Митрополита Шептицького посмертно нагородили «за мужність і героїзм»

04.11.2013

defaшептultАнтидифамаційна ліга (американська організація боротьби з антисемітизмом) нагородила посмертно за “мужність і героїзм у порятунку євреїв під час Другої світової війни митрополита Андрея Шептицького, який у той час очолював Українську греко-католицьку церкву, повідомляє видання «Дзеркало тижня»

Зокрема, як йдеться в повідомленні на сайті організації, Шептицький удостоєний нагороди імені Яна Карського за мужність при порятунку українських євреїв від винищення, за те, що він надавав їм фальшиві документи і давав їм притулок у часи, коли такі дії каралися смертю.

Нагороду, встановлену для вшанування рятівників євреїв при Голокост, отримав родич митрополита, професор Єжи Вейман.

Антидифамаційна ліга в повідомленні нагадала, що митрополит Андрей Шептицький (1865-1944), який очолював УГКЦ з 1900 року до своєї смерті, відверто виступав проти переслідувань євреїв у зверненнях та до віруючих і безпосередньо до нацистського керівництва. За його вказівками і під його керівництвом євреїв видавали фальшиві документи, зокрема, свідоцтва про хрещення, їх ховали в монастирях, кількох євреїв Шептицький переховував у своєму будинку. Він також написав листа голові СС Генріха Гіммлера, протестуючи проти вбивства євреїв і скаржачись, що до цього примушують українських поліцаїв. А його пастирське послання “Не убий”, що закликає не йти на “політичні вбивства євреїв, зачитували в кожній церкві.

Як сказав, вручаючи нагороду, директор Антидифамаційної ліги Абрахам Фоксман, крім тих, кого Андрій Шептицький врятував безпосередньо, невідомо, скільки ще він врятував опосередковано – завдяки своїй моральної твердості, надавала вплив на інших.

“Український націоналізм Андрія Шептицького, націоналізм співчуття і навіть любов до єврейських сусідів – це той націоналізм, який євреї всього світу приймають і підтримують”, – підкреслив він.

 

Антидифамаційна ліга (Anti-Defamation League, ADL) – американська правозахисна суспільно-політична організація, що протистоїть антисемітизму та інших форм нетерпимості по відношенню до євреїв. Заснована в 1913 році. Штаб-квартира розташована в Нью-Йорку, організація має 30 відділень у США і 3 відділення в інших країнах (Єрусалим, Москва).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи