Міська влада знищує чернівецький військово-спортивний ліцей

17.08.2021

Директор ліцею розповів, що рішення у міській раді прийняли на таємних зборах, куди ні його, ні інших представників навчального закладу не запросили, а про рішення вони дізналися випадково через три тижні

Військово-спортивний ліцей міста більше не набиратиме учнів. Заяви повернуть 82 старшокласникам, адже міська рада відмовляється фінансувати роботу закладу.

Головна причина припинення фінансування у тому, що приблизно 80 відсотків студентів закладу – з районів області, а не з Чернівців, йдеться у публікації газети “Молодий буковинець“.

Керівник закладу Сергій Стукало розповів, що прийом учнів 9 та 10 класів припинили через наказ керівника управління освіти міста. Через це планують зменшити й кількість персоналу.

Якщо ми говоримо про існування нашого ліцею і його значення для Чернівців, варто міркувати більш масштабно: яке його значення для України? Особливо в період війни на сході країни. Ми говоримо про військово-патріотичне виховання молоді. Про яке виховання ми можемо мислити, якщо нашій міській владі не потрібен такий ліцей?” – каже Сергій Стукало.

Сергій Стукало каже, що проблему щодо фінансування закладу він намагається вирішити ще з 2017 року.

«Те, що у міськраді говорять, мовляв, громади відмовляються співфінансувати ліцей, не відповідає дійсності. У нас була зустріч з головою облради, керівниками усіх фракцій. Вони мене запевнили, що готові спільно опрацювати програму військово-патріотичного виховання та під неї спільно з міськрадою шукати фінансування. Ця розмова відбулася у квітні. І міський голова, і голова облради говорили, мовляв, давайте опрацюємо програму, визначимося, як будемо фінансувати. Та, на жаль, пішли шляхом найменшого спротиву. Зараз про цю програму навіть говорити не хочуть“.

Керівник ліцею каже, що про рішення припинити набір ліцеїстів адміністрація закладу дізналася випадково. Майже через місяць після того, як підписали відповідний наказ.

Мене здивував механізм вирішення цього питання. Вони зібралися таємно 9 липня нібито на засідання робочої групи. Прийняли рішення і навіть проголосували одноголосно. Проте на засідання робочої групи не запросили жодного представника ліцею. Того ж дня, 9 липня, видали наказ про припинення прийому заяв. З цим наказом нікого не ознайомили. І мій заступник з військово-спортивної підготовки дізнався випадково про цей документ аж 27 липня“, – зазначив Сергій Стукало у коментарі «Молодому буковинцю».

Колишній керівник управління освіти Сергій Мартинюк, якого нещодавно звільнили, звинувачує у ситуації, що склалась діючу міську владу та ліцей №1, який нібито претендував на приміщення військово-спортивного ліцею.

«Якщо раніше знаходилися компроміси, то зараз більше сказано, що владі не цікавий такого формату заклад, вона не хоче витрачати на нього кошти з міського бюджету. Крім того, до ситуації долучився ліцей №1, який претендує на приміщення, бо вони не вміщаються у себе на вулиці Штейнбарга», – зазначив Мартинюк.

Однак директорка ліцею №1 Наталія Кінащук у своєму дописі в мережі Фейсбук спростовує слова Мартинюка та звинувачує його у маніпуляціях, адже саме він і запропонував ліцею №1 приміщення військово-спортивного ліцею.

«Те, що Чернівецькому ліцею № 1 бракує приміщень, – абсолютна правда. І Мартинюк С.В. як колишній багаторічний керівник управління освіти міста Чернівців це добре знав. Не буду вдаватися в історичні подробиці переписки з усіма владними структурами щодо виділення коштів на капітальний ремонт окремих будівель ліцею або надання додаткових приміщень. Проте заперечу Мартинюку С.В. і наголошу на тому, що  ліцей № 1 ніколи НЕ претендував і НЕ претендує на приміщення військово-спортивного ліцею. А те, що ми «долучилися» до оглядин будівлі, то було з Вашої подачі, Сергію Васильовичу. Саме Ви запропонували нам розглянути можливість зміни локації для ліцею №1 і станом на даний момент отримали нашу ЗАПЕРЕЧНУ відповідь. Тому навіщо зараз Ви майстерно маніпулюєте фактами і вводите в оману громадськість міста?», – написала Наталія Кінащук.

Фото: “Молодий буковинець”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи