливість виборів під час війни.

Зазначимо, що у липні на пости всіх прикордонників України розіслали вказівку про заборону на виїзд усіх чиновників і депутатів за кордон.

Про це повідомив народний депутат від партії “Європейська солідарність” Олексій Гончаренко з посиланням на власні джерела.

Він заявив, що тепер усі, хто намагаються перетнути кордон, повинні зупинитися на кордоні та “чекати на дозвіл” від Офісу президента.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини