Чернівчани заплатили п’ять мільйонів штрафів за невикористаний кредит, який лобіював Каспрук

12.06.2019

Кредитні гроші від НЕФКО, які під тиском взяли у грудні 2015 року, і які мали би бути освоєними за рік, у місті почали використовувати лише нещодавно. За цей час через невибірку кредиту з міського бюджету вже заплатили близько 5 мільйонів штрафів.

Однак Олексій Каспрук не бачить у цьому проблеми.

«Ну і що, що 4 роки. Ще раз повторюю, да, чотири роки. Да, були проблеми, да не відбувалися тендери, да великий об’єм проєктно-кошторисної документації. Кредит використовується. Є група впровадження проєкту, іноземні консультанти, яких ми найняли на тендерних умовах. Є фонд НЕФКО, який нас фінансує. Усі більш-менш задоволені стадією реалізації проекту», – зазначив Каспрук на своєму брифінгу.

Однак, як розповів кореспонденту promin.cv.ua депутат Богдан Ковалюк директори шкіл, які б хотіли зробити ремонти власними силами, нині мають зав’язані руки.

«Багато директорів, які тоді хотіли, нині шкодуть, що не можуть внести якісь корективи чи зробити ремонт власними силами. Вони зав’язані на кредитні умови.

Ніяких спецтехнологій разом із європейськими грішми ми не отримали. Елементи енергоефективності нині і так передбачені державними будівельними нормами. Якби ми не брали кредит і хотіли би зробити за власні кошти ремонт, ми і так би були зобов’язані монтувати утеплення, замінювати системи вентиляції, утеплювати дахи і замінювати вікна і двері», – зазначив Богдан Ковалюк.

Окремим пунктом переплати з міського бюджету, є виділення грошей на іноземних консультантів, про які зазначав Олексій Каспрук.

«За послуги консультантів і їхнє супроводження треба окремо платити. Всі міжнародні кредити мають умовно грантову складову. Вона іде на звичайні заходи: зарплати, офіс, кава-брейк.

Це отримує громадська організація чи установа, яка лобіює кредит. Це стосується усіх кредитів, які потрапляють в Україну. Не на користь місту, коли лобісти спеціально притягують європейські кредити, аби отримувати з них прибуток», – додав Ковалюк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини