Міська влада безцеремонно викинула на сміття погруддя видатного буковинця

15.06.2021

Голова товариства Український Народний Дім у Чернівцях Володимир Старик звернувся до українців із закликом висловити протест проти знесення пам’ятника Сидору Воробкевичу

Громадськість Чернівців продовжує висловлювати невдоволення діями міської влади щодо пам’ятника видатному митцю, визначному діячу українського національного відродження Буковини Сидора Воробкевичу.

Зокрема, про демонтаж погруддя зі скверу біля ЧНУ висловив свою думку багаторічний голова товариства Український Народний Дім у Чернівцях Володимир Старик.

«Під претекстом “благоустрою” скверу будинку по вул. Коцюбинського, 7 в Чернівцях, міська влада безцеремонно викинула на сміття погруддя визначного українського письменника, композитора, православного священника, найвизначнішого діяча українського національного відродження Буковини Сидора Воробкевича.

Так, так, того самого, який написав безсмертного вірша “Рідна мова”, більшість пісень якого давно вже стали народними (“Над Прутом у лузі”, “Заграй ми цигане старий” і багато інших).

Того самого, який був засновником та головою перших українських громадських організацій “Руська Бесіда”, “Український Народний Дім”, почесним членом товариства “Просвіта” – тієї справжньої, яка боролася за українську культуру, а не теперішньої підвладної структури, яка писала листи до міської ради з проханням знести пам’ятник С. Воробкевичу», – йдеться у дописі Володимира Старика у Facebook.

Громадський діяч також зазначає, що міський голова Роман Клічук, покрив ім’я своєї політичної сили та своє власне вічною ганьбою через знесення пам’ятника.

«Іронія полягає в тому, що міська рада вже десятки років веде боротьбу проти пам’ятника С. Воробкевичу, бажаючи розмістити на його місці чи то пивний ресторан одного з депутатів, чи публічний туалет імені іншого депутата, а вже на крайній випадок пантеон австрійської слави Буковини.

Але завершив цю богохульну справу не вічний комуніст М. Федорук, ні його духовний син фронтист О. Каспрук, а представник постмайданної Альтернативи Р. Клічук, покривши ім’я своєї політичної сили і своє власне вічною ганьбою», – пише Старик.

Активіст звернувся до чернівчан та усіх українців із закликом висловити протест проти знесення пам’ятника Воробкевичу.

«Тож тепер я звертаюся до тих українців, які читали вірші Сидора Воробкевича, співали його пісень, дивилися його п’єси:

Висловте свій протест проти знесення пам’ятника Сидору Воробкевичу в Чернівцях, не лише розмістивши його в Інтернеті, але й пославши свій протест Чернівецькому міському голові Романові Клічуку.

Якщо пан Р. Клічук не чує нас, чернівчан, то може почує голос цілої України?», – додав він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи