За дев’ять місяців цього року на Буковині виявили 82 ВІЛ-позитивних пацієнти

02.12.2013

0500За останні 30 років від хвороб, спричинених СНІДом у світі померло майже 24,5 мільйона людей. На Буковині на обліку перебуває 705 людей, хворих на СНІД. Із них 160 мають заключну стадію. За дев’ять місяців цього року виявили і поставили на облік 82 пацієнти з діагнозом ВІЛ-інфекція, який виставили вперше, повідомляє molbuk.ua.

“На Буковині, як і по всій Україні, вперше в минулому році було відзначено зменшення темпів приросту нових випадків ВІЛ-інфікованих на 1,2 відсотка. А в попередні роки кількість хворих збільшувалася, – запевнив головний лікар Чернівецького обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Юрій Лесюк. – На Буковині ситуація значно краща, ніж в інших областях. Якщо в Україні на 100 тисяч населення припадає 34,8 ВІЛ-інфікованих, то в нас – 9, 1. Та в останні роки ми відзначаємо тенденцію до збільшення кількості дітей, які народжуються від ВІЛ-інфікованих матерів. Однак це не означає, що від них народжуються ВІЛ-інфіковані діти. Навпаки, у 95-97 відсотках це цілком здорові немовлята. Зараз у нас на обліку перебуває 134 дитини, які народилися від ВІЛ-інфікованих матерів”.

Вартість лікування для одного хворого складає приблизно чотири тисячі гривень на рік. Переважна більшість ВІЛ-інфікованих – від 18 до 39 років. Хоча з’являються і старші 50 років. Відповідно до нового законодавства, тепер обстежуватися на ВІЛ самостійно можуть підлітки віком від 14 років. Раніше вони могли це робити тільки з дозволу батьків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини