Кадровий пасьянс «Рідного міста». Генеральний політичний план

17.08.2018

640px-Чернівецька_ратушаПісля дострокового припинення повноважень чернівецького міського голови Олексія Каспрука 26 липня Ратуша опинилась у перехідному стані, коли старої влади вже немає, а нова ще не утвердилась. Ситуація невизначеності посилюється відсутністю стрімких кадрових змін і конкретних заяв з приводу подальших кроків нової влади. План можливих дій у публічній площині виглядає нечітким і туманним – і поки що зводиться до критики спадку безталанних «попередників».

Критична повістка, однак, природнім чином вичерпує себе – і з початком нового політичного сезону нова влада, уособлена секретарем Чернівецької міської ради Василем Проданом, буде змушена визначатись із конкретним планом дій. Його загальні обриси в ході різносторонніх консультацій і перемовин формулюються в Ратуші вже сьогодні, і на початок вересня слід очікувати перші кадрові призначення. Як кажуть: «Лед тронулся, господа присяжные заседатели!» Командувати парадом буде Василь Сафронович.

Каркас політичної більшості

Переобрання секретаря Чернівецької міської ради (фактично – в.о. міського голови), яке Василь Продан неодноразово анонсував, у дійсному політичному розкладі малоймовірне. Василь Продан є гарантом більшості та нової політичної конструкції, яка склалась у Ратуші, і його заміна може повернути міську раду в небезпечний стан турбулентності – що чудово розуміють усі політичні гравці.

На відміну від «абсолютного монарха» Олексія Павловича, Василь Сафронович, як «освічений правитель» і регент мерського трону, виступає в ролі модератора політичних процесів. Вибудувавши свою владу на складних і багаторівневих компромісах з іншими політичними силами, він задіюватиме принцип «Розділяй і владарюй» у новому прочитанні. А саме поділ влади і відповідальності між усіма 6 фракціями і депутатськими групами міської ради за партійними квотами, що позиціонуватиметься як реалізація міського гасла «Viribus unitis» – «Спільними зусиллями». Всі учасники політичного процесу будуть «скуті одним ланцюгом» – у даному випадку: ланцюгом поваленого бургомістра.

У владних кабінетах готуються до того, що з вересня кадрові зміни відбуватимуться постійно і триватимуть щонайменше до початку 2019 р. Трансформуються як виконавчі органи, так і сесії Чернівецької міської ради: доступ до публічних засідань буде обмежено для найодіозніших фігур, які негативно впливають на робочу атмосферу в залі – особи на кшталт «народного бургомістра» Володимира Дідуха-Кобзаря чи екс-помічника депутата Назара Мокловича Веніаміна Юдицького стануть персонами non grata.

У той же час міські божевільні, які вже добряче насолили і колишньому меру, і діючому секретарю, і депутатам, можуть стати зручним приводом зачистити сесії і від інших громадських активістів, які можуть чинити тиск і впливати на прийняття процедурних рішень міськими обранцями. В Ратуші не виключають створення списку скомпрометованих фігур, яких, у відповідності до колегіального рішення депутатів, охорона не допускатиме до сесійних засідань.

Освіта і культура, гуманітарний блок

Серед нестандартних рішень нової влади – намір інкорпорувати в широкий політичний союз опозиційні депутатські групи, орієнтовані на Олега Охотського та Максима Бурбака. По мірі можливостей – ліквідувати реальну опозицію як таку, включивши її в публічні та непублічні домовленості, розкласти фракцію Блоку Петра Порошенка зсередини грою на бізнес-інтересах і посадовими «пряниками».

Серед подібних пропозицій чи ненайпомітніша – посада начальника управління освіти, яку очікувано адресуватимуть депутатові фракції «Солідарність», членові депутатської групи «Спільними зусиллями захистимо Чернівці» Сергієві Грекову. Крім звільнення діючого начальника управління Сергія Мартинюка, який є 100-% креатурою екс-мера Олексія Каспрука, в Ратуші планують повну зачистку всіх керівників навчальних закладів, які з 2015 р. долучались до тиску на депутатський корпус як з політичних, так і з кредитно-господарських питань.

З цієї ж причини наші джерела в міській раді прогнозують звільнення «антисистемного» начальника управління культури Юлії Сафтенко – двигуном якого буде не лише «Рідне місто», але й її екс-соратники з «Народного контролю». Ми не виключаємо призначення на її місце Марини Тимофійчук, яку у 2016 р. на посаду начальника просував саме «Народний контроль», а також Андрія Олійника – на посаду начальника відділу комп’ютерно-технічного забезпечення. Вірогідне звільнення начальника управління охорони здоров’я Ігоря Незборецького. Свої посади збережують заступники міського голови Олександр Паскар і Володимир Середюк.

На противагу очікуванням, депутат екс-«Самопомочі» Богдан Ковалюк не очолить Чернівецьке тролейбусне управління – натомість стане секретарем виконавчого комітету з реальними повноваженнями заступника міського голови. У зв’язку зі зміною партійності, «Рідне місто» також більше не наполягатиме на включенні до виконкому екс-депутата Володимира Кедя, який у квітні очолив обласний осередок партії «За життя!» Після відставки Олексія Каспрука ротації у виконкомі вважають не актуальними.

Під серйозним питанням посадове майбутнє начальника юридичного управління Олександра Шиби, який дискредитував себе рядом незважених кроків – зокрема, в частині незаконного будівництва на вул. 28 червня, 44 – які нове міське керівництво пробачити Олександру Михайловичу не готове. Після звільнення Ірини Карімової посаду радника чернівецького міського голови пропонуватимуть екс-керівнику юридичного відділу Чернівецької обласної адміністрації Борису Руснаку – кандидатуру якого також не виключають як заміну Олександрові Шибі.

Громадський транспорт і водоканал

За відомостями наших джерел, у питанні «Чернівціводоканалу» готується політичний розмін: управління комунальним підприємством передадуть родичам керівника фракції «Солідарність» Василя Максимюка – що є частиною політики «замирення» і нейтралізації потенційних опонентів. Разом зі звільненням начальника водоканалу Анатолія Чабана з підприємства «підуть» і всю рівненську групу – що підвісить у повітрі реалізацію кредитної програми, гарантом виконання якої було поставлено нинішнього очільника. Анатолію Андрійовичу, який уже потрапив у фокус уваги київської прокуратури, в публічній площині інкримінуватимуть невиконання поставлених задач, нерозроблений бізнес-план, фінансові санкції і втрати, скандальні обшуки на підприємстві і саботаж колективу МКП.

Кадрове зростання не світить і заступнику начальника водоканалу, депутату Чернівецької міської ради від фракції «Батьківщина» Тарасові Бабуху – який показово не голосував за припинення повноважень мера Олексія Каспрука і не підтримував кандидатуру Василя Продана на посаду секретаря у 2017 р. У зв’язку із систематичними порушеннями партійної дисципліни його знімуть з голови комісії з питань житлово-комунального господарства та прогнозовано виключать зі складу фракції. Під питанням і його депутатський мандат – тоді як відкликання з депутатства Юлії Сафтенко вважається справою найближчого часу.

Вірогідна зміна директора Міжнародного аеропорту «Чернівці» Бориса Морського, якого сприймають як ставленика Максима Бурбака. За політичною квотою «Батьківщині» відійде Чернівецьке тролейбусне управління, очільником якого бачать депутата, екс-голову Садгірської районної ради Юрія Бурегу. Можливе повернення на посаду, в якості моральної компенсації, екс-керівника комунального автобусно-тролейбусного підприємства Миколи Альботи наші джерела виключають – хоча й гарантують відновлення попередньої транспортної сітки й 11 та 12 автобусних маршрутів.

Першочерговими задачами ЧТУ бачать збільшення тролейбусного парку і розширення маршрутної сітки, відмову від подальшої закупки тролейбусів українського виробництва – принаймні, до завершення капітального ремонту головних магістралей. До 1 січня 2019 р. нова влада планує запровадити електронний квиток і відновити соціальний проїзний, який діяв у 2012–2014 рр. за секретарства Віталія Михайлішина. При цьому варість проїзду в маршрутках зросте спочатку до 5 грн., а в перспективі одного року – до 6 грн. Відповідно, вартість проїзду у тролейбусах заморозять на відмітці 3 грн.

Земля, ринки і ЖКГ

Сфера містобудування і житлово-комунального господарства повністю перейде до «Рідного міста». В той же час, очільником департаменту ЖКГ найвірогідніше стане його екс-керівник Дмитро Сірман – зокрема, і через політичну ставку на «Громадянську позицію», осередок якої очолює Дмитро Онуфрійович. Призначення у сферу житлово-комунального господарства екс-заступника міського голови Василя Тимофєєва джерела в міській раді виключають. Ми допускаємо, що на ринку житлово-комунальних послуг певні преференції можуть отримати підприємства депутата від «Рідного міста» Максима Тихоновича і помічника Віталія Михайлішина Дмитра Паладяна.

Практично вирішеним питанням є зміна головного архітектора Чернівців Наталії Хілько і директора департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Ярослава Городенського – на посаду останнього претендує депутат від «Рідного міста», екс-керівник цього ж департаменту у 2013 р. Володимир Бешлей. Серед першочергових задач, які нова влада, з огляду на заблоковані казначейством рахунки ДМБК, аврально закриватиме у другій половині 2018 р. – ремонт вул. Заньковецької, Вільде і Кармелюка, а також затвердження нового генерального плану Чернівців у 2019 р. Найбільшим перспективним об’єктом називають реконструкцію просп. Незалежності в наступному році.

До нових гарячих баталій слід готуватись неофіційному власнику скандальної забудови на вул. 28 червня, 44 Максимові Бурбаку – об’єкт чекають чергові санкції міської влади, в Ратуші не виключають примусового демонтажу незаконних прибудов. З іншого боку, найближчим часом варто очікувати остаточної легалізації та введення в експлуатацію сусіднього довгобуду за адресою вул. 28 червня, 42, який пов’язують з депутатом від «Рідного міста» Анатолієм Чесановим.

Показово, що нова влада не планує різких рухів на Калинівському ринку і «Добробуті» – не передбачається жодних судових процесів чи кадрових перестановок, не розглядається поновлення на посаді директора МКП Руслана Сербінчука. Питання про сплату в міський бюджет 400 млн. грн. ринком «Добробут» нардепа Максима Бурбака зависне на рівні політичної демагогії, так само примарною вважають перспективу повернення місту приватної дороги до Магали. З іншого боку, маловірогідна легалізація стихійного продуктового ринку «Бук ТБ» на вул. Зеленій.

На фоні відмови від дотування міських комунальних підприємств у Ратуші не виключають реорганізацію та зменшення їхнього загального числа. Першим на вихід може стати МКП «Реклама», яке готові скоротити разом із директором Тарасом Унгуряном. Під питанням – перебування на посаді начальника Інспекції з благоустрою Сергія Обшанського, котре, як і більшість призначень у міській раді, залежатиме від політичної кон’юнктури.

Святослав Вишинський — спеціально для видання «Буковинський центр»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини