Втручання у вибори БДМУ: для чого Клічуку «свій» ректор?

31.01.2022

Питання виборів ректора Буковинського державного медичного університету мало б носити фаховий, а не політичний характер. Та чомусь саме політики надто переймаються питанням, хто ж очолить один з найелітніших медзакладів України

Чому команду Клічука-Козака, тобто майбутньої команди Разумкова, так хвилюють вибори ректора БДМУ? Та на які обєкти університету поклали око наближені до єдиної альтернативи забудовники?

Першого лютого відбудуться вибори ректора БДМУ. На цю посаду претендують 4 кандидати : в.о ректора Оксана Андрієць, Анатолій Гоженко, Вітлаій Максим’юк та Віктор Польовий.Через відсутність сертифікату про володіння державною мовою до балотування не допустили Віктора Бачинського, Ігора Геруша та Олександра Іващука.За словами голови комісії до виборів у виші готові.

Вибори ректора не надто відрізняються від політичних. Та не лише тим, що за процесом голосування наглядатимуть спостерігачі від кандидатів.

Але щей тим, що на процес волевиявлення чинять вплив місцеві політичні еліти. Їх ставка – Віталій Максимюк, який є колегою та партнером депутата обласної ради від аграрної партії Дмитра Домбровського. На Віталія Максим’юка поставили противники чинної вертикалі з групи Разумкова, аграрії Козака та їх колега по спільній антипрезидентській коаліції в регіоні Клічук. А от спостерігачами від цього кандидата будуть члени команди Клічука: Людмила Рогова та депутатка чернівецької міськради Наталія Дембіцька. Силовий контроль над роботою університетської комісії  має забезпечити відомий своїми діями в чернівецькій виборчій комісії депутат облради від Єдиної альтернативи Андрій Пуздряк, який зареєстрований громадським спостерігачем.

Зацікавленість Романа Клічука в тому аби перемогу у виборах БДМУ здобув їхній фаворит виключно бізнесова. На думку політолога за першої ж можливості він використає шанс заволодіти майном, яке використовує університет.

«Клічук давно має інтерес до будівель, які знаходяться в підпорядкуванні БДМУ. В першу чергу мова йде про колишній готель “Брістоль” та «Палац академічний». Але в першу чергу «Брістоль». Це одне із місць яке є «лакомим» для всіх чернівецьких забудовників. Маючи свого ректора, керівник міста і альтернативні забудовники мають можливість реалізувати схеми по обміну чи відчудження саме цього майна БДМУ. Саме тому –  інтерес альтернативних забудовників – перш за все має матеріальний характер. Їм потрібно легалізувати дерибан, тому вони вкладаються в свого кандидата, який виконає свої зобов’язання перед політичним дахом», – зазначає політолог Михайло Шморгун.

Окрім того, політолог запевняє, у випадку якщо переможцем цих виборчих перегонів стане кандидат, якого так яро підтримує група Клічука-Козака, фактично команда Разумкова на Буковині, то вишу не варто розраховувати на підтримку зі столиці.

«Окремо треба сказати, що підтримка Максимюка антипрезидентською коаліцією в Чернівцях ставить хрест на залучення системних ресурсів з Києва для університету. Він не буде розвиватися при ректорі з чорною політичною міткою, якого підтримують разумковці, козаківці і альтернативні забудовники», – переконаний політолог.

Як розвиватиметься  БДМУ ? Чи зможуть опозиційні до президента політики протягнути свого ректора? Чи чекає майно і землі  університету відчудження  на користь альтернативних забудовників?  Ці всі питання залишаються відкритими і їх вирішуватиме колектив закладу на виборах 1 лютого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи