Санаторій в Брусниці планували забрати за безцінь та облрада і новий інвестор зіпсували плани «рейдерів»

27.11.2019

Ще донедавна нікому не потрібний санаторій в Брусниці, який потихеньку помирав без інвестора, став топ-новиною усіх буковинських ЗМІ.

Як тільки санаторій через прозорий конкурс передали в оренду інвестору ТОВ «Буковинський оздоровчий комплекс «Брусниця», події стали розгортатись як у справжньому детективі, – палкі промови громадських активістів, інформаційні атаки, і на завершення обшуки НАБУ в облраді.

Та до певного часу було незрозуміло звідки ростуть ноги у цієї «замовної кампанії» проти нового інвестора та облради. Та все стає на свої місця, якщо виїхати на місце та детально розібратись із ситуацією.

Поруч з обласною комунальною установою «Бальнеологічний санаторій «Брусниця» височіє п’ятиповерхова сучасна будівля, яка з’являється на усіх світлинах, якщо шукати в мережі санаторій «Брусниця». Та виявляється, що до комунального санаторію вона немає жодного стосунку і належить ПСП «Мамаївське» засновником якого є Ярослав Швед. Вона виконує, по суті, роль приватного готелю для пацієнтів санаторію. Комунальній же установі залишаються лише крихти у вигляді копійчаних оплат за процедури.

Засновник підприємства «Мамаївське» не приховує, що приходу нового інвестора не радий і розраховував отримати санаторій безкоштовно.

«Ну нащо інвестор, коли ось є, будь ласка. Лікувальний заклад на 300 людей ми кінчаєм будувати…

…Нащо там будувати? Та частина мала би бути об’єднана і передана нам ПСП «Мамаївському». Воно мені потрібно для парку, для культури. Там безкультур’є», – розповів Ярослав Швед у коментарі журналістам.

Проблему могла бути вирішена, якби він, як і новий інвестор, подався на прозорий конкурс і чесно переміг би в ньому. Та є один нюанс. ПСП «Мамаївське» бажає санаторій отримати безкоштовно і без будь-яких умов, а згідно вимог договору інвестор має щороку вкладати у розвиток санаторію мінімум 4,5 мільйони гривень, платити орендну плату, а також забезпечувати лікування пільгових категорій громадян, в тому числі ветеранів АТО та членів їх сімей.

А якщо копнути ще глибше стане відомо як роками, через рішення сільради, ПСП «Мамаївське» по частинах захоплювало комунальний санаторій.

Територія санаторію повинна складати 8,2 га землі, але у державному кадастрі зазначені лише 7,10 га. Виявляється понад 1 гектар ПСП «Мамаївське» передали ще в 2006 році. Згодом виділили будівлю спального корпусу. А в 2009-му році цьому ж підприємству, по суті, подарували «серце» санаторію: будівлю котельні, трансформаторну підстанцію та водозабірну споруду. Таке собі довгострокове та поступове рейдерство.

Не вийшло захопити лише сам санаторій з унікальною для всієї України лікувальною водою, який планували забрати іншими методами. Санаторій потихеньку доводили до занепаду, щоб потім забрати за безцінь. Та коли з’явився інвестор, він став як кіста в горлі для ПСП «Мамаївське».

Саме в цей час «кишенькові» громадські активісти почали розбурхувати зраду у соцмережах навколо законної передачі санаторію «Брусниця» в оренду інвестору, який взяв на себе зобов’язання відновити санаторій. У ЗМІ стали з’являтись матеріали з елементами «чорного піару» проти нового інвестора ТОВ «Буковинський оздоровчий комплекс «Брусниця» та облради. Ну, а насамкінець, за заявою аноніма, в облраду прийшли з обшуками люди в масках з наліпками «НАБУ». І здається вже чітко вимальовується хто міг бути ймовірним організатором усіх цих заходів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини