Дехто намагається заполітизувати суто господарські питання реорганізації медзакладів Чернівецької області, – Іван Мунтян

17.09.2019

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян провів нараду з керівниками усіх медичних закладів області, які нині переживають реорганізацію.

Процес реорганізації затягнувся дещо довше, ніж планували. Численні рішення про реорганізацію медичних закладів шляхом перетворення наткнулися на юридичні колізії. Саме цим пояснюється те, що в інших областях подібний шлях реорганізації не мав затримок з боку реєстраційних органів: у нас досі функціонували не «заклади», а «установи». Ця цілком формальна перепона викликала потребу вносити зміни до проектів рішень з цих питань, які були подані обласною державною адміністрацією і без жодних змін розміщені на сайті обласної ради відповідно до вимог закону і прийняті в тій же редакції. Та ці дрібні уточнення не зупиняють процесу, який триває.

«Керівники медзакладів оперативно і якісно підготували нові статути нових підприємств, у які реорганізуються попередні. Важливо, що обраний нами шлях реорганізації (приєднання) зберігає практично всі робочі місця колективам, а керівник іде на конкурс, аби довести свою здатність очолити заклад. Раніше йшлося про «перетворення» і це означало збереження керівника, але не гарантувало збереження колективу», – розповів Іван Мунтян.

Він зазначив, що попереду ще будуть кілька важливих рішень обласної ради – вони стосуватимуться майна і земельних ділянок, на яких воно розташоване, але ці суто господарські  питання не варто політизувати, як дехто це намагається зробити.

«Попри те, що дехто намагається заполітизувати суто господарські питання – нас не мають цікавити жодні «написи на парканах», ми мусимо діяти строго в рамках чинного законодавства. Обласна рада не допускає жодного порушення закону, ми досконало вивчаємо усі питання перед їх вирішенням. Коли йдеться про реорганізацію шляхом створення нового закладу та приєднання старого – усі заклади, які підлягають реорганізації, автоматично втрачають свій статус землекористувачів. Тож рішення обласної ради на минулій сесії про земельну ділянку кардіоцентру, лише підтвердило факт, який став би фактом і без нашого рішення. Водночас, наше наступне завдання – передати ці земельні ділянки у користування утвореним внаслідок реорганізації комунальним установам. І це безумовно буде зроблено в установлені терміни», – зазначив Іван Мунтян.

Голова облради наголосив, що реорганізовані заклади і установи мають використати ті перспективи, які їм відкриваються, знаходити фінансування і поза бюджетними можливостями, залучати грантові кошти (а в області вже є позитивні приклади такого – лікарня швидкої медичної допомоги якісно попрацювала, залучила гранти, інвестиції, і хочу наголосити, що в цих діях успіх багато в чому залежить від ініціативності і дієвості керівника закладу!), розвиватися, і головне – аби все це робилося заради пацієнта.

Обласна рада, зі свого боку завжди надасть необхідну підтримку, адже саме ця каденція обласної ради приділяла медицині краю чи не найбільшу увагу!

«Звісно, легше працювати на умовах співфінансування – тоді з’являються можливості закупівлі сучасного обладнання (як це вже вдавалося з кардіоцентром, онкодиспансером, де ми виділяли з обласного бюджету десятки мільйонів гривень на нову апаратуру, реконструкцію та ремонт), обласний бюджет вкладав чималі кошти (часто 50 на 50) в фінансування з ДФРР. Найважливіша наша спільна задача – забезпечити краянам якісні медичні послуги, рятувати життя людей. Це найважливіше. Хочу, щоб процес ішов якнайшвидше і найякісніше, і щоб пацієнти одужували.

Після вивчення поданих медзакладами нових статутів я підпишу розпорядження про новостворені комунальні некомерційні медичні заклади згідно з рішенням сесії Чернівецької обласної ради», – запевнив Іван Мунтян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини