У день 80-річчя Рудольфа Лєкалова відбулась презентація його персональної виставки (+фото)

22.10.2013

Як інформує управління культури облдержадміністрації, у Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація персональної виставки Рудольфа Лєкалова, приурочена 80-річчю від дня його народження. На виставці представлено близько 100 робіт автора, виконаних в різних техніках впродовж трудової діяльності митця. Рудольфа Лєкалова привітали буковинські колеги-художники, письменники краю та колектив обласного краєзнавчого музею, у якому працює художник.

За багаторічну сумлінну працю та вагомий внесок у розвиток культури Рудольфа Лєкалова нагороджено почесними грамотами обласної державної адміністрації та крайового управління культури.

Довідка

Рудольф Лекалов народився 20 жовтня 1933 року (хоча за деякими каталогами помилково значиться дата 10 жовтня) у місті Лодейне Поле Ленінградської області (Росія). Так склалася доля, що перший клас закінчив 1942 року в Свердловській області, 2-й – у селі Кишеньки Полтавської області, четвертокласником став у Загордському дитячому будинку Мінської області в Білорусії, з 5-го по 7-й класи навчався в селі Красне Вінницької області. У 1950-1951 роках здобував професійні навики у Ленінградському художньому училищі, відтак – чотири роки служив у Радянській Армії, а з 1955 року поселився у селі Рідківці Чернівецької області, де працював у школі і заодно здобував освіту за 8-10 класів у вечірній школі. Першими справжніми духовними і мистецькими наставниками, завжди наголошує Рудольф Миколайович, була А. Гула – вчителька української мови і літератури, яка вела шкільну образотворчу студію в селі Красне Тиврівського району Вінницької області, а відтак – буковинські художники – І. А. Холоменюк, Г. В. Васягін, В. Т. Санжаров, І. М. Беклемішева, Д. І. Нарбут, М. І. Молдаван у яких навчався і з якими співробітничав впродовж 1957-1967 років у Чернівцях у художній студії при Будинку народної творчості. У 1960-1966 роках працює художником торгреклами у Чернівцях і одночасно навчається на факультеті графіки Українського поліграфічного інституту імені Івана Федорова (нині Українська академія друкарства), де його професорами були В. Бунов, Р. Сільвестров, Ю. Гапон. Здобувши вищу мистецьку освіту, працює художником Чернівецьких виробничих художніх майстерень, а відтак, впродовж 1966-1980 років – художньо-технічний редактор видавничого відділу управління по пресі Чернівецького облвиконкому, а в 1981 році стає головним художником газети “Радянська Буковина”, у 1990-2005 роках – художник незалежної обласної газети “Буковина”, паралельно – художник газет “Вільна бесіда”, “Чернівецькі листки”, а також художньо-технічний редактор журналу “Ластівка”. Нині Рудольф Миколайович – головний художник Чернівецького краєзнавчого музею.

Фото: Миколи Гавки

9N3B2389 9N3B2387 9N3B2378 9N3B2373 9N3B2371 9N3B2395

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини