Як провладні чернівецькі ЗМІ створюють фейкові новини

11.07.2016

1440083813_1416568989_1416493957_propaganda-2yfo7cwngsqek5b8khqia2

Останнім часом провладні ЗМІ Чернівців все частіше годують своїх читачів та глядачів не те що недостовірною, а відверто брехливою та перекрученою інформацією.

В цій ситуації очевидний розрахунок робиться на те, що лінивий чернівчанин не перевірятиме факти, а буде свято вірити акулам пера та мікрофону.

І досить прикро, що до корифеїв киселівської пропаганди місцевого штибу долучаються молоді засоби масової інформації.

Приміром, нещодавно на інтернет-просторах краю з’явився сайт «Ініціатива42». Хороша, як то кажуть, ініціатива. Але вже з перших публікацій стало зрозуміло на кого працює цей ресурс.

Зокрема, 28 червня на сайті вийшла стаття «Гра на престолі» в одному з абзаців якої йдеться про те, що батько депутата міської ради Ростислава Білика є співвласником «Цегельного заводу№1».

Цьому депутату за останні півроку всі кістки перемили, а все одно заспокоїтися не можуть. І при цьому, ніхто навіть не напружується перевірити інформацію і дізнатися, що батько Ростислава Білика не є і ніколи не був співзасновником “Цегельного заводу №1”. Це відверта брехня!

Більше того, згаданий у цій же публікації депутат міської ради Богдан Ковалюк з 19 квітня цього року вже не є виконавчим директором даного підприємства. Та «ініціативні» пропагандисти на ці факти не зважають.

Естафету промивання мізків підхоплює «Молодий буковинець». Після останньої сесії Чернівецької міської ради це «поважне» видання звинуватило колишнього секретаря міської ради Віталія Михайлішина у тому, що він, нібито, пролобіював виділення 360 тисяч гривень на ремонт харчоблоку у школі №9, де навчається його син.

Зрозуміло, що для «Молодого буковинця» Михайлішин – це ворог №1, хоча син його дійсно навчається у цій школі. От тільки журналістам «МБ» на сесіях міськради варто не Каспруку у рота заглядати, а слухати, хто і які пропозиції вносить. Тоді б знали, що виділити кошти на цей харчоблок запропонував заступник голови бюджетної комісії та депутат від «Самопомочі» Богдан Ковалюк. Однак, у гонитві за «сенсаціями» провладні мас-медіа такими дрібницями не переймаються.

Якщо ж не вдається дошкулити самому Михайлішину, то мішенями стають люди з його оточення.

Зокрема, останні декілька тижнів мимовільною зіркою чернівецького медіа-простору став помічник Михайлішина Дмитро Паладян, якому «приписали» і організацію стрілянини, яка трапилася 1 червня на міському пляжі, і бізнес-інтереси на тому ж пляжі, і, власне саму стрілянину.

Паладян заперечив  будь-яку свою причетність до того інциденту і логічно це аргументував. Та любителів «качок» це не зупинило. У мережі з’явилося відео з Паладяном на пляжі, нібито, зняте 1 червня. Саме це відео стало основою сюжету телеканалу «ТВА» про «нові подробиці стрілянини на пляжі». Хоча, насправді, ніяких «подробиць» не було і не могло бути. На відео Дмитро Паладян розмовляє з керівником рятувальної служби пляжу, а знято воно було 12 червня. Але, знову ж таки, це нікого не цікавить. Головне зліпити псевдо логічний ланцюг «1 червня – пляж – Паладян – стрілянина». Згодом з’явилося ще одне відео з, нібито, Паладяном на пляжі, автори якого стверджували, що воно теж було зняте 1 червня. Але у мережевих ботів та телеканалу «ТВА» хочеться спитати – якщо відео було зняте 1 червня і на ньому справді Паладян, то чому воно не було опубліковано того ж чи наступного дня???

Відповідь очевидна – відео, як і попереднє, фейкове.

Та коли доводиться працювати за темниками, які штампуються в одному з кабінетів Ратуші, провладні ЗМІ не гребують нічим.

А у цій ситуації шкода лише чернівчан, яких регулярно зомбують такою брехнею, яку намагаються видати за об’єктивну і неупереджену інформацію…

 Микола Ратушняк

Коментарі
  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи