Чернівецькі свободівці обурені свавіллям з боку працівників патрульної поліції

15.11.2018

поліціяНа думку націоналістів, поліцейське беззаконня на Буковині, як і загалом в Україні, сягнуло критичної межі. І проблема не лише у непрофесійності реформованої поліції, а й у безкарності її працівників, котрі порушують норми закону проти громадян і уникають відповідальності.

Серед жертв поліцейського свавілля є чимало людей, які, заплативши за не вчинене порушення штраф чи витерши з обличчя кров, воліють далі з поліцією не зв’язуватись, однак на все життя затаїли в душі образу і ненависть до кривдників у погонах. Чим більше з’являється фактів, пов’язаних із поліцейською грубістю, жорстокістю чи непрофесіоналізмом, тим більше накопичується невдоволення у суспільстві на дії нової поліції.

Згідно з інформацією Харківського інституту соціологічних досліджень, який проводив моніторинг поліцейського насильства в Україні (2014-2017 р р), кожен четвертий українець (24,4%) допускає можливість застосування поліцією незаконного насильства або навіть катувань. Однак громадяни, які розуміють (іноді навіть краще за новітніх поліцейських) суть реформ, не бояться відстоювати свою правоту в численних конфліктах з поліцейськими.

Обурені несправедливістю рішень, жорстокістю працівників поліції, люди йдуть іншим шляхом. Зокрема, – звертаються у суди. І успішно їх виграють. Інший законний шлях – звернення за допомогою до депутатів. Так, під час останньої сесії Чернівецької міської ради просити допомоги й захисту у депутатів прийшла чернівчанка, чоловіка якої безпідставно побив і довів до лікарні працівник правоохоронних органів на прізвище Дикий. Відео про те, як у Чернівцях коп жорстоко лупцює ногами й руками людину, облетіло всю Україну, – пише прес-служба ВО “Свобода”.

Ще раніше (також на сесії Чернівецької міської ради) про беззаконня чернівецьких патрульних депутатам повідомляв інший житель обласного центру, свободівець Василь Бринзан. Розповісти з трибуни міської ради свою історію чоловіка спонукало нахабне, протизаконне рішення співробітників патрульної поліції – вони за будь-яку ціну вирішили звинуватити його у порушеннях, яких не було.

Василь Бринзан – колишній працівник правоохоронних органів, який добре орієнтується у законах, на різних рівнях намагався довести свою правоту, однак натикався на кругову поруку працівників патрульно-постової служби, які не бажали скасувати незаконне рішення постанови. Не знайшовши розуміння у численних кабінетах працівників патрульної поліції, на що у нього пішло чимало часу, нервів, здоров»я, грошей, – чоловік пішов до суду. До обговорення проблеми про безчинства чернівецьких поліціянтів Василь Бринзан вирішив також залучити якомога ширше коло людей, які б могли дієво вплинути на ситуацію. Його розповідь – це доказова база того, що у Чернівцях правоохоронна система часто працює не на захист людей, а проти них.

А почалось все з того, що, таксуючи ввечері, Василь Бринзан отримав замовлення забрати клієнта з Театральної площі і виїхав до центру міста. Припаркувавшись на спеціально облаштованій стоянці неподалік гастроному «Колос», він зателефонував знайомій, яка повідомила, що вже добігає до машини. В цей час у вікно постукав поліцейський, який, за словами пана Василя, «у грубій формі почав вимагати документи, бо, мовляв, таксист припаркувався у недозволеному місці».

Василь Бринзан відповів, що він «нічого не порушив, машину припаркував на спеціально відведеній стоянці, де є розмітка 1.17 (для маршрутних транспортних засобів та таксі), довго стояти не збирається, (клієнтка добігає), через що навіть не вимкнув фари і двигун». Однак патрульний не зважав на його аргументи. Натомість підійшли ще двоє патрульних – дівчина і хлопець – і почали складати протокол. Через непередбачену затримку Василь змушений був відмовити клієнтці у послузі, вибачитись. Оформивши постанову, патрульні сказали водієві, що він має підписати її. Позаяк у машині було темно, той запропонував зайти в освітлене приміщення, щоб побачити що підписує. Однак патрульні не погодились, вели себе, за словами водія, зухвало та некомпетентно. Тоді Василь Бринзан викликав працівників моніторингової групи поліції, які приїхали аж через 45 хвилин. Вислухавши обидві сторони, ті зробили висновок, що винен таки водій.

Після вихідних пан Василь звернувся до управління патрульної поліції Чернівецької області по вулиці Заводській, де черговий направив його до начальника адмінпрактики. Розповів про інцидент з патрульними, написав заяву, у якій детально описав те, що трапилось. Начальник адмінпрактики обіцяв розібратись і дати письмову відповідь. Однак пройшло 10 днів, а відповіді пан Василь не отримав і ще раз пішов на прийом до посадовця патрульної поліції. Начальник адмінпрактики повідомив, що скасовувати постанову немає підстав, бо патрульні пояснили, що нібито «таксист вів себе ганебно, погрожував». Для фактичного з»ясування обставин Василь Бринзан запропонував переглянути події того вечора з нагрудних відеокамер патрульних, де було б видно хто і як себе вів. Але і в цьому йому відмовили.

 Під час розмови з начальником адмінпрактики пан Василь переконував у тому, що на місці складання постанови про порушення правил дорожнього руху таки є законна розмітка. І надав йому докази цього. Але поліціянт заперечував цей факт і не брав до уваги докази того, що у водія були фото номера телефону з викликом автомобіля за даною адресою та підтвердження цього факту свідком.

Не знайшовши порозуміння, Василь Бринзан звернувся до начальника управління патрульної поліції Артура Шкроби, якому також надав незаперечні докази стовідсоткової власної правоти. Керівник управління патрульної поліції теж пообіцяв розібратись.

Невдовзі пан Василь отримав відповідь: «Перевіркою встановлено, що підстав для скасування вказаної постанови або проведення службового розслідування немає. Тобто, поліцейськими було правильно кваліфіковано допущене Вами правопорушення. У разі незгоди з прийнятим рішенням згідно із законодавством, ви маєте право оскаржити дії працівників патрульної поліції в судовому порядку».

Що Василь Бринзан і зробив. Він зібрав необхідні документи, у тому числі й довідку з департаменту ЖКГ Чернівецької міськради з підтвердженням того, що «Дорожна розмітка 1.17 «зупинка маршрутних транспортних засобів і таксі» на зупинці громадського транспорту «магазин «Колос» по вулиці Степана Бандери наносилась комунальним підприємством «МіськШЕП» у 2017 році» за підписом заступника директора ЖКГ і подався до суду.

Суд прийняв рішення на користь Василя Бринзана. Як з’ясувалось, керівництво управління патрульної поліції зі свого боку теж подало на апеляцію рішення суду першої інстанції. І …програло.

Однак ніхто з працівників патрульної поліції не визнав своєї вини, не вибачився, до речі, перед колегою, нехай і колишнім.

“Справдилися найгірші прогнози скептиків, бо у структуру зайшли некомпетентні, з невиправданими амбіціями люди, які не працювали до цього в системі, не знають законів, не відчувають тонкощів роботи. Я з цим зіткнувся і зрозумів, що коли поліція не рахується з людиною, яка знає закони, розуміється у правових аспектах справи, то що можна казати про простих громадян? Люди беззахисні перед нахабством новітньої реформованої поліції. Бо замість того, щоб захищати громадян, останні змушені самі захищатись від свавілля так званих «захисників» у погонах”, – каже свободівець Василь Бринзан.

Важко не погодитись з висновками пана Бринзана. На жаль, кількість порушень правових норм працівниками оновленої поліцейської структури дедалі зростає. Ледь не щотижня в ЗМІ з»являються повідомлення: там патрульні незаконно склали протокол, там застосували фізичне насильство, там розбили службове авто. А двомісячної давності факт наїзду поліцейських на 28-річного юнака зі смертельним наслідком на пішохідному переході в районі Гравітону, особливо результат розслідування цієї справи, – взагалі шокував буковинців.

Кілька днів тому під час брифінгу 24-річний начальник управління патрульної поліції у Чернівецькій області Артур Шкроб повідомив журналістам про те, що «патрульні, яких підозрюють у вчиненні смертельної ДТП на Гравітоні, продовжують… й далі працювати».

“На жаль, нинішній керівник патрульної поліції Чернівецької області Артур Шкроб, формально реагуючи на публічні запити, депутатські звернення стосовно неправомірних дії працівників патрульної поліції, не враховує, що своїми діями не лише покриває непрофесіоналізм, грубе поводження та свавільні дії своїх підлеглих, але знищує й без того низький рівень довіри громадян до представників правоохоронної системи. Саме з огляду на це, якщо на сесіях Чернівецької міської чи обласної рад буде розглядатися питання неналежності займаній посаді нинішнього керівника патрульно-постової служби області Артура Шкроба, депутати-свободівці мають всі підстави голосувати за таке рішення”, – каже голова фракції ВО «Свобода» в Чернівецькій обласній раді Віталій Мельничук.

Також, Віталій Мельничук нагадав, що на депутатське звернення лідера чернівецької «Свободи»  щодо подій, пов’язаних зі смертельною ДТП на пішохідному переході по вулиці Руській у мікрорайоні «Гравітон» за участю працівників патрульної поліції, Артур Шкроб дав банальну відписку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини