Нова екскурсія на Україна Incognita – музеєм Григорія Сковороди

25.10.2013

1487_670596059639411_42869579_nНа Україна Incognita з’явилася нова віртуальна екскурсія – літературно-меморіальним музеєм Григорія Сковороди у селі Сковородинівка, що на Харківщині.

«Остання розкішна квітка українського бароко», – так називав Григорія Сковороду історик філософії Дмитро Чижевський. Педагог, поет, музикант, співак, композитор, перекладач, засновник української байки, Сковорода досі залишається найбільш знаним інтелектуалом XVIII століття. Більше того – з іменем цього мислителя часто асоціюють українську філософію.

Філософські ідеї та спосіб життя Сковороди – нерозривні: він навчав бути самотнім – і сам був самотнім; навчав бути бідним – і сам був бідним; закликав до висот людського духу, до віри в Бога – і сам був на вершині духу, на вершині віри.

У Національному літературно-меморіальному музеї Григорія Сковороди зберігаються безцінні артефакти: особистий одяг і годинник філософа, його скрипка. Одна з кімнат музею, що розмістився у гостьовому будиночку колишнього маєтку Ковалівського, – саме та, у якій мислитель жив, приїжджаючи до Сковородинівки. Тут відтворене умеблювання його епохи, а до старовинної скрині, можливо, торкалися руки мислителя. Утім, найдорожчі «експонати» музею – нерукотворні. Відвідавши Сковородинівку, досі можна торкнутися дуба-велета, під яким любив працювати філософ, або ж посидіти у затінку ще одного дуба, якого, за переказами, посадив сам Сковорода. Тут, біля могили мислителя, так і кортить знайти відповідь на запитання: Сковорода сьогодні справді відомий, а чи зрозумілий?.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини