В Україні вже з 1 червня можуть удвічі підвищити тариф на електроенергію для населення

30.05.2023

НКРЕП пропонує підвищити тариф для населення до 2,88 гривень за кіловат.

В Україні вже з 1 червня можутьпідвищити тариф на електроенергію для населення до 2,88 гривень за кіловат (зараз за споживання до 250 кіловат на місяць тариф — 1,44 гривень, а якщо більше — 1,68 гривень за кіловат).

Із пропозицією підвищити тариф для населення до 2,88 гривень за кіловат днями вийшла НКРЕП.
Однак це рішення має ще затвердити Кабмін.

На перший погляд, переплата у разі підвищення ціни буде не такою великою. Наприклад, якщо зараз за 300 кіловат на місяць середньостатистична сім’я платить 504 гривні, то за новими розцінками — 864 гривні чи плюс 360 гривень. Тобто сума не критична, особливо на тлі космічних платіжок за опалення.

Але є категорії споживачів, яким доведеться переплачувати за електроенергію набагато більше. Скажімо, ті, хто користується електроплитами, теплою підлогою або електричними котлами для опалення. І там уже інші суми — рахунок йтиме на тисячі гривень.
 

Крім того, зростання цінника для людей – це своєрідний “сигнал” для підвищення вартості електрики для бізнесу. А це означає, що зросте “електрична” націнка за багатьма товарами та послугами.
“Очікується, що зростання тарифу для бізнесу становитиме близько 20%, що може збільшити цінники на товари приблизно на 5-10%”, – підрахував аналітик Інституту стратегічних досліджень Юрій Корольчук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини