Будівельний карантин: криза на ринку нерухомості через нелогічні рішення Каспрука

01.04.2020

В Україні будівництво заборонено лише у Чернівцях.

Карантин може створити кризу на ринку нерухомості і потягнути банкрутства забудовників

Телеведучий Святослав Вишинський розкритикував рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Чернівецької міської ради про заборону всіх будівельних та ремонтних робіт на період карантину. Відповідні дописи автор розмістив у своєму «Facebook» 30 і 31 березня.

У своїх публікаціях телеведучий звернув увагу, що урядові обмеження не поширюються на сферу будівництва:

«Яка логіка заборони будівництва в Чернівцях на період карантину? Якщо така заборона не прописана Урядом і в містах-мільйонниках будівництво житла продовжується. Для чого створювати передумови банкрутства компаній і наражати тисячі інвесторів на ризик опинитись без квартир?

В Україні не припиняють роботу шахти, машинобудівні, металургійні, деревообробні та ін. підприємства. На окремих заводах на роботу щодня виходять десятки тисяч працівників. У той же час у Чернівцях зупинили всі ремонти і будівництва, де одночасно працює не більше десятка осіб».

Нагадаємо, рішення про зупинку будівництва в Чернівцях вступило в силу 23 березня. Попри початок весняного сезону, всі роботи в чернівецьких новобудовах заморожені. На об’єктах висять оголошення, що будівельні майданчики «на карантині».

Прийняті чернівецькою владою рішення Святослав Вишинський назвав «драконівськими» і «нелогічними». У свою чергу, радник міського голови Тетяна Шепелько пояснила позицію влади піклуванням про безпеку працівників. Однак вона не змогла пояснити чому в інших містах і столиці будівництво дозволено.

«Чому в інших містах питань немає? Мегаполіси живуть в іншій технологічній реальності? На підприємствах Півдня і Сходу України щодня на зміни в цехи виходять десятки тисяч працівників. Виробництво функціонує. Натомість на будівельних майданчиках Чернівців, на кожному з яких працює від сили десяток людей, на відкритому повітрі, найчастіше в будівельних масках — усі роботи рішенням мерії припинені. Вам мало скандалів з проспектом Незалежності, 116/А? Для чого влада штучно створює точки соціальної напруги?», — заперечив телеведучий.

На думку експертів, ситуація може створити кризу на ринку нерухомості і потягнути за собою серію банкрутств компаній-забудовників.

За словами депутата Чернівецької міської ради Івана Гончарюка, будівельники намагались «донести до мера недоцільність таких дій», однак Олексій Каспрук в агресивній формі відмовився переглядати своє рішення.

Категоричність посадовця не розділяє член виконавчого комітету Сергій Босовик. На його думку, «будівельники, як і шахти і металурги, можуть ввести в себе жорсткі санітарні норми і працювати». Однак для цього керівництво міста повинно змінити своє рішення.

У свою чергу, радник чернівецького міського голови пообіцяла, що до цього питання повернуться вже на найближчому засіданні комісії з питань ТЕБ.

Нагадаємо, обмеження щодо будівництва діють лише в місті Чернівці і не поширюються на область. Попри карантин на Буковині продовжать ремонтувати дороги та будувати школи в рамках урядового проєкту «Велике будівництво».

Джерело: “Чернівецький промінь” 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини