Ярослав Курко та соціологи ЧНУ на 45% помилились в опитуванні на користь Бурбака

22.07.2019

Курко, Докаш та Яремчук провели соцопитування за результатами яких впевнені перемоги на 201 та 204 округах здобували Федорук та Бурбак.

За 10 днів до виборів Центр соціологічних досліджень ЧНУ (Віталій Докаш), ГО “Інститут місцевого самоврядування” (Сергій Яремчук) та Чернівецька облорганізація товариства “Знання України” (Ярослав Курко) оприлюднили результати соцопитування по 201 та 204 виборчих округах.

Дані показували, що в Чернівцях, за два тижні до виборів Федорук набирає 23,9% і впевнено перемагає Олену Лис, яка набирала всього 16,7%. Та виявилось, що за результатами виборів представниця «Слуги народу» набирає 34,5%, а Федорук лише 13,3%. Загальна різниця між опитуванням Курка і ко та реальним результатом становить 28,5%.

Ще більше соціологи «постарались» у 204-му окрузі, де різниця між соцопитуванням, яке пророкувало впевнену перемогу Бурбака, і результатами, становить 45 (!!!) відсотків. Звісно тут можна припустити, що Божику додало голосів зняття Козака, але навіть при стовідсотковому перетіканні голосів, Бурбак і Божик мали б мати приблизно однакові показники. За попередніми даними Бурбак набирає 23%, а Божик 51,2%.

Організатори опитування пояснюють, що електоральні симпатії буковинців, з моменту проведення опитування, могли змінитись, і це нормально, а саме опитування проведено якісно.

Звісно, досвідчені соціологи, можуть пояснити любу різницю між опитуванням і реальними результатами, але усі все прекрасно розуміють. І симпатії та приналежність Курка до «Народного фронту», і маніпулятивно складені анкети під конкретних кандидатів і переконлива перемога обох кандидатів-«фронтовиків» в опитуванні, не є збігом.

Та найбільш сумно, що Ярослав Курко, Докаш та Яремчук в ось це ганебне маніпулятивне опитування, залучили дітей-студентів. Тобто тих, для кого вони мали бути прикладом. Чому після цих результатів вони можуть їх навчити? Чесності та незаангажованості?

Звісно соцопитування часто замовляють самі кандидати, і соціологи дещо прикрашають картину для замовника. В цьому немає нічого нового. Але дві плями розміром в 45% та 28,5% лягають не лише на загаданих осіб, схоже їм своєї репутації не шкода. Це пляма на іміджі Чернівецького національного університету, за парканом якого Яремчук та Докаш прикривають «приватну лавку» забезпечуючи подібні результати друзям Ярослава Курка.

Варто нагадати, що подібна ситуація з цими соціологами стається не вперше. В 2015-му, під час місцевих виборів, Докаш, Курко та Яремчук, за результатами свого соцопитування, віддали партії «Рідне місто» 10-те місце з результатом 1,9%. Днем пізніше свою соціологію оприлюднив «Інститут Маковецького», який показував, що у «Рідного міста» 14,3%. В результаті «Рідне місто» виграло вибори набравши понад 23% голосів.

До речі, «Інститут Маковецького» зараз також проводив соцопитування по 201-му виборчому округу в одні дати з соціологами Курка, і чомусь його результати майже повністю збігаються з результатами виборів.

Коментарі
  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини