Каспрук та Мартинюк приховували інформацію про неякісне масло в чернівецьких садочках

27.01.2020

Лише після того як розгорівся скандал з постачанням неякісного масла у чернівецькі садочки, міський голова Олексій Каспрук та начальник управління освіти Сергій Мартинюк згадали за чернівецьких дітей. До цього, судячи з озвученої на брифінгу інформації, чиновники намагались приховати і спустити на гальмах застереження, яке їм надіслала Служба безпеки України.

Сьогодні на брифінгу обидва чиновники намагались довести, що вони дуже переймаються здоровим харчування чернівецьких дітей. Але виходило не впевнено і журналісти раз-по-раз ловили мера та головного освітянина на певних нестиковках та брехні.

Отже повернемось до хронології подій. 10 грудня 2019 року СБУ надіслала лист Каспруку і Мартинюку про те, що була проведена експертиза, яка виявила, що «Івано-Франківський молокозавод» має певні проблеми з якістю продуктів, яку постачає в чернівецькі садочки, а їх продукція може зашкодити здоров’ю дітей.

18 грудня, не зважаючи на застереження, Сергій Мартинюк підписує договір з Івано-Франківським виробником на постачання вершкового масла в усі дитячі садочки впродовж 2020 року. Про додаткову перевірку тоді ніхто навіть і не згадав.

23 січня на телеканалі 1+1 вийшов сюжет в якому посилаючись на іншу експертизу Держпродспоживслужби, з’ясувалось, що вершкове масло Івано-Франківського заводу не відповідає нормам ДСТУ.

24 січня у зв’язку з постачанням у чернівецькі садочки неякісних молочних продуктів та підписання з недобросовісним виробником нового договору на 2020 рік, прокуратура порушує кримінальну справу за зловживання владою.

27 січня журналіст 1+1 оприлюднив листи в яких СБУ попереджала Каспрука і Мартинюка про неякісну молочку в чернівецьких садочках. І лише після цього посадовці терміново зібрали брифінг і нарешті написали листи в Держпродспоживслужбу та правоохоронні органи з проханням перевірити масло цього виробника. При цьому головний освітянин Сергій Мартинюк заявляє, що до цього скарг не було, діти з радістю їдять і масло якісне. Принаймні якісним воно виглядає на око, адже перевірку ніхто не проводив.

Тобто, щоб нарешті таки звернутись до Держпродспоживслужби з метою провести перевірку якості масла в дитячих садочках Чернівців, Каспруку з його поплічником знадобилось майже 50 днів. Зрештою, якби скандал так і не розгорівся, ніхто б цього певно і не робив, а про листи СБУ громада міста так би й не дізналась.

Подібна запізніла реакція чиновників наводить на думки, що вони намагались приховати інформацію, потім не проводити додаткові перевірки, а коли все спливло то, по суті, на брифінгу публічно попередили виробника, що його продукцію будуть перевіряти. Звісно, що в такому випадку, вже наступна партія масла з Івано-Франківська приїде в Чернівці з ідеальними показниками, перевірка нічого не виявить, а Каспрук з Мартинюком знову будуть розповідати на брифінгах про щасливих дітей, які з радістю їдять якісне масло, – пише “Чернівецький промінь”.

Залишається лише одне запитання: приховували інформацію чиновники свідомо та будучи якось матеріально зацікавленими з боку виробника, чи все ж таки 50 днів ніхто нічого не робив через банальну бездіяльність Каспрука та Мартинюка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини