Мученики Майдану. Во ім’я кого?(плюс чудовий фоторепортаж)

25.12.2013

 

 Автор тексту і фото: Альона ЧОРНА

Більше ніж за місяць Євромайдан став подією №1 в світі. Зараз як ніколи увага прикута до світлого майбутнього, що має наступити через мучеників, які мужньо зносять страждання. Які добровільно покинули сімʼї, залишили дітей на сусідів і прийняли своєрідний постриг Майдану. Вони несуть варту, готують їжу, сплять долілиць по дві-три години, і вірують у перемогу. У кожного мешканця Майдану Незалежності – своя залежність, обов’язки і страждання. Для всіх – однакові правила і схожа їжа. А ще – «пастори», які оповідають, що страждання і муки дадуть свої плоди. Результатів своїх подвигів люди поки що не бачать. Але вірують. Поки що.

Отож, далі мова піде не про прихожан Майдану, які цивілізовано поспішають туди після роботи. Чи на вихідних. Поговоримо про тих, хто днює й ночує заради ЄС.

«Мене Руслана покликала»

Так жінка років 45 – пані Марія Денисова приїхала до Києва через Руслану. – Я з перших днів. Навіть додому ще не їхала. На родичів все кинула. Ну вони ж розуміють. Допомагають, як можуть. А як інакше? Мене ж Руслана покликала, – майже плачучи розповідає жінка. – Як покликала? Ви знайомі? – Та ні, вона виступала, всіх кликала. Я зібрала речі і тієї ж ночі виїхала з Харкова. Може поїду ще до завершення Майдану, але на Новий рік буду тут. Треба людям їсти готувати…А ви знаєте, я за 25 років подружнього життя скільки не начистила картоплі, як тут. Мішок картоплі в день начищаю, нарізку. Страх, як важко. Але краще зараз помучитися і потім добре жити, – сумним, але сповненим ентузіазму голосом розповідає пані Марії.

Закрив кіоск і на Майдан

Не один  тиждень свіжим київським повітрям дихають  і наші буковинці. Кажуть, що важко, але в них є грубка-труба. То хоча б не холодно. Олег з Садгори радіє, що я землячка. Дає мені цукерку і запрошує приходити ще. Я ж прошу дозволу заглянути всередину палатки. Загалом не можна, бо там сплять хлопці. Але по-земляцьки декілька кадрів таки зробила. В «домівках» протестувальників холодно, всі сплять в теплому одязі, шапках, скрутившись  калачиками. Дехто – горілиць.

Почувши, що я з Чернівців, до розмови долучається хлопець Олексій. Він заради ЄС закрив на певний час, на Калинівському авто ринку кіоск швидкого харчування.  Каже, що все вірно. Заробляв не так уже й багато. А тут – суспільно важливий.

Село лишилося без хазяїна

Не кіоск, а Білівську сільську раду (Тернопільська обл..) тимчасово покинув на секретаря її молодий очільник Володимир Шматько. Чоловік несе варту в будинку профспілок і каже, що буде там скільки, скільки треба. Про його діяльність дізналася майже випадково. Арсеній Яценюк входячи в приміщення, де поки що служить сільський голова сказав йому: «Ну ти мене завів!».  – Як це так «завів»?, – питаю.

– Арсеній гарно сказав. Мені сподобалося, що він принаймні це визнав. Загалом коли розпочався їхній виступ на майдані (опозиціонерів, – прим. авт..), вони збиралися в будинку профспілок, радилися. Тоді я впевнено сказав Арсенію Петровичу: «Кажіть, що будете робити! От яке рішення? Бо й ми не знаємо робити». Арсеній Петрович здивувався, розповідав алгоритм дій, ми дискутували.  Потім він пішов на сцену. Тепер каже, що я його надихнув. Я простий, сільський голова з Тернопільської області, але я його надихнув і мені приємно!, – каже сільський голова.

Кому війна, а кому мати рідна

Чимало штатних мітингувальників – безробітні. У багатьох сезонні роботи. Великий сектор складають безпритульні. Їхнє й так мученицьке життя на певний час набуває певної структури. І гордо затягуючи  цигарку, вони теж – євро інтегратори.

Не обходиться на Майдані без оперативного бізнесу: активно продаються магніти, кружки, значки… Все з символікою Майдану. Поряд з наметами, польовою кухнею ходить туди-сюди хлопчина з голубами – теж для фото. Каже, що його птахи – посланці миру. Тому за його прогнозами – війни не буде.

І фоторепортаж (Втомлені обличчя Майдану)

_DSC0586_DSC0600_DSC0594346 810_DSC056127231516 _DSC0572_DSC0583_DSC0581282022323019

 

Коментарі
  • фото промовисті і змістовні. Текст непоганий, але трохи швидкоруч)) Але мета побачити більше, аніж бачать досягнута.

  • Удивил вопрос в заголовке “В им’я кого?” Что-то нигде не слышала, что митингующие вышли на Майдан во имя кого-то. Тут явное передёргивание и смещение акцентов.
    Не помню, чтоб публикуя фоторепортаж с папиевского евромайдана кто-то на этом сайте задавался бы вопросам “во имя кого?” или анализировал какую публику свёзли. Тогда была просто констатация “Папиев – эффективный менеджер”.

  • Хороший вопрос. Во имя кого? Люди тут страдают. А Папиев привез своих в теплых автобусах, и увез обратно, и стояли они полчас, Кобевко пишет, что еще и презенты были. Так кто больший мошенник? Папиев или Яценюк, который готов держать людей месяцы

  • Тут є щасливі: хлопчина з голубами, продавець
    символіки і маленьке симпатичне цуценя.

  • Це що всі безробітні хотять, щоб їх пустили в Європу і щоб вони там розляглись на майданах?

  • Если у человека, доведённого до крайности, возникло желание выйти и выразить свой протест – это нормально.
    “Кто я? Тварь дрожащая или право имею?” – слова написанные в позапрошлом веке…
    Кого всё устраивает – пусть сидит дома.

    • Елена, те кто стоит на Майдане, никак не тянут на “имеющих право”. Права требовать может тот, кто не забывает о своих обязанностях.
      Не могут те, кого как Вы говорите “все устраивает” страдать из-за тех, кто уничтожает экономику страны.
      Меня, к примеру, больше всех устраивал Кучма. В те годы я больше всего зарабатывал . Так что, мне идти на митинг с призывом ” Данилыч вернись!” ? 🙂
      Теперь серьезнее. Человеку сложно отказаться от привычного образа мыслей в пользу правильного и обоснованного. Люди доводят себя до крайности сами. “Человек сам кузнец своего счастья”,- слышали поговорку? Так вот каждый делает свой выбор — или постоянная неудовлетворённость своей жизнью, или постоянный труд, работа над собой. И жизнь становится другой.

    • Сори, это ответ Елене был. почему-то вверх пошел.Именно что дрожащая тварь. Потому что он вышел на майдан, для того, чтобы другие решали его житейские проблемы. Разве не видно? Он думает, что европа защитит его от начальника, Яценюк, тягнибок, Клчико сделают так, чтоб ему было хорошо. Ничего они не сделают, и правильно, что обманут. Если б эти бастующие так вошли в кабинеты СВОИХ начальников, тогда можно поверить. Жизнь сделать надо смелость. а поручить политику, чтоб он для тебя сделал Европу(коммунизм). так таких дураков полно.

  • Коли хтось працює на заводі, в шахтах, на електростанції, на водоканалі, в лікарнях – можна
    і поспати на майдані.

  • Ви думаєте ці страждання і муки цікавлять Європу? У них своє життя – діючих і діяльних. Вони не рятувальники!А дипломати! Тому не треба розлягатися на майдані. Треба починати з себе!Працювати, жити, ростити дітей!

  • Именно что дрожащая тварь. Потому что он вышел на майдан, для того, чтобы другие решали его житейские проблемы. Разве не видно? Он думает, что европа защитит его от начальника, Яценюк, тягнибок, Клчико сделают так, чтоб ему было хорошо. Ничего они не сделают, и правильно, что обманут. Если б эти бастующие так вошли в кабинеты СВОИХ ачальников, тогда можно поверить. Жизнь сделать надо смелость. а поручить политику, чтоб он для тебя сделал Европу(коммунизм). так таких дураков полно.

  • Майдан сьогоднішній ( як і майдан 2004 ) – технологія , немає сумнівів. Гарний початок ( з гаслами без політичних прапорів ) до критичного моменту ( побиття студентів ) ( як пише інтернет хтось невірно дав команду замість “очистити майдан” віддали команду ” зачистити майдан ” ;;; Опозиція , яка ” підхопила Майдан” – на жаль для всіх тих, хто вже місяць стоїть там – ЩО ДАЛІ РОБИТИ НЕ ЗНАЄ.
    ОДНОЗНАЧНО ДО ОРГАНІЗЦІЇ ЦЬОГО ОПОЗИЦІЯ ВІДНОШЕННЯ НЕ МАЄ.тобто люди вийшли не за неї. ЛЮДИ ХОЧУТЬ ВИЗНАЧЕНОСТІ .
    ТРЕБА УСУНУТИ ВОРЖУ ВЛАДУ – ЗАПРОПОНУТЕ ЛЮДЯМ , НА КОГО ВИ ПЛАНУЄТЕ ЇЇ ЗАМІНИТИ.
    ЗАПРПОНУЙТЕ ЛЮДЯМ ЄДИНОГО КАНДИДАТА НА ПОСАДУ ПРЕЗИДЕНТА , І ВОНИ ЗРОЗУМІЮТЬ , ЩО ЇХНЄ ПРОТИСТОЯННЯ НЕ МАРНЕ.
    ВІТАЛІЙ КЛИЧКО – нехай Він буде нашим Президентом !!!

  • Щодо Європи, не дипломати вони, не рятувальники, не діяльні. В більшості – малоосвічена інертна маса зациклена та власних поблемах, які ми не зрозуміємо, поки що, як, власне, і вони – наших. Їм глибоко по-барабану те, що робиться на будь-яких майданах, доки це не може відбитися на кожному окремому їхньому гаманці. І, повірте, переважна більшість тих самих європейців, і далі знають про Україну три слова: Чорнобиль, Шевченко і Кличко.

  • Самый большой интерес жизни – это труд и его плоды. А ныть и протестовать каждый может, это
    слабаки.

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини