У Нацраді єдине місце для учасників «онлайн»-засідання – хол відомчого приміщення, – НСЖУ

11.12.2020

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України продовжує практику проведення «онлайн-засідань» із включенням представників ТРК винятково з одного місця – з холу відомчого приміщення на вулиці Прорізній у Києві. Національна спілка журналістів України закликає регулятора не наражати представників медіа на ризик захворіти на Covid19 та переглянути Регламент засідань Нацради, аби дозволити представникам ТРК брати участь в онлайн-засіданнях, не перебуваючи у відомчому приміщенні на прохідному місці.

Неналежні умови участі представників ТРК в черговому засіданні медіарегулятора у четвер, 10 грудня, зафіксували представники НСЖУ та знімальні групи національних телеканалів.

Ми говоримо про діджиталізацію, уряд проводить свої засідання онлайн, то чому не можуть наші колеги з Чернівців, Запоріжжя, Полтави включатися зі своїх міст? – обурюється голова НСЖУ Сергій Томіленко. – В кожному регіоні є представник Нацради з питань телебачення та радіомовлення, відповідно, можна під’єднуватися в зум-платформу з місць, можна знайти компромісний формат, людяний. Чому керівники телерадіоканалів мають їхати з усієї країни в Київ, в умовах епідемії зайвий раз користуватися транспортом, «хекати» у цьому коридорі перед вахтою Нацради? Адже це –  прохідне місце. У кожному міністерстві, відомстві, підприємстві, скрізь – територія перед охороною це найгірша територія,  прохідний двір. І у прохідному дворі медіарегулятор організував прийом представників ТРК  з усієї країни.

Кілька знімальних груп перевіряли, як медійний регулятор дотримується карантинних правил. Представниця одного з телеканалів розповіла, що аби взяти участь в засіданні на 5 хвилин, їй довелося сісти на потяг, приїхати у Київ на вулицю Прорізну і стояти й чекати у перед-холі, який розміром десь 2 на 1,5 метри. Для того, щоб зайти далі до холу, потрібно почекати початку засідання. Соціальної дистанції немає. Адже більше 10 людей чекає в закритому просторі 1,5 на 2 метри на те, коли їх запустять в середину, в «хол».

Журналісти побачили, що не всі ходять у масках, багатьом співробітникам відомства робили попередження, в охоронця маска одягнута неправильно, вона у нього під носом. А багато хто просто маски і не одягав, поки журналісти не робили зауваження.

Голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко зауважує:

Є прохання до членів Нацради не адвокатувати нові законодавчі зміни і не наполягати на збільшенні своїх зарплат та окладів апарату Нацради втричі (як визначено у «пріоритетному» законопроекті від гуманітарного Комітету ВР для голосування на наступному тижні), а переглянути Регламент своїх засідань і продемонструвати до журналістів та медіаменеджерів телерадіокомпаній належну повагу. Владні повноваження – це не про каральні санкції, а про відповідальність перед людьми.

Ставлення Нацради до медіа, діяльність яких вона регулює, обурило відомих журналістів та медіа-експертів. Зокрема, у соціальних мережах прокоментували ситуацію:

Денис Іванеско, генеральний директор інформаційного агентства «Українські новини»:

Куди дивиться поліція? Ось де треба перевіряти виконання карантинних норм, а не рейди в ресторанах робити. Якщо держустанова не може забезпечити по 10 квадратів на людину, чого тоді від бізнесу вимагати?

Олексій Панич, член Наглядової ради Суспільного мовлення:

Я реально не можу зрозуміти, чому члени Нацради можуть долучатися до засідання через Zoom звідки завгодно, а представники медіа, щоб вийти в той же Zoom, мають з’їхатися зі всієї України на Прорізну. Це мені нагадує передачу “електронних листів” з кур’єром на папері, яку практикувала колись Укрпошта.

Віталій Голубєв, секретар НСЖУ, викладач журналістики:

Я думаю, перед тим, як сідати в потяг, колегам варто проконсультуватися з юристом, наскільки законно буде завчасно письмово звернутись до Нацради з проханням надати посилання на zoom, щоб справді виходити на зв’язок зі свого міста. І послатись у відповідному зверненні саме на карантинні обмеження і недоцільність багатогодинних поїздок заради кількох хвилин включення. Думаю, якщо буде низка таких юридично обґрунтованих звернень – регулятор “спуститься з небес на землю”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи