Журналіст «1+1» розповів про контрабандні схеми на Чернівецькій митниці, які кришує Салагор

22.06.2018

митницяЗа словами журналіста, жоден митник не візьме хабар без дозволу керівника митниці.

Євген Плінський вже п’ятий рік працює спеціальним кореспондентом Департаменту журналістських розслідувань телеканалу «1+1». Останні два роки багато уваги приділяє темі незаконного ввезення товарів як в Україну, так і вивезення з території нашої держави.

Декілька місяців тому Євген почав розслідувати контрабандні схеми на Чернівецькій митниці, -пише «Шпальта».

Усі знають, що контрабанда в Україні є, але зсередини це явище мало хто досліджує. Економічні збитки держави від цього величезні, а, отже, про це треба говорити і детально розбирати. Тільки публічний розголос цих схем зможе їх зламати.

Чернівецька митниця потрапила в поле мого зору декілька місяців тому. За своєю структурою діючі на ній контрабандні схеми майже нічим не відрізняються від, наприклад, схем на Львівській або Волинській митниці. Але тут своя специфіка щодо асортименту товарів. Якщо на Волині основним об’єктом контрабанди є здебільшого побутова техніка та автомобільні запчастини, то Буковина – це головні ворота нелегального ввезення товарів легкої промисловості, тобто одягу, взуття, тканин.

митний контрольУсього два дні тому на митному посту в Порубному спіймали на хабарі начальника зміни. Що в цій ситуації потрібно зрозуміти? Митний пост – закрита, режимна територія. Уся діяльність митника там перебуває під постійним контролем. Є інспектори, старший інспектор, старший зміни, начальник зміни — усі вони учасники однієї системи. Якщо хтось один бере хабар, то про це знають усі, тож коли митник приймає хабар, то він не боїться покарання. У випадку, коли отримання неправомірної вигоди не санкціоноване керівництвом митниці, то його одразу затримають свої ж. Тому митник ніколи не візьме хабар без дозволу керівників. Якщо він його бере, то обов’язково передає частку нагору. Тобто, коли митник вимагає хабар – це стовідсотково розпорядження його керівництва.

З іншого боку — хабарі саме на митному посту беруть за невеликі партії. Розрахунок за масштабні схеми контрабанди завжди проходить за межами посту, між людьми, які не мають стосунку до митниці. Тому неможливо спіймати митників на отриманні хабарів за велику партію товару. Митник на посту – лише інструмент збору грошей, але ніяк не організатор схеми. Тож те, що відбулося під час затримання Музичука – «показуха», яка може бути складовою внутрішніх „розбірок” на митниці або просто відпрацюванням «шуму» в ЗМІ.

салагор4Запам’ятайте, без санкції керівника митниці, жодна контрабандна схема на жодному посту — неможлива. Тому проблему треба шукати у чиновницьких кабінетах, а не на постах.

Є дуже «бородатий» анекдот про те, як митник і маг Девід Копперфільд дивували один одного зникненням на митному посту залізничних вагонів. Виявляється, є місце, де цей трюк провертають постійно. Ним виявилася Чернівецька митниця, на якій, наче у фокусах, одні товари перетворюються на інші, водночас стають в рази легшими.

Вирішило якось ТОВ «ОРАНЖ ТЕКС» (Код: 40708977) придбати у турецької фірми «NURMET ITHALAT IHRACAT» трохи товарів легкої промисловості – сорочок, курток, футболок, усякої всячини на цілих 62 007,84 доларів США, і вагою 23 283,70 кг. 3 липня 2017 року компанія ці товари купила, про що свідчить інвойс (документ, що надає продавець іноземному покупцеві) нижче.

митниця1

Відправили цей вантаж в Україну на автомобілі з напівпричепом (держномер СЕ8118ВН / СЕ5813Х). На шляху в Україну він проїхав транзитом Болгарію і Румунію, а 5 липня 2017 року прибув на митний пункт «Сірет – Порубне».

Залишаючи економічну зону ЄС, товар оформили згідно із заявленими в інвойсі даними: куртки, футболки, сорочки, взуття – усього 35 найменувань, загальною вагою 23 283,70 кг. Про це свідчить декларація Т1.

митниця2

митниця3

Ось далі починаються чудеса містифікації. За «стометрівку» між Румунією та Україною понад 23 тонни товарів легкої промисловості вартістю 62 тисячі доларів США, перетворилися у «плити ДСП для будівельних робіт» вагою 15 048,00 кг і вартістю всього 4 852,93 доларів США. Цікаво, що на шляху перетворення одного товару в інший, також змінились як одержувач вантажу, так і відправник.

Так, одержувачем товару замість ТОВ «ОРАНЖ ТЕКС» (Код: 40708977) стало ТОВ «ТАЙРОН ГРУП» (Код: 40534427), а відправником – не турецька «NURMET ITHALAT IHRACAT», а румунська компанія «EGGER Romania SRL».

Усі ці трансформації добре видно в митній декларації Д-2, згідно з якою на Чернівецьку митницю прибув саме цей товар.

митниця4

Єдине, що залишилося у цій схемі незмінним, номерний знак автомобіля (СЕ8118ВН / СЕ5813Х), який вивіз з румунської митниці один товар і того ж дня ввіз в Україну зовсім інший.

Але, оскільки чудес на світі не буває, то всі ці зміни легко можна пояснити. Зрозуміло, що ніхто товар не замінював. У фурі, як і раніше, були 24 тонни товарів легпрому. Просто на нейтральній смузі відбулась підміна документів і за досягнутими заздалегідь домовленостями з митницею їх прийняли за чисту монету. У вантажівку ніхто й не заглядав. І спробуй потім доведи, що митник там бачив не ДСП, а тканини. Він усім на світі присягне, що у фурі було саме ДСП.

Питання заниження ваги вантажу вирішити складніше, але теж реально. Для цього, за наявною у мене інформацією, на митному посту «Порубне» ваговий комплекс вже давно «зламаний», тому вагу, вказану у фіктивних документах, приймають як достовірну.

Загалом, це давно відома схема мінімізації митних відрахувань і ухилення від сплати податків, шляхом підміни документів між пунктами пропуску між ЄС і Україною за безпосередньої участі співробітників митниці. Розмитнити 4 тонни ДСП у десятки разів дешевше, ніж 23 тонни курток і сорочок. Скільки саме Чернівецька митниця бере за цю схему невідомо, але те, що її провертають регулярно – факт.

До речі, фірма-одержувач вантажу ТОВ «ТАЙРОН ГРУП» (Код: 40534427) фігурує в одній із кримінальних справ як „прокладка” із формування фіктивного податкового кредиту для компанії ТОВ «НІК-Електроніка» (Код: 33401202), яка є одним із ключових постачальників електролічильників для «Чернівціобленерго» та «Київобленерго». Цілком можливо, що ці «випадкові» збіги допоможуть правоохоронцям вийти на організаторів схеми.

Загалом я дивуюся з європейських митників. Вони відстоюють економічні інтереси своїх країн, вантажі зважують, документи перевіряють, час витрачають. Замість того, щоб про себе подумати, гроші на свою відпустку заробити, вони ще й українських колег підставляють!

Інформацію про діючі контрабандні схеми на Чернівецькій митниці мені надали місцеві жителі та деякі представники силових структур. Зокрема, документи, згадані у цьому матеріалі, я отримав від своїх джерел у структурі ДФС. Проаналізувавши усі дані, я намагався звернутись за коментарем до начальника Чернівецької митниці Миколи Салагора, але ані після мого візиту, ані після письмового запиту, він так і не захотів щось коментувати. Це наводить на думку, що всі ці схеми дійсно існують, і керівництву митниці просто немає чим це пояснити, або спростувати.

Джерело: «Шпальта»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини