Україна має домовитися з іноземними кредиторами про списання частини боргів, – «УДАР Віталія Кличка»

18.02.2022

У ситуації реальної загрози військового нападу Росії на Україну кожна бюджетна гривня має витрачатися з максимальною ефективністю.

Сьогодні Україна несе важкий тягар захисту своїх громадян і своєї території від агресивного сусіда. Водночас Україна обороняє не лише себе, але й весь східний фланг Європи та платить за це високу ціну. Від сильної України залежить захист всіх європейських країн.

У цьому світлі українська влада має вийти з продуманою стратегією скорочення державного боргу і одним з перших кроків ініціювати переговори з міжнародними донорами (насамперед із США та Великобританією як підписантами Будапештського меморандуму) щодо відтермінування виплат та списання частини зовнішніх боргів.

Необхідно вже розпочати переговори з найбільшими іноземними державними кредиторами про реструктуризацію прямого та гарантованого зовнішнього боргу з метою списання його частини або принаймні зниження відсоткового навантаження (haircut).

Відносно боргу, який належить приватним зарубіжним кредиторам, український уряд має звернутися до урядів іноземних держав щодо сприяння у реструктуризації або списання заборгованості.

Це важлива складова підвищення обороноздатності та економічної стійкості України в умовах підвищених ризиків зовнішньої агресії.

Невигідні умови кредитів погіршують можливості українського бюджету, вимиваючи кошти, що йдуть на виплату відсотків.

Іншим напрямом докладання активних зусиль є розробка і ухвалення необхідно нормативно-правової бази щодо надання доступу українським банкам до купівлі євробондів України – з метою зниження відсоткового навантаження або вартості обслуговування державного боргу в іноземній валюті. Таке рішення призведе до заміщення коштів іноземців в єврооблігаціях України коштами українських громадян, розміщених на депозитах в іноземній валюті, що вплине як на зниження вартості обслуговування зовнішнього держборгу, так і дозволить завести в банківську систему кошти, які громадяни наразі зберігають у вигляді готівки.

Домовленості про розстрочку виплат або списання боргів суттєво посилять економічний потенціал України та підвищать шанси вистояти у протистоянні з агресивно налаштованою Росією. Вивільнені кошти будуть спрямовані в реальний сектор економіки і працюватимуть на добробут громадян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи