Економічний план України. Оксана Продан розповіла про першочергові заходи необхідні для економічного прориву

19.07.2019

Народний депутат України, член комітету ВР із питань податкової та митної політики Оксана Продан розповіла про першочергові заходи та законопроекти необхідні для економічного прориву

Партії в роликах обіцяють виборцям рай на землі, то ж пішла на сайті Центральної виборчої комісії дивитись їхні програми.

Аналізувала пропозиції «Слуги народу», «Батьківщини» та «Голосу», які є в усіх останніх рейтингах від демократичного табору, декларують спільну співпрацю в парламенті та від яких залежатиме наступний уряд і розвиток України.

Ось що там знайшла :

— «…сприяти створенню робочих місць з високими зарплатами, стимулюючи залучення інвестицій, освіту та інновації»;

— «…для молодих підприємців ми розпочнемо програму довгострокового банківського мікрокредитування для всіх типів бізнесу. Такі мікрокредити будуть надаватися у обсязі до 100 000 доларів, без застави — на основі обов’язкового страхування ризиків та під 3% річних»;

— «…ми хочемо масштабувати успішний досвід розвитку інформаційних технологій в Україні на всю нашу економіку — і досягти таким чином стрімкого економічного прориву»;

— «…створимо Національну економічну стратегію з ключовою метою — досягти вищого за середньоєвропейський рівня доходів та якості життя українців».

Чи може хтось точно сказати, яка цитата з чиєї програми? Чи може хоч одна людина сказати, що вона проти цих пропозицій?

Особисто я таких не знаю. Усі пишуть загальні тези, усі декларують якнайшвидше зростання зарплат і пенсій, кредити під нуль відсотків, набагато нижчі ціни на комунальні послуги.

Але є одне «але»: немає шляху, як туди йти, лише загальна картинка покращень.

Розмиті цілі – «хочу бути багатим», «хочу жити щасливо» — не працюють

Відомо, що чим конкретніша ціль і чим детальніший план для її досягнення, тим більше шансів бути успішним.

Розмиті цілі – «хочу бути багатим», «хочу жити щасливо» — не працюють. Щоб справді бути таким, потрібно щодня багато працювати і долати перешкоди в конкретних проектах, з визначеними рішеннями.

Легко буває лише в роликах, в реальному житті все трохи по-іншому, що доведено не одними виборами. Потрібна конкретика — ціль, ресурси, команда і багато інших елементів. Як в житті, так і в економіці.

Ось чому для справжнього економічного прориву у нас мають бути не гарні декларації «за все хороше, проти всього поганого», а конкретні заходи та законопроекти. І хоча при обговоренні економічних програм під час дискусії представників політичних партій за участю експертів громадської ініціативи Виборча Рада UA та Реанімаційного Пакету Реформ дехто з представників однієї з партій, що не претендує на коаліційну роботу, прямо сказав, що нам зараз не до прориву, я впевнена, що економічні питання повинні бути на порядку денному нового скликання серед перших, разом з безпекою та судовим захистом прав.

Тому, потрібно вже зараз конкретизувати загальні, позитивні, декларації в програмах партій про деолігархізацію, демонополізацію, дерегуляцію. Для того, щоб знищити самі можливості для корупції й звільнити нарешті країну від олігархів, які як паразити висмоктують залишки ресурсів нашої економіки, тобто наші з вами спільні ресурси.

Необхідно демонополізувати більшість галузей, змінити систему регулювання економіки та забезпечити абсолютну прозорість використання державних ресурсів. Це дозволить зменшити вартість товарів і послуг українського виробництва на «корупційний» податок, на радянські регулювання, на можливість невиконання закону чиновниками, а значить зробить українські товари конкурентними. Відповідно, тільки так ми зможемо претендувати на нові ринки світу, на експансію нашого виробника, на ріст ВВП та ріст доходів кожного громадянина України.

Всі інші кроки будуть частиною нової системи регулювання, без радянських та корупційних складових.

Потрібно, нарешті, спростити трудове законодавство, знизити розміри штрафів та вимог для роботодавців, привести його до ринкових умов, тоді матимемо шанс на збереження та створення нових робочих місць.

Демонополізація шляхом належного застосування права відповідним регулятором, створенням простих одноетапних процедур у відносинах бізнесу та влади і формування реальних конкурентних ринків в різних галузях є обов`язковою умовою розвитку малого та середнього бізнесу — без цього мільйони українців виїжджатимуть на роботу за кордон, а ціни зростатимуть.

Спрощення та забезпечення прозорості в загальній системі оподаткування, збереження можливостей для роботи малого бізнесу повинні ліквідувати можливості фіскалів продовжувати тиск на легальний бізнес. Перехід на самостійну сплату ПДФО та ЄСВ найманими працівниками, а не роботодавцями, з одночасним зниженням їх до економічно обґрунтованого рівня, не тільки легалізує велику частину економіки, але й створить умови для формування свідомого активного суспільства, на республіканських засадах.

Ці та інші кроки слід зробити комплексно, часто одночасно, щоб не допустити повтору попередніх помилок, які коштують країні і кожному з нас мільярди гривень не в бюджеті та виїзд працівників і підприємців, які створюють сьогодні ВВП не в Україні.

Завтра шанс на реальні зміни може з’явитись, якщо коаліційна угода та формування уряду будуть здійснюватися під конкретні цілі, дорожню карту та готові законопроекти.

Саме реалізація економічного блоку, створення робочих місць та нових можливостей для бізнесу в Україні, забезпечить умови для виконання програм в усіх інших напрямках розвитку України.

Джерело: nv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини