В «Самопомочі» збрехали про те, що підписи за відкликання депутатів міськради вкрали?

10.05.2018

ПоповичКримінальне провадження за фактом крадіжки не відкрили, тому що сам керівник міського осередку «Самопомочі» Олексій Попович, написав заяву, що він не зазнав матеріальних збитків, а звернувся лише з метою інформування.

Ми вирішили співставити деякі факти, щоб викрити брехню керівника міського осередку «Самопомочі» Олексія Поповича про крадіжку.

Отже, ще на етапі подачі документів до ТВК Олексій Попович розпочав обманювати чернівчан, що відкликають шістьох депутатів. Майже одразу стало відомо, що документи на відкликання людей Бурбака в «Самопомочі», Ставчанського та Матвієнка, ніхто не подавав. У самого ж Поповича не знайшлось навіть слів, щоб це прокоментувати і він декілька днів усіляко уникав спілкування з нашими журналістами і проігнорував запит, на який обіцяв дати відповідь.

2 квітня оголосили про початок збору підписів в наметі на Центральній площі і в офісі на вулиці Герцена. Ми декілька днів безуспішно намагались потрапити в офіс «Самопомочі» на вулиці Герцена, але кожного разу офіс був зачинений, а одного разу сказали, що ще немає підписних листів. Коли ж нам все ж вдалось потрапити в офіс, то на підписних листах було всього пару десятків підписів. Більше того, анонсований партійний намет на площі так і не з’явився. Це підтвердило і повідомлення на сторінці «Самопоміч. Чернівці» в мережі фейсбук, де 11-го квітня запрошували тільки в офіс, про партійний намет ніхто не обмовився і словом.

29064373_2210148642360701_682940165109296707_oА через 5 днів «Самопоміч» оприлюднила приголомшливі цифри. Зібрано 6 тисяч підписів! І невдовзі вони будуть передані до ТВК. Отже виходить, що за 14 днів офіс «Самопомочі» відвідало 6 тисяч чернівчан. Це по 428 людей щодня або 53 людини щогодини. Враховуючи, що на заповнення документів потрібно щонайменше хвилин 5, то черга мала бути аж до стадіону «Буковина». Чи варто згадувати, що в усі наші візити жодної людини ні біля офісу, ні в самому офісі ми не зустріли.

Стало зрозуміло, що це фейк, і ніяких підписів не існує. Інтрига залишалась в одному: як в «Самопоміч» спростує свою ж брехню. І виявляється, що в цей же день, за дивним збігом обставин, зловмисники «крадуть» підписи у Олексія Поповича. Більше того, про це стає відомо лише через 10 днів. Тобто Олексій Попович за цей термін навіть не примудрився повідомити 6 тисяч чернівчан, які йому довірились, про крадіжку, вибачитись перед ними, що не зберіг підписи і щось пояснити.

Як нам стало відомо з власних джерел злочину насправді не було, а в поліції за фактом крадіжки навіть не відкривали кримінальне провадження, оскільки Попович вже після фейкового злочину написав заяву, що він не зазнав матеріальних збитків, а отже звернувся з метою інформування. Ну і як ви вже зрозуміли слідів проникнення в його авто, за дивним збігом обставин, також виявлено не було.

Як розповіли нам джерела у правоохоронних органах таку схему часто застосовують люди, коли повідомляють без правових наслідків для себе про злочин якого не було. Адже якщо б порушили   кримінальну справу, а в ході розслідування з’ясувалось би, що Олексій Попович збрехав про крадіжку, проти нього відкрили б кримінальне провадження за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину (стаття 383 ККУ).

Звісно ми готові спростувати інформацію, що злочину не було, якщо Олексій Попович розповість про обставини крадіжки і де саме вона відбулась. Але щось нам підказує, що керівник міського осередку «Самопомочі» так не зробить, оскільки тоді викрити його брехню стане ще простіше, адже ми публікуємо далеко не все, що нам відомо.

Олексій Пономаренко

Фото: Ігор Константинюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини