Прокуратура перевірила, як живуть діти, що залишилися без батьківської опіки

29.10.2013

інтернатПрокуратурою Чернівецької області проведено перевірки дотримання органами виконавчої влади та місцевого самоврядування вимог законодавства щодо стягнення аліментів, інших видів державної допомоги, спрямованої на утримання дітей, які опинилися у складних життєвих умовах. Особливу увагу було звернуто на додержання прав вихованців інтернатів, будинків, спеціальних установ для дітей, а також неповнолітніх, які перебувають під супроводом соціальних служб.

«Прокурорські перевірки виявили численні порушення, зокрема, адміністраціями навчальних закладів, щодо забезпечення прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на отримання соціальних виплат, – розповідає начальник відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури області Наталія Бреславська. – До прикладу, в одному з професійно-технічних училищ обласного центру встановлено, що випускникам цієї категорії не була виплачена одноразова допомога при працевлаштуванні та грошова компенсація на придбання одягу й інвентаря. Ще одній дитині-інваліду в період з вересня 2012-го по червень 2013 року не було виплачено додаткової соціальної стипендії. За результатами перевірки прокурором м. Чернівці внесено подання про поновлення прав 11 дітей та відшкодування на їхню користь 70 тис. 193 грн. Аналогічні порушення виявлено прокурорами Заставнівського та Шевченківського в м. Чернівці районів».

Також прокурорські перевірки засвідчили, що служби у справах дітей райдержадміністрацій часто не здійснюють представництво інтересів неповнолітніх, які є спадкоємцями майна після смерті батьків, на час вирішення даного питання. Ще не в повній мірі вживаються заходи щодо ініціювання стягнення в судовому порядку аліментів на користь дітей, позбавлених батьківського піклування. А в органах державної виконавчої служби управління юстиції в Чернівецькій області встановлено непоодинокі порушення прав дітей на своєчасне виконання судових рішень, постановлених на їх користь.

Всього за наслідками перевірок міськрайпрокурорами внесено 25 подань, за результатами розгляду яких 14 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності, а на користь дітей відшкодовано 99 тис. грн.
Прес-служба прокурат

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини