Захисник тварин Василь Виноградов про «захисників тюльпанів» і співпрацю з мером

09.03.2016

Спілкувалася: Альона Чорна

Vynogradov 1Нещодавно у Чернівцях, у рамках транскордонного проекту, відкрили стерилізаційний центр для тварин. Власне запрацює він як тільки міський голова Олексій Каспрук призначить керівника. Поки що кадрова тиша. Що й не дивно для мера Чернівців. А поки мер думає кого б призначити, запрошую до розмови заступника ЧОБО «Захист безпритульних тварин – не будь байдужим» Василя Виноградова, який вже кілька років за власний кошт утримує безпритульних тварин і навіть придбав для цих цілей дачу. Отож говоримо про співпрацю з мерією, скандал зі знищенням тварин, «Спецкомунтранс» і не тільки.

Василь, вас знають як відомого захисника тварин, який завжди бореться за гуманне ставлення до чотирилапих. Зрозуміло, що це важка робота і потребує співпраці з міською владою. Знаю, що ви є радником Олексія Каспрука. Тож розкажіть про вашу співпрацю.

Так, являюся радником Чернівецького міського голови з питань екології. Головне, що мені вдалося зробити за останній час – це припинення знищення безпритульних тварин. Тобто припинився відстріл, який проводився багато років поспіль. Тепер відбувається тільки стерилізація. Було дуже важко довести, що знищують тварин. Довелося збирати всіх волонтерів з міста і області на круглий стіл. Вели переговори, доводили, пояснювали ситуацію, тому що мер просто не знав, що хтось давав вказівку про знищення тварин. Це все відбувалося, коли проводився проект по стерилізації і по будівництву притулку. Власне за час поки велися переговори, мітинги, у Чернівцях знищили близько 2 тисяч собак. Основне місце, де відловлювали їх і знищували – це був центр міста. Наші волонтери ходили до ЖКГ, але доказів про відстріл собак так і не було. Тільки після того, як керівник нашої благодійної організації Анжела Косован прослідкувала маршрут автомобіля, яким вивозили, а потім відстрілювали собак, з’явилися факти, розпочався скандал. Почали збирати свідчення людей, які бачили працівників «Спецкомунтрансу» і чули брехню про те, що собак ловлять стерилізувати. Хоча в багатьох з них на вусі уже була бірка. Тобто була дана вказівка на знищення тварин.

  • Від кого поступила ця вказівка?

Нам стало відомо, що вказівку дав Сергій Ботук. Це людина, яка працює в ЖКГ і яку хочуть призначити директором новоствореного притулку. Дівчата навіть записували його на диктофон, коли він дійсно зізнався, що це його вказівка, розказав що це через тюльпани, які пом’яли собаки на міських клумбах. Після цього пішла вказівка, що «винуватців» треба знищувати.

  • Чому ж зараз Сергія Ботука пропонують на посаду керівника нинішнього стерилізаційного центру, а згодом притулку для тварин?

Пояснюють тим, що людина професіонал і зробить все так, щоб це підприємство було прибутковим.

  • А чому вашу кандидатуру не розглядають на посаду керівника? Чи зустрічалися ви з Олексієм Каспруком з цього питання?vynogradov 2

В мене була розмова з ним, але йшлося про те, що Сергій директор, я можу стати його заступником, Анжелу Косован пропонують головою наглядової ради. Але це зв’язані руки. Тобто мене призначає не міський голова, а директор. Але як захисник тварин зможе працювати з людиною, яка давала розпорядження знищувати тварин? До чого це призведе? Або я піду сам, або він мене десь підставить, після чого звільнять.

Власне це підприємство можна зробити прибутковим через певний час. Спочатку воно працюватиме за рахунок бюджету. А вже коли буде все розкручено, підприємство матиме попит, будуть звертатися люди і тоді можна буде покривати зарплатню працівників, харчування тварин і т.п.

  • Певно ви слідкували за перебігом будівництва стерилізаційного центру. Чи все вдалося зробити як планувалося?

Звісно слідкував. Неодноразово робив зауваження, за що мене не полюбили, бо ліз куди не треба. Я слідкував за тим, щоб не було розкрадань, щоб робочі були тверезі, та працювали справжні фахівці. Був випадок, що нетверезий працівник заливав бетон. В результаті його звільнили. Але для цього було потрібно, щоб це показали по телебаченню, зайти до міської ради і тільки після цього були прийняті міри! Я часто приїжджав на будівництво і не тоді, коли запрошували, а несподівано. За що мене незлюбили навіть менеджери проекту, забудовник. Зрозуміло, що нажив собі ворогів.

  • В мережі обговорюють якість обладнання, яке придбали для стерилізаційного центру. Відразу планувалося купувати вживане, чи так склалося в процесі роботи?

Місто саме не може закупити обладнання і побудувати притулок. Чомусь інші країни нам мають у цьому допомагати. Тому добре, що була змога закупити хоча б таке обладнання і побудувати стерилізаційний центр. Все було закуплено в рамках кошторису, де все прописано, що і скільки вартує.

  • Щодо «Спецкомунтрансу» . Які бачите зараз проблеми у їхній роботі?

На щастя, зараз вони не знищують тварин. Ті кошти, які передбачалися на відстріл тварин – 1 млн. 100 тис. грн. зараз перерозподілені на стерилізацію.

  • У чому конфлікт з автором проекту по притулку Антоніною Гошовською? Зокрема на своїй сторінці у Фейсбук Антоніна пише, що була збудована 1-ша черга притулку, проведена стерилізація 2000-х тисяч собак, а ви і Анжела Косован піаритеся на цьому питанні.

З самого початку будівництва ми не розуміємо цілей Антоніни. Ніби наміри її благі: будівництво притулку, стерилізація тварин. Ми тільки ЗА! Але цікава ситуація виникла, коли наші волонтери виступили проти знищення тварин. Люди, які працюють спільно з Антоніною, які ведуть сам проект будівництва стерилізаційного центру і отримують за це хорошу зарплату, про це мовчали. Ми запрошували їх на мітинги. У відповідь вони не тільки не приходили, але не повідомили ні у ЗМІ, ні в себе на сторінках, що «Спецкомунтранс», з яким ведеться співпраця, порушив умови. А там було чітко прописано, що вони не мають знищувати тварин. А що вийшло? На автомобілі купленому за європейські кошти здійснювався відлов, а відтак собак усипляли. А мали б відловлювати, стерилізувати і випускати. Однак жодна людина, яка працювала над проектом не висловилися щодо порушень і не засудили знищення тварин. Виходить, що такі вони захисники.

Зауважу, що проект по будівництву стерилізаційного центру вів менеджер Василь Гошовський, чоловік Антоніни. І він жодних претензій до нас немає. А якщо вже критикувати по цьому проекту, то це має робити менеджер проекту, а не його дружина. На правах кого вона критикує?

Щодо стерилізації, то це була легальна програма, на яку були виділені кошти з ЄС. Цікавим є той факт, що скільки з цих тисяч тварин привозили на стерилізацію самі волонтери, ніхто й не знає. Хоча третину з цієї кількості взяли на себе волонтери. Я привіз і відвіз за свій рахунок десь 50 собак. У підсумку все списується на роботу «Спецкомунтрансу». Цікаво все виходить.

  • Нещодавно біля міської ради безпритульний собака покусав школярку. На вашу думку як можна уникнути таких ситуацій?

По-перше: проводити навчання в школах, як себе вести в подібних ситуаціях. По-друге, необхідно, щоб на базі притулку, який зараз є стерилізаційним центром, були вольєри для таких випадків. Щоб спеціальна служба приїхала, відловила собак і відвезла їх в притулок, де визначили б, скажені тварини, чи ні. Але у Чернівцях, на жаль, все не так. Збудували стерилізаційний пункт, а притулку далі нема. Тобто необхідна схема наразі не працює. На даний час директора центру нема, персоналу нема. Тобто все залишилося фактично як було. Також треба оформляти опікунство над собакою, реєстрація тварин, слідкувати за твариною. Має бути контроль.

  • VynogradovІ на завершення розмови. Якщо вам все ж таки запропонують посаду заступника стерилізаційного центру для тварин, ви погодитеся, чи ні?

Якщо міська влада хоче, щоб це була прибуткова організація має бути директор і персонал. Навіщо там заступники? Я не бачу раціональності в цьому і вважаю, що таким чином можна зекономити кошти. Якщо директор поїде у відрядження, невже підприємство не зможе функціонувати без нього? В разі великої необхідності на період відсутності керівника можна призначити т.в.о. Навіщо ця радянська система з кількома заступниками? До того ж буде створена наглядова рада, яка слідкуватиме за роботою. На мій погляд така організація роботи буде доцільною та продуктивнішою.

Коментарі
  • Цікаво – Василь – директор, голова наглядової ради Косован – а вони як голубки, всюди разом, тому будуть зловживання. Якщо василь директор тоді голової наглядової ради має бути не зацікавлена в Василеві людина. А в іншому випадку Анжела просто покриватиме Василя в його промахах. Це звісно лише моє припущення, але мій життєвий досвід підказує, що саме так і може бути.

  • от і де наша влада,люди добровільно хочуть допомогти в цій ситуації,чому не підтримати

  • “…запрошую до розмови заступника ЧОБО «Захист безпритульних тварин – не будь байдужим» Василя Виноградова, який вже кілька років за власний кошт утримує безпритульних тварин і навіть придбав для цих цілей дачу.” – те, що Василь вже кілька років за власний кошт (і пожертви!!! добровільна допомога грішми, кормом і навіть в одній з статей чи постів в ФБ Василь дякував за допомогу Бурбаку М.) – ця ремарка важлива – бо виходить що Вася великомученик, а насправді він не один, і ніколи не був один! Йдемо далі – і навіть придбав дачу для тварин – то шо тепер??? громада міста йому чимось винна? догляд за тваринами це його хоббі, поклик душі, поклик серця, але ніхто нічого йому за це не обіцяв ні в який момент часу, ані посаду директора притулку, ані повагу від громадян, ані медаль, бо хоббі то справа особиста, хтось марки збирає, хтось монети, а хтось собак доглядає.

    • слухай ти, перестань смердіти і скажи скільки псів бездомних взяв до себе? привикли посади роздавати своїм посіпакам та по партійним квотам та за бабло.
      В чому проблема, якби цей Василь , який і без закордону шось для цих бездомних собак робить і любить їх і став директором, ГА? Чи лиш своїх і за бабки, шоби можна було пилити бабки?

      • Однозначно я небачу підстав для Василя як не стати так і стати директором комунального підприємства. Бездомних до себе взяв 3. котів 5. І не тикай мені коли я зверху. Потрібен конкурс із пропозиціями по роботі підприємства, а не просто так роздавати посади бо у людини хоббі таке. Мати велике серце не означає бути хорошим управлінцем. А пустити просто за гарні оченята керувати комунальним підприємством – це поставити на ньому крапку. Шкода що амбіції Косован Анжели яка є членом партії РМ не дають їй це усвідомити.

  • Вибачте, але у країнах ЄС я не бачив на вулиці стільки безпритульних тварин. Це нагадує ситуацію, коли палає вогонь, а замість того, щоб його загасити ми підкидаємо дров. Не має реєстру тварин які проживають у квартирах, не має паспорту на них, не має відповідальності власника за те, що награвшись з тваринами, вони викидають їх на вулицю, не має елементарної культури – вибачте, собака насрала на тротуар, а панянка яка її веде, сміється. А потім хтось вступить в те. Де намордники? Коли йде бійцівська порода. і без намордника, а її веде дівчинка чи хлопчик. Вони його втримають від нападу? Дзузьки. Парадокс, в нашій країні собаки цінніші за самий цінний ресурс….
    Щодо цитати “По-перше: проводити навчання в школах, як себе вести в подібних ситуаціях.”. Зараз поширюється епідемія сказу. Ви хоча б раз відчували, коли вашу дитину вкусила собака, і ви не знаєте чи вона скажена. Коли ви приходити в лікарню, а вам лікарі говорять, що треба наглядати за собакою, а дитині тільки пару рочків, що вона розвивається, що прививки від сказу можуть зробити непоправну шкоду для її здоров’я! На все життя! І що зробили стерилізацію, і що випустили. Нехай, коли зробили стерелізацію то зробили прививки від сказу. Вони на рік. А далі? Ви їх ловите, знову вакцинуєте? Не смішіть. Та всім начхати. Всі такі гуманні, поки їх не покусають. Ви подивіться, у спальних районах бігають зграями, а там дітки, старі люди. А коли приходить їхній клич природи для розмноження, то навіть близько не підходьте. Як казав лікар Комаровський, має бути соціальна відповідальність за тварин, їхня вакцинація, догляд за ними, а не відпускання на вулицю, і їште що хочети, пийте воду де хочети, живіть де хочете. Круто.

  • кому всрались те собаки? людям, блять, жрать скоро нечего. про людей думайте

  • тому і “”нечего жрать людям”,………..закон бумеранга-як відноситись до інших так і жити будете!!!!!!!за свої гріхи і получили таке життя!!!!!

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини