Місія – залякати: Міська влада змушує силою чернівчан мовчати

05.08.2021

Переконувати, що у місті навівся лад і відремонтувались дороги будуть кулаками

Чернівчанин Олексій Голик, того дня вийшов на прогулянку, а опинився в лікарні. Просто посеред білого дня, неподалік від дому, у мікрорайоні де знає кожного, на Олексія напали двоє невідомих. Через напад правоохоронці відкрили кримінальну справу.

«Оглушили, а потім почали бити тільки по голові. Шо вони хотіли? Залякати», – переконаний потерпілий від нападу.

Олексій – активний чернівчанин. Він не мириться із купами сміття, непокошеними газонами і ямами на дорогах. Про безгосподарність міської влади чоловік пише у соцмережах. Тому, хто міг бажати йому зла – може лише здогадуватися.

За дивним збігом, в епіцентрі злочину опинився син мера Романа Клічука – Богдан. На камеру з журналістами він говорити не захотів. Проте пояснив, що просто був свідком побиття: проїжджав повз, зупинився і мовляв, відлякав нападників.

У 250-тисячному місті, десь на Калічанці, відбувається показове побиття активіста і єдиний свідок цього – син мера, якого активіст і критикує», – говорять про цей збіг у соцмережах.

Раніше мера Клічука неодноразово звинувачували в залякуванні і розправах з опонентами. У 2020-му під час виборів невідомі побили колишню працівницю торгової мережі мера.

Вона розкрила схеми ухиляння від податків та невиплату зарплат працівникам.  На жінку напали через кілька днів після інтерв’ю. А вже через тиждень озброєні тітушки під керівництвом депутатки «Єдиної Альтернативи» Марини Кирилюк зривали роботу виборчої комісії і побили полісмена.

Серед тітушок помітили особистого охоронця Клічука, який постійно супроводжує мера. Саме цей охоронець влаштував штовханину з колишнім міським головою Каспруком і не допустив його на телевізійні дебати з Романом Клічуком.

Тоді у команді мера свою причетність до тітушок заперечували. Після інциденту із Олексієм Голиком ми намагалися домовитися про коментар із Романом Клічуком, однак нам відмовили. Політолог Михайло Шморгун зауважує, що нинішній мер Чернівців і справді не сприймає критику у свій бік.

«Для того щоб ефективно працювати треба розділяти критику і до неї ставитися правильно. Тобто робити висновки і не сприймати її як особисту образу чи ведення політичної гри. Тут у Романа Васильовича серйозні проблеми», – зазначив Михайло Шморгун.

Скандальності інциденту додає те, що і за попередні напади та залякування ніхто не поніс відповідальності.

Своїми діями нападники намагаються не просто понівечити жертв, але й змусити їх мовчати. Так колишня працівниця супермаркету, який належить Клічуку, після нападу, побоюючись за своє життя, навідріз відмовились спілкуватись з журналістами. Коментуючи побиття активіста, працівник компанії Тигр, яка охороняє бізнес міського голови, зухвало заявив, що Голик тепер мовчатиме.

Раніше схожі коментарі охоронець залишав і під дописами журналіста, який також не раз критикував владу Чернівців. Василь Забродський каже: погроз і справді було чимало.

«Неодноразово мені погрожували, неодноразово мені навіть у очі говорили у вигляді такого, – «Ну, ти ж думай, що говориш». І так далі. Але я на це не звертаю уваги. Нехай спробують», – заявив журналіст.

Активіст Голик теж готовий продовжувати свою громадську діяльність. Каже: залякати його не вдалося. Місія – провалилася.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини