Чому Каспрук не Садовий?

22.06.2018

Ефіри чернівецьких телеканалів минулого тижня заполонив мер Львова Андрій Садовий. У середу він завітав до Чернівців у рамках проекту «UrbanTalks Львів & Чернівці». Тези та заяви львівського міського голови під час візиту провладні та опозиційні видання прогнозовано трактували на свій лад. З подачі перших Садовий виступив проти дострокового припинення повноважень мера Олексія Каспрука, адже це «шлях проти волі громади». Видання ж, які критикують міську владу, наголошували на тому, що мер Львова виступав проти розпуску міської ради – бо це, знову ж таки, «шлях проти волі громади».

Водночас у програмі «Чернівці сьогодні» на телеканалі «Чернівецький промінь» 13 червня Андрій Іванович підкреслив необхідність компромісу мера з депутатами та спільної важкої праці над вирішенням проблем у місті. Крім того, львівський мер своєрідним чином висловився про необхідність співпраці з європейськими банками: «Не потрібно боятися кредитів. Гроші європейські банки дають на 10–20 років. За цей час гроші знецінюються і віддавати їх потрібно буде у 3–4 рази менше, ніж ви взяли», – заявив Андрій Садовий.

15 червня публіцист Святослав Вишинський в авторській програмі «Чорним по білому» прокоментував твердження львівського міського голови: «Андрій Іванович, Ви справді переконуєте львів’ян, що взявши в борг 200 млн. евро – повернете 50? Разом із відсотками? Якщо вірити Садовому, головне перечекати інфляцію, а далі це не ми будемо винні европейським банкам, а вони нам», – резюмував ведучий «Чернівецького променя».

Візит лідера «Самопомочі» мав негативні наслідки для його чернівецького колеги Олексія Каспрука. Чернівчани наочно відчули різницю в рівні мерів двох західноукраїнських міст, про що свідчили численні публікації, в яких жартома відзначали, що мер Львова поруч зі своїм чернівецьким колегою виглядає як «син маминої подруги». «Два роки тому Олексій Павлович в інтерв’ю львівському виданню заявив, що Чернівцям не потрібно ставати легкодоступним туристичним центром як Львів. Наша планка – німецький Баден-Баден». Потужна злива, яка передувала візиту львівського голови, є підтвердженням того, що «ми рухаємось у вірному напрямку», – саркастично відзначив Святослав Вишинський у передачі «Чорним по білому».

«Після чергової зливи, яка за 20 хвилин затопила цілі Чернівці, городянам і справді залишалось лише baden і baden*. Купатися, плавати, ходити убрід». Ведучий нагадав, як у червні 2017 р. Олексій Каспрук запевняв, що має план водовідведення, який чекає свого часу у випадку стихійного лиха. На цей примарний проект Уряд Володимира Гройсмана виділив 12,3 млн. гривень – і невдовзі своє ж рішення скасував, коли виявилось, що проекту реконструкції чернівецьких мереж не існує навіть на папері.

Сам потоп став не менш обговорюваною темою чернівецьких ЗМІ. Зокрема, в ефірі програми «Тема дня» на телеканалі «Буковина» побував заступник департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради Олег Пилип’як. Посадовець запропонував громаді одразу кілька виправдань неготовності комунальних служб протистояти затопленню міста. За словами комунальника, минулого року негода завдала значно більших збитків – тож чернівчанам не варто акцентувати увагу на цьогорічному поверненні стихії. Керівник департаменту не вважає, що зливові мережі не впоралися з негодою. Врешті, винна в усьому не влада, а… рельєф Чернівців.

У «Суспільного» телебачення триває медійний роман з «Народним фронтом». 11 червня гостем програми «Тема дня» став начальник Басейного управління водних ресурсів річок Прут та Сірет (і за сумісництвом – депутат Чернівецької міської ради від фракції «Солідарність») Андрій Кавуля. Причиною запрошення Андрія Кавулі до ефіру стало нещодавнє перекриття мешканцями села Комарівці Сторожинецького району дороги через видобуток гравію з русла річки Сірет у межах населеного пункту.

Очільник басейнового управління у програмі вкотре говорив про те, що «чорних копачів» гравію ловити вкрай важко, бо працюють вони дуже швидко. А в тих випадках, коли порушників усе ж вдається піймати, через недосконале законодавство вони знову опиняються на волі. «До затриманих в якості покарання застосовують штраф у розмірі 1700 гривень, після сплати якого за 2–3 дні їх відпускають», – переконує Андрій Кавуля. Водночас очільник басейного управління визнав, що через стихійний вивіз гравію ми на порозі серйозних проблем у селі Стрілецький Кут Кіцманського району, де через порушення екологічних норм видобутку ріка Прут розмила до 8 м дамби, і в разі паводків усе село може опинитися у воді.

У своїй неспроможності побороти інших порушників – стихійних торговців, 13 червня розписався і начальник Інспекції з благоустрою міста Чернівці Сергій Обшанський в ефірі передачі «Точка зору» на телеканалі ТВА. Після 2 років марної боротьби скандальний посадовець визнав, що перемогти стихійну торгівлю влада не в змозі. Проте «ситуація контрольована – їх менше, ніж було минулими роками». В чому редакція «Буковинського центру» більш ніж сумнівається.

* Baden-Baden (від нім. baden — купатись) — німецький водний курорт у федеральній землі Баден-Вюртемберг.

Сергій Проценко — спеціально для БЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини