Доходи половини викладачів вишів не дотягують до середньої зарплати

29.09.2013

43% викладачів українських вищих навчальних закладів отримують дохід менше 3 тис. грн, причому середня заробітна плата в Україні в першому півріччі 2013 р. становила 3143 грн.

Про це свідчать результати загальнонаціонального соціологічного опитування «Соціально-економічний і професійний портрет українського вчителя», проведеного Центром дослідження суспільства. Дослідження охопило 56 вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації у 21 області України, Автономній Республіці Крим і м. Києві.
Згідно з опитуванням, лише 16% викладачів отримують понад 4,5 тис. грн.

За даними дослідження, дохід залежить від гендерної ознаки. Понад 4,5 тис. грн заробляють 12% жінок і вдвічі більше чоловіків. Крім того, дохід викладачів відрізняється в залежності від наукової сфери. Найбільше в Україні заробляють представники ІТ-спеціальностей. Майже третина з них отримує понад 4,5 тис. грн. Така ж заробітна плата лише у 12% викладачів-природничників. Це найменший відсоток в категорії 4,5 тис. грн.

Відмінності обумовлені переважно додатковою зайнятістю викладачів. Тільки на зарплату у своєму виші живуть 80% співробітників. Інші, крім основної роботи, викладають в інших вишах, проводять наукові дослідження, працюють на невикладацьких роботах за спеціальністю, займаються репетиторством і т.п. Лідерами в отриманні додаткового доходу є ІТ-фахівці (38%). Найменше шансів мати дохід від ще однієї роботи – у представників технічних і природничих спеціальностей (15% та 8% відповідно).
«Вкрай низькі доходи українських викладачів та невелика частка тих, у кого є додаткові джерела надходжень, створюють умови для корупції. Безперечно, проблему не можна вирішити підвищенням зарплат, але треба розуміти, що без поліпшення матеріального становища очікувати позитивних змін у вищій школі не доводиться», – прокоментувала ситуацію експерт Центру дослідження суспільства Інна Совсун, пише ZN.UA.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини