Сергій Осачук стане останнім буковинським губернатором?

03.12.2019

У грудні Верховна Рада спрямує в Конституційний суд проект змін до основного закону

Проект змін Конституції в частині децентралізації вже включений у план роботи парламенту на грудень. Народні депутати планують проголосувати за його відправку на розгляд Конституційним судом, – повідомляє видання “Страна“.

Одне з положень реформи, яку пропонують в Офісі Президента – ліквідація обласних державних адміністрацій. Функції голови ОДА, якого зараз призначає Президент, перекладуть на виконавчі комітети обласних рад, тобто виборним органам влади.

Замість губернаторів та голів районних державних адміністрацій за регіонами закріплять префектів.

Передбачається, що префектів буде призначати Президент за поданням Кабінету Міністрів терміном на 3 роки. Нині голови місцевих адміністрацій призначаються Президентом на термін його каденції.

Після завершення 3-річного терміну перебування на посаді, префект більше не зможе очолювати підпорядковану йому область.

Головна функція префектів: забезпечувати взаємодію територіальних органів виконавчої влади.

За префектами також планують закріпити право здійснювати нагляд за виконанням Конституції і законів України місцевими радами. Префект матиме право призупиняти дію незаконних або суперечливих рішень місцевих органів влади.

Законопроект у першому читанні Верховна Рада може розглянути вже весною, а у другому читанні – восени, напередодні місцевих виборів, які відбудуться в жовтні 2020 року.

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський 22 листопада призначив головою Чернівецької ОДА науковця Сергія Осачука.

З 2014 року Сергій Осачук був почесним консулом Австрії в Чернівцях, а також радником міського голови з питань культурної політики та міжнародних відносин.

Джерело: Чернівецький промінь 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини