Виборчі пристрасті. Чому кандидат в мери Роман Клічук тисне на ТВК?

15.11.2020

Не допуск кандидатів в територіальну виборчу комісію за допомогою кремезних молодиків. Погрози членам комісії поліцією і кримінальними справами, вимога перерахунку голосів на певних ділянках, а тепер скарги на роботу виборчої комісії в ЦВК і мітинги з вимогою розпуску територіальної виборчої комісії. Все це реалії останніх двох тижнів навколо виборчого процесу в Чернівцях, ініційовані одним з претендентів на крісло мера Романом Клічуком.

Почавши тиск на ТВК навколо ситуації з підрахунком голосів, який не привів до змін результатів виборів на користь його партії Єдина Альтернатива, Роман Клічук вирішує реагувати інакше – вимагає розпустити діючу комісію. Спочатку скаржиться в ЦВК. Потім організовує акцію протесту під стінами ТВК.

Шум і гамір природно заважають членам комісії вести кропітку роботу. Але партійців Клічука це не цікавить. Їх мета – тиснути на комісію,

Поведінка партійців Клічука і реакція на ситуацію в комісії змінювалася протягом двох тижнів діаметрально. Спочатку «альтернативники» і Клічук розповідали про наполегливу і професійну роботу ТВК, яку навіть намагалися захистити від стороннього впливу (правда, використовуючи тітушек), але вже потім самі почали масштабний тиск на членів ТВК. Зокрема, зажадали розпустити міську територіальну виборчу комісію. Наче повна зміна ТВК могла прискорити процес перерахунку, а не навпаки тільки погіршити його.

Правда захищали ТВК теж досить специфічним чином. Зокрема, за допомогою приватної охорони блокували приміщення виборчої комісії, а члени партії «Єдина Альтернатива» Клічука влаштували пропускний режим в ТВК і одноосібно, замість правоохоронців, вирішували кого запускати, а кого ні. Потім вимагали перерахунку голосів на деяких дільницях. Не обійшлося в цьому процесі і без погроз. Оскільки трансляції засідань комісії ведуться телеканалами, ситуацію там можна бачити в режимі онлайн. Так 8 листопада кандидат від партії Єдина Альтетрнатіва до міськради Марина Кирилюк, яка до цього керувала кремезними молодиками під комісією, на камеру, не соромлячись, погрожувала членам комісії викликом поліції і кримінальними справами.

Блокування приміщення ТВК, погрози кримінальними провадженнями, вимоги про перерахунок голосів, скарги в ЦВК, вимоги про новий склад Чернівецької міської ТВК, заяви про те, що члени комісії повинні працювати без сну і відпочинку, поки не перерахують всі ділянки, мітинги під стінами міської комісії і відверті маніпуляції фактами – все це не що інше, як неприхований тиск на комісію.

Його мета проста – прагнення до збільшення власного результату, щоб завести в комісію своїх людей і швидше сісти у владні крісла.

11 листопада команда кандидата в мери Чернівців перестала приховувати свої наміри, ввівши до складу ТВК найближчу соратницю Клічука, в минулому голову юрвідділу його фірми «Рома», Оксану Кінащук. Цікаво, що Кінащук йде рука об руку з Клічуком не тільки у бізнесі, але і в політиці. В 2015-му вона балотувалася на виборах до міської та обласної рад Чернівців від партії «Народний контроль». Тоді за повідомленнями громадянської мережі «Опора» фірма Клічука «Рома» фінансувала встановлення дитячого майданчика на окрузі Кінащук. У 2018-му році вона разом з Клічуком стала членом партії «Самопоміч».

Цікавий факт: Кінащук – права рука лідера «Єдиної Альтернативи», але при цьому в ТВК зайшла від «Студентської партії України». Це стандартна політична корупція, мета якої приховати масштаби порушень на дільницях і боротьба за додатковий депутатський мандат.

Однак фальсифікації і затягування процесу підрахунку аж ніяк не поліпшать роботу комісії. Швидше навпаки – деморалізують як членів комісії, так і виборців, які втомилися від політичних розборок в місті. Це і є справжньою метою Романа Клічук – нівелювати весь процес, щоб напередодні другого туру виборів мера продовжити тиск на опонента.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини