Україну закликають підвищити тютюнові акцизи. І почати жити по-європейські

27.09.2013

Як повідомили сьогодні у Всесвітній організації охорони здоров’я, 23-26 вересня експерти Бюро ВООЗ, представники міжнародних організацій, міністерств охорони здоров’я, фінансів та митних служб із восьми країн обговорювали у Києві політику євразійського регіону щодо оподаткування тютюнових виробів в контексті їх впливу на здоров’я людей та економічні показники країн Євразії.

26 вересня 2013 року відбулась заключна прес-конференція, під час якої міжнародна група експертів представила результати II засідання робочої групи ВООЗ з питань оподаткування тютюнових виробів в країнах євразійського регіону.

ВООЗ постійно консультує країни Євразії щодо способів гармонізації податкової політики щодо тютюнових виробів – з урахуванням економічної та соціальної ситуації регіону.

«За нашими оцінками, і країни Митного союзу, і Україна «більш, ніж здатні» до швидкого і помітного підвищення акцизів на тютюн, аж до ставки 90 євро за 1000 шт. до 2020 року. Головне, що така динаміка не зруйнує економіку країни та не призведе до збільшення контрабанди, оскільки податкові ставки та ціни на сигарети в регіоні все-одно залишатимуться нижчими, у порівнянні, наприклад, з європейськими. У той же час, бюджети країн будуть отримувати додаткові надходження, а зменшення споживання тютюнових виробів врятує мільйони людей від передчасної смерті від хвороб, пов’язаних з курінням», – зазначила головний економіст Бюро ВООЗ Айда Юреклі.

«Україна взяла курс на повноцінне членство у Євросоюзі, тому ми просто зобов’язані будемо виконати вимоги ЄС та значно підвищити акцизні ставки на тютюн з 20 до 90 євро за 1000 шт. Є позитивний досвід восьми східноєвропейських країн, що приєднались до євроспільноти у 2004 році: вони суттєво підвищили тютюнові акцизи і отримали в два рази більше податкових надходжень до бюджету. При цьому не відбулось активізації нелегальної торгівлі, а загальна кількість курців значно знизилась. Показово, що за останні п’ять років Росія щорічно підвищувала акцизні ставки не менш, ніж на 40% – і теж без жодних негативних економічних наслідків», – зазначив керівник відділу контролю над тютюном Інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський.

За повідоленням ЗІК

Довідка.

Робоча група ВООЗ з питань оподаткування тютюнових виробів між державами – країнами Євразії була створена у листопаді 2012 року. Перше засідання робочої групи відбулося в Анкарі у червні 2013 року. Друге засідання робочої групи у Києві було спрямоване на обговорення таких питань як здоров’я нації та економічний вплив вживання тютюну, незаконна торгівля тютюновими виробами, побудова імітаційних моделей оцінки оподаткування тютюну (TaXSiM).

Коментарі
  • I’ve been browsing on-line more than three hours lately, yet I never found any fascinating article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you probably did, the web might be a lot more helpful than ever before.

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини