Більшість міст на Буковині стануть селами

07.08.2023

В 1994 році в Молдові провели аналогічну реформу назв, але смт стали не селами, а містами.

Більшість міст Чернівецької області можуть стати селами, – Берегомет, Глибока, Кельменці, Кострижівка, Красноїльськ, Путила. 

Нардепи ухвалили в другому читанні законопроєкт про дерадянізацію адміністративно-територіального устрою. 
Зокрема, з карти України зникнуть селища міського типу. Їх замінять на селища. Також законопроєкт пропонує категоризувати населені пункти за двома основними критеріями: кількістю населення та типом забудови.

Законопроєкт визначає, що:

  • містами є населені пункти з переважно компактною забудовою та чисельністю мешканців не менше 10 000 осіб;
  • селищами є населені пункти із переважно садибною забудовою та чисельністю мешканців понад 5 000 осіб. Населені пункти з чисельністю мешканців до 5000 осіб є селами.

Науковий співробітник Інституту історії НАН України Олександр Алфьоров вважає, що при ухваленні цих змін слід було проконсультуватися з істориками.

Селищами стали називати наші містечка з 1925 року, коли Україну окупували більшовики. Зробили для всіх окупованих територій уніфікацію «селища міського типу», або ж просто селища. Ну добре, прибрали «міського типу», а селище лишили?», – пояснює історик.

Це як з проспектом «Правди» у Києві. Декомунізували проспект названий на честь центрального органу комуністичної партії – прибрали у 2017 році лапки (до речі, кияни проголосували за перейменування у «Європейського Союзу», але щось депутати затягують).

Свої аргументи історик підкріплює історичними  джерелами.

Звертаємось до джерела: Постанова Всеукраїнського центрального виконавчого комітету й ради народних комісарів УСРР «Про загальну назву селищ міського типу» (Оголошено у «Вістях ВУЦВК’у» 11 листопаду 1925 р., № 257)

«Щоб точно встановити загальну назву … назву «містечко» замінити на назву «селище міського типу». Підпис – Г.Петровський (це той, що проти УНР, смотрящій від Москви за окупованою Україною та Голодомор допустив).
 

Історик переконаний, що відновлення статусу «містечкр» вирішить проблему.

«Чому не відновити термін «містечко»? Ну чому вічно у нас віддають українську містечкову культуру? Яскраву культуру, що утворилась між містом і селом. Культуру українського козацтва, шляхти та правдивої нашої аристократії – мешканців цих містечок?», – розмірковує Олександр Алфьоров.

Законопроєкт чітко врегульовує порядок та підстави утворення, ліквідації районів, населених пунктів та зміни категорії населених пунктів.

Утім, він має ще один недолік: не заповнює правову прогалину щодо зміни адміністративних центрів областей. Це питання є актуальним із огляду на тривалу тимчасову окупацію Донецька та Луганська.

Зазначимо, що в 1994 році в Молдові провели аналогічну реформу назв, але смт стали не селами, а містами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини