Буковинська міліція попереджає: за дитячі телефонні жарти слідує недитяче покарання

27.09.2013

На Буковині цьогоріч не зафіксовано жодного повідомлення неповнолітнім про замінування навчальних закладів. А от в Україні з початку року їх зареєстровано 19, усі особи «телефонних жартунів» встановлені.

На щастя, жодне з повідомлень не підтвердилося. Повідомлення про замінування – не просто телефонні пустощі, і за такі вчинки слідує покарання. Якщо учень досяг віку, з якого настає кримінальна відповідальність, то відповідно до ч. 1. ст. 259 Кримінального кодексу України, завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, – карається позбавленням волі на строк від двох до шести років. Згідно ч. 2 даної статті – те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, – карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років. У випадку, коли такий злочин скоять неповнолітні, відповідальність за них будуть нести їхні батьки. Окрім того, суд може зобов’язати жартуна відшкодувати витрати за завідомо неправдивий виклик спецслужб. Ця сума може сягати декількох тисяч гривень. Зрозуміло, що в учня таких коштів немає, тож цей фінансовий тягар ляже на плечі батьків.

А сподіватися на те, що телефонного жартуна не знайдуть, не варто. Адже завдяки сучасному обладнанню експерти можуть легко вирахувати, звідки надійшов дзвінок, навіть якщо телефон чи сім-карту викинуть.
Потрібно навчати дітей та педагогів, як діяти під час евакуації через повідомлення про замінування. За це взялися буковинські правоохоронці. За легендою, один із учнів зателефонував до міліції і повідомив, що Сторожинецька районна гімназія замінована. До будівлі навчального закладу приїхала карета швидкої допомоги, пожежний автомобіль та пересувна вибухотехнічна лабораторія. Дітям, які вишикувалися на «лінійці», розповіли, що під час евакуації потрібно слухати та виконувати інструкції дорослих, не ховатися, організовано вийти з приміщення. Педагогам треба спершу обстежити виходи, визначити напрям руху дітей та уважно роздивитися, чи немає ніде підозрілих предметі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини