«УДАР Віталія Кличка» виступає за повне перезавантаження системи правосуддя в Україні, – заява партії

13.10.2021

Судова реформа сьогодні є питанням національної безпеки держави. За 30 років незалежної України люди вже втомилися чекати на справедливість у судах.  Відсутність чесних судів в Україні не дозволяє захистити свої права громадянам, а підприємцям – свій бізнес та майно.

Більшість іноземних інвесторів, оцінюючи ризик корупції в судах, не ризикують інвестувати в нашу економіку. Через неможливість відстояти свої права в судах європейські політики та експерти прямо закликають не інвестувати в економіку України з-за кордону.

В Україні потрібне тотальне перезавантаження судової системи. Косметичні зміни та нові назви судів не змінили її суть. Зараз Україна має черговий шанс отримати чесну судову систему. Але вікно можливостей дуже короткочасне. І дуже важливо цим шансом країні ефективно скористатися.

Вітчизняна практика переконливо довела, що українські судді не можуть реформувати самі себе. Єдиним варіантом виходу з нинішньої ситуації є її повне перезавантаження шляхом звільнення всіх суддів з подальшим переобранням всього суддівського корпусу.

Створення Етичної ради – це саме той інструмент, який спроможний зрушити справу з мертвої точки. Від реформування судової системи сьогодні залежить не лише фінансування з  фондів ЄС. Від того, чи спроможеться Україна очистити суддівський корпус і забезпечити справедливе правосуддя для громадян, бізнесу, іноземних інвесторів, залежить, чи стане Україна європейською державою, чи увійде до складу ЄС і НАТО. Чи буде залишатися у статусі «чорної діри», а західні лідери будуть радити ніколи не інвестувати сюди та не починати тут бізнес.

Як слушно заявив глава представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас: «Люди, які вийшли на Майдан під час Революції гідності і які рішуче повернули Україну до Європи, вимагають судової реформи. І вони на це заслуговують».

«УДАР Віталія Кличка» послідовно виступає за створення в Україні суспільства рівних можливостей, в якому громадянам гарантований доступ до справедливого судочинства.

Справедливий суд – це коли підприємець має захист від держави і злочинців, це коли вразливий громадянин має захист від бюрократа в питанні отримання субсидії чи соціальної допомоги, це коли п’яний чиновник за кермом відповідає за скоєне відповідно до закону.

Залучення авторитетних закордонних фахівців добре себе зарекомендувало під час створення Вищого антикорупційного суду.

Партія наполягає на необхідності максимально швидкого запуску Етичної комісії ВРП.

Для цього парламент має ухвалити закон, яким, зокрема, має бути передбачено:

У разі, якщо Рада суддів у відведений строк не запропонувала жодного кандидата до складу Етичної ради, право пропонувати кандидатів до складу Етичної ради переходить до Ради прокурорів України, Ради адвокатів України, Національної академії правових наук України в особі Президії, які мають внести кандидатури у 15-денний строк з дня набуття чинності даним Законом.

Потребує швидкого завершення і реформа Конституційного Суду України. Цей  суд наразі опинився у підвішеному стані і частково втратив легітимність. Але не позбувся повноважень. Саме тому важливо ухвалити збалансований закон про кваліфікаційні вимоги до суддів Конституційного Суду і забезпечити його очищення від корупції.

«УДАР» звертається до всіх народних депутатів з вимогою проявити державницьку позицію, згадати про тих, хто їх обрав до парламенту, і завершити справу, яку до цього не вдавалося зробити нікому – забезпечити очищення судової влади. Суди мають працювати за законом!

Ми можемо й надалі будувати дороги та стадіони, але без справедливих судів ми ніколи не збудуємо сильної Україну!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини