Клічук відмовляється призначати старост у Чорнівці та Коровії

09.06.2021

Мер боїться, що у виконком зайдуть неконтрольовані ним люди

Ще у липні минулого року, в результаті нового адміністративного поділу, утворилися нові ОТГ. Як наслідок до Чернівецької ОТГ увійшли сусідні села Чорнівка та Коровія. Після виборів міського голови Чернівецької ОТГ та до міської ради у селах більше немає сільських голів, а старост там так і не призначили. А отже свого представника у Ратуші мешканці цих двох сіл не мають.

Це мав би зробити міський голова одразу після виборів, проте Клічук вже шостий місяць зволікає. У пресслужбі міськради повідомили, що проєкт рішення про визначення меж громади мав нібито йти на червневу сесію, але оскільки Президент заветував законопроєкт про розвиток інституту старост, наразі очікують. «Чернівецький промінь» звертався у пресслужбу за більш детальним коментарем мера по цій ситуації, зокрема цікавились чому старости не призначені раніше, і коли нарешті це буде зроблено, однак прессекретарка міського голови, посилаючись на зайнятість Романа Клічука, зазначила, що він не зможе сьогодні прокоментувати.

За словами експерта з виборчого права Ігора Баб’юка, цього закону взагалі поки може не бути, але це не значить, що не варто було призначити старост сіл, адже це порушує інтереси мешканців.

«Я думаю це обмежує інтереси мешканців тих сіл, які є в Чернівецькій громаді. Тому що староста це не тільки представник міської ради в громаді, а це в той же час представник тієї громади у виконавчому комітеті Чернівецької міської ради. І я вважаю, що не призначення є не бажанням міського голови», – зазначив Ігор Баб’юк у коментарі «Чернівецькому променю».

Зволікання з призначенням старост Чорнівки та Коровії, може бути пов’язане з політичними причинами, адже це дві нові людини у виконкомі, які можуть мати свою, відмінну від «Альтернативної більшості», думку. І проблема ще в тому, що старостою не можна призначити однокласника чи сусіда Романа Клічука, адже громада села не сприйматиме «чужака» – це має бути місцевий мешканець, який користується повагою у місцевих. Тож допоки у Клічука шукають лояльних до нього людей на ці посади, і є нюанси із законодавчим визначенням інституту старост, мешканці Чорнівки і Коровії і далі перебуватимуть у невизначеному статусі, а їх інтереси у Ратуші відстоювати буде нікому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини