Скасування безкоштовних сніданків для школярів: Роман Клічук визнав, що нова міська влада не спроможна знайти кошти на харчування дітей

25.01.2021

Чернівчани обурились через рішення міської влади скасувати безкоштовні сніданки у чернівецьких школах для учнів 1-4 класів

Безкоштовні сніданки в українських школах відмінили ще в 2016 році, однак міські ради могли приймати рішення самостійно. У більшості міст таку практику продовжили за рахунок міських бюджетів, в тому числі і у Чернівцях.

Та після зміни влади у Чернівцях, найменші школярі вперше залишилися без сніданків. Приймаючи бюджет на 2021 рік більшість Романа Клічука вирішила, що безкоштовні сніданки для школярів не потрібні, тож кошти на них не передбачили.

Насправді кошти необхідні на харчування молодших школярів можна і потрібно було віднайти, адже діти завжди мають бути у пріоритеті. Але у міській раді вирішили, що це надскладне завдання, тож більше часу витратили на розподіл посад у владі між представниками «Єдиної альтернативи», ніж на розгляд міського бюджету на 2021 рік.

Чернівчани обурені рішенням міської влади скасувати безкоштовні сніданки та зазначають, що це була суттєва допомога для родин.

«Особисто для моєї сім’ї це було важливою підтримкою, діти харчувалися у столовій, так, можливо було б класно якщо б меню передивилися та зробили більш корисним, але я була рада що діти їли у школі, це вагома підтримка, а в цьому році в школі будуть вчитися моїх три дитини!», – написала чернівчанка Катерина Охременко.

Після того як питання відміни безкоштовних сніданків стали критикувати чернівчани, згадав про цю тему і міський голова Роман Клічук. Він визнав, що нова міська влада поки не спроможна знайти кошти і почав жалітися на маленький бюджет, бюрократію та попередників.

«Чи можна додати ці кошти зараз?  Мова йде про суму приблизно у 20 мільйонів гривень лише на сніданки.  Теоретично можна все.  І я навіть не буду знову розказувати, що нам дістався благенький бюджет.  Не буду також зайвий раз нагадувати, що в органах місцевого самоуправління будь-яка процедура виділення коштів неймовірно забюрократизована, а особливо, процедура організації тендерних закупівель.  Я просто озвучу один із головних принципів, якими домовились керуватися депутати нового скликання у своїй роботі: перш ніж виносити на розгляд міської ради пропозицію по фінансуванню тієї чи іншої статті витрат, автор такої пропозиції має чітко пояснити, звідки він пропонує ці гроші взяти.  Якщо простіше – щоб десь додати, треба звідкись відняти. 20 мільйонів гривень нам наразі немає звідки відняти», – спробував виправдатися Роман Клічук.

Нагадаємо у 2019 році проводили опитування батьків в чернівецьких школах і 84% опитаних підтвердили, що їх дитина снідає у школі. Лише 5% батьків вважають, що  сніданок у школі для молодших школярів взагалі не потрібен. 43% опитаних батьків висловилися за те, щоб міський бюджет оплачував 100% вартість сніданків для всіх школярів 1-4 класів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини