Заява в прокуратуру: Олексія Каспрука звинувачують за трьома статтями кримінального кодексу України

03.07.2020

Мера звинувачують за трьома статтями кримінального кодексу України

В прокуратуру Чернівецької області подали заяву про вчинення злочину Чернівецьким міським головою Олексієм Каспруком. Мера звинувачують за трьома статтями кримінального кодексу України: грубе порушення законодавства про працю, зловживання владою або службовим становищем та службове підроблення.

Про вчинення злочину мером в прокуратуру повідомив директор Департаменту ЖКГ Чернівецької міськради Володимир Бешлей. Він звернувся з проханням внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування по факту вчинення Чернівецьким міським головою Каспруком Олексієм Павловичем кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.172, ч.1 ст.366, ч.2 ст.364 КК України, а саме : повторного грубого порушення законодавства про працю, зловживання владою або службовим становищем та службового підроблення.

Далі подаємо повний текст заяви, яку Володимир Бешлей оприлюднив на своїй фйесбук-сторінці.

Прокурору Чернівецької області

ЗАЯВА-ПОВІДОМЛЕННЯ

про вчинення кримінального правопорушення

Розпорядженням Чернівецького міського голови № 1358-к «Про призначення Бешлея В.В.» мене прийнято на службу в Чернівецьку міську раду на посаду директора департаменту житлово-комунального господарства міської ради з 26.09.2018 року, де я і працюю на теперішній час.

В своїй діяльності на посаді директора департаменту житлово-комунального господарства міської ради, я керуюся та дію лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, будь яких порушень не допускав.

Розпорядженням Чернівецького міського голови № 1496-к від 26.09.2019 року «Про оголошення догани Бешлею В.В.» мене було незаконно притягнено до дисциплінарної відповідальності та оголошена догана з позбавленням премії.

Рішенням Чернівецького окружного адміністративного суду від 16.01.2020 року (справа № 824/1284/19-а), яке залишено в силі постановою Сьомого апеляційного адміністративного суду від 06.05.2020 року, визнано протиправним та скасовано вказане розпорядження міського голови від 26.09.2019 року № 1496-к як незаконне.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, в січні 2020 року Чернівецький міський голова Каспрук Олексій Павлович зловживаючи владою та службовим становищем, умисно, повторно грубо порушуючи трудове законодавство, достовірно знаючи та усвідомлюючи, що мною не допущено дисциплінарне порушення , своїм розпорядженням № 126-к від 22.01.2020 року «Про оголошення догани Бешлею В.В.» без будь яких законних підстав в черговий раз, за неналежне виконання посадових обов’язків притягує мене до дисциплінарної відповідальності та оголошує мені догану з позбавленням премії.

Рішенням Чернівецького окружного адміністративного суду від 05.06.2020 року (справа № 824/153/20-а) визнано протиправним та скасовано вказане розпорядження міського голови від 22.01.2020 року № 126-к як незаконне та таке, що порушує мої трудові права.

В подальшому Чернівецький міський голова Каспрук Олексій Павлович зловживаючи владою та службовим становищем, умисно, повторно грубо порушуючи трудове законодавство, переслідуючи особистий мотив, достовірно знаючи та усвідомлюючи, що мною не допущено дисциплінарне порушення, підробивши розпорядження від 03.04.2020 року № 389-к «Про звільнення Бешлея В.В. – директора департаменту житлово-комунального господарства міської ради» яке є офіційним документом, заднім числом звільняє мене з посади директора Департаменту.

Вказане незаконне розпорядження міського голови про звільнення, Рішенням Чернівецького окружного адміністративного суду від 12.06.2020 року (справа № 824/535/20-а) визнано протиправним та скасовано та поновлено мене на посаді директора Департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради з 04.04.2020 року.

Продовжуючи свою злочинну та протиправну діяльність, Чернівецький міський голова Каспрук Олексій Павлович, 16.06.2020 року, тобто на наступний день після отримання рішення суду про моє поновлення на посаді, зловживаючи владою та службовим становищем, умисно, повторно грубо порушуючи трудове законодавство, з особистих міркувань переслідуючи мету не допустити мене до виконання функціональних обов’язків, достовірно знаючи та усвідомлюючи, що немає законних підстав для проведення службового розслідування так як немає достовірного факту вчинення мною правопорушення у сфері службової діяльності – 16.06.2020 року виніс розпорядження «Про проведення службового розслідування» № 705-к та відсторонено мене від виконання службових обов’язків.

При цьому предметом службового розслідування є питання які стосуються виключно процедури проведення публічних закупівель, а тому, враховуючи приписи Закону України “Про публічні закупівлі”, комісія із службового розслідування не є повноважним органом, який має право виявляти і фіксувати порушення у сфері публічних закупівель. Вказане розпорядження про відсторонення оскаржено до суду.

Не дивлячись на численні рішення судів про скасування розпоряджень міського голови про притягнення мене до дисциплінарної відповідальності, поновлення мене на посаді, міський голова Каспрук О.П. продовжує грубо порушувати законодавство про працю та зловживати своїм службовим становищем, чим спричинив істотну шкоду моїм охоронюваним законом правам, свободам та інтересам держави, яка виразилася у необхідності відшкодуванні завданих мені збитків та понесених витрат на захист на відновлення протиправно порушеного ним права.

Положення ст.172 КК України визначає відповідальність за незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів чи у зв’язку з повідомленням ним про порушення вимог ЗУ “Про засади запобігання і протидії корупції” іншою особою, а також інше грубе порушення законодавства про працю . Згідно ч.1 ст.366 КК України – складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів, також є кримінально караним діянням.

Відповідно до ч.1 ст.364 КК України, зловживання владаю або службовим становищем – це умисне, з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб, використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб.

Відносно вказаних вимог закону, в діях Чернівецького міського голови Каспрука Олексія Павловича, є ознаки кримінальних правопорушень передбачених ч.2 ст.172, ч.2 ст.364, ч.1 ст.366 КК України, а саме: повторе грубе порушення законодавства про працю, зловживання владою або службовим становищем та службове підроблення.

Враховуючи вище викладене та керуючись ст.214 КПК України, –

ПРОШУ

Прийняти мою заяву повідомлення про вчинення кримінального правопорушення.

Внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування по факту вчинення Чернівецьким міським головою Каспруком Олексієм Павловичем кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.172, ч.1 ст.366, ч.2 ст.364 КК України, а саме : повторного грубого порушення законодавства про працю, зловживання владою або службовим становищем та службового підроблення.

03.07.2020 року

В. Бешлей

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи