Міськрада вирішила, що пам’ятника Сидору Воробкевичу в оновленому сквері не буде

11.11.2021

Фонтан важливіший за пам’ятник видатному буковинцю

У міськраді вирішили не заморочуватись з відновленням погруддя  Сидору Воробкевичу, який демонтували цьогоріч зі скверу біля попівського дому, що на Коцюбинського 7.

Цього року влада позбулася символу українства на Буковині. У скверу поблизу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича демонтували пам’ятник Сидору Воробкевичу, бо була пропозиція замінити скульптуру у зв’язку з відсутністю її цінності.

«Передбачалось влаштування будь-яких елементів, крім того, що розглядалася пропозиція чи замінити його на фонтан. Але це була пропозиція, будемо розглядати», – зазначив  директор Департаменту урбаністики та архітектури Андрій Тимофійчук перед початком реставрації скверу.

Після, так званої, реконструкції скверу у центрі облаштували фонтан, а от місця для погруддя історичної постаті Сидора Воробкевича не знайшли. Допоки громадськість не забила на сполох. Чернівчани намагались довести владі значущість  видатного буковинця. Володимир Старик розповідає, що виконком вніс у перелік пам’ятників міста і цей із зазначенням місця розташування, проте вочевидь посадовці забули про це.

«У міськраді керівники самі не читають тих документів, які вони приймають. У червні, на третій день після знищення пам’ятника, міськвиконокм прийняв офіційний документ, перелік пам’ятників та пам’ятних знаків, які є в Чернівцях. І там, на почесному 12 місці, пише чорним по білому, пам’ятник Сидору Воробкевичу у сквері на вулиці Коцюбинського, 7», – зазначає голова товариства «Український Народний Дім  у Чернівцях» Володимир Старик.

Аби відновити історичну справедливість городяни підписали петицію. Зрештою під час її розгляду дійшли згоди, що слід виготовити новий пам’ятник. Проте чиновники вирішили і тут злукавити. У ратуші підготували проєкт рішення про оголошення конкурсу на виготовлення пам’ятного знаку.

«Міською радою, виконавчими органами підготовлений проєкт рішення виконкому на проведення конкурсу з виготовлення ескізу пам’ятного знаку Сидору Воробкевичу. Вже не йде мова про встановлення пам’ятника і повернення його туди, а просто встановлення пам’ятного знаку. А це може бути табличка на фасаді, на тротуарі, якісь камінь, якась надгробна плита, ось це є пам’ятний знак», – розповідає депутат міськради Володимир Бешлей.

Володимир Старик також стурбований складом комісії, яка повинна визначити як виглядатиме пам’ятний знак Сидору Воробкевичу. Адже ті люди, які розуміють хто був Сидір Воробкевич для Чернівців і для Буковини вони не будуть мати жодного впливу на комісію.

Громадський діяч обурений, через те, що спершу пам’ятник видатному буковинцю замінили на фонтан, а нині і зовсім не мають намірів встановлювати погруддя. Міська влада таким чином знищує важливу частину історії нашого краю.

«Це говорить про дуже низький професіоналізм роботи міської ради і про це що цей професіоналізм завжди спрямований проти інтересів української громади», – говорить голова товариства «Український Народний Дім  у Чернівцях» Володимир Старик.

Та додає це лише один фрагмент байдужості влади до історії. Цього разу їм заважав Воробкевич, наступного візьмуться і за кобзаря.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини