Дехто з буковинців навіть не підозрює, що хворіє на цукровий діабет

15.11.2013

1384441873_image002З нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом у Чернівецькому обласному ендокринологічному диспансері провели День відкритих дверей. Всім охочим мешканцям міста й області безоплатно вимірювали рівень глюкози в крові, здійснювали обстеження щодо рівня глікованого гемоглобіну та визначали ризик ймовірних ускладнень цукрового діабету, інформує Департамент здоров’я ОДА. Крім цього, учасники акції мали змогу пройти консультацію в ендокринолога, імунолога, невролога та отримати довідкову літературу.

“Цукровий діабет – досить грізне захворювання. За несвоєчасної діагностики хвороба призводить до важких ускладнень та інвалідизації. Зокрема, збільшується ризик розвитку інфаркту міокарда у 5 разів, інсульту – у 6 разів, ампутації кінцівок – у 45 разів. Понад 200 мільйонів мешканців планети хворіють на цукровий діабет. В Україні наразі налічують 1 мільйон 300 тисяч діабетиків. Однак всі виявлені хворі складають тільки 1/3 від їх реальної кількості. Як у світі, так і в Україні існує проблема недовиявлення діабетиків. Отож, намагаємося якомога більше працювати в напрямку ранньої діагностики захворювання”, – розповідає головний лікар Чернівецького обласного ендокринологічного диспансеру Марина Леонова.

У Чернівецькій області близько 35 тисяч діабетиків, з яких 156 осіб – діти. Завдяки доступності визначення рівня глюкози в крові, який є основним індикатором діагностики хвороби, в області щороку зростає рівень виявлення захворювання. Оскільки майже всі сімейні амбулаторії та ФАПи області забезпечені глюкометрами, пройти обстеження не складає проблеми також для сільського населення.

Ранній діагностиці ефективно сприяють відповідні акції. Наприклад, торік під час акції до Дня боротьби із захворюванням на цукровий діабет із 300 обстежених порушення рівня глюкози в крові було вперше виявлено у 25 осіб, а в 15 – цукровий діабет.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини