Івану Снігуру та Георгію Ходоровському присвоїли звання ” Почесний громадянин м. Чернівці”

26.09.2013

Цьогоріч звання “Почесний громадянин міста Чернівців” буде присвоєно професору кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата Буковинського державного медичного університету, доктору медичних наук Георгію Ходоровському та заслуженому майстру народної творчості України краєзнавцю Івану Снігуру. Таке рішення сьогодні, 26 вересня, ухвалила чергова сесія Чернівецької міської ради.

Звання “Почесний громадянин міста Чернівців” присвоюється за особливі заслуги перед територіальною громадою, вагомий особистий внесок у розвиток освіти, науки і культури міста Чернівців, видатні здобутки у державотворчій і громадсько-політичній діяльності та з нагоди Дня міста.
Довідково:

_hodorovskijГеоргій Іванович Ходоровський народився 28 серпня 1938 року у селі Товтри Заставнівського району Чернівецької області. Після закінчення Чернівецького державного медичного інституту в 1961 році був зачислений аспірантом кафедри нормальної фізіології цього ж інституту. З вересня 1964 року – асистент, з 1967 року – доцент, з 1977 по 1987 – проректор з наукової роботи, з 1980 до 1990 року – завідувач кафедри нормальної фізіології, з 1999 року до цього часу – професор кафедри фізіології ім; Я.Д.Кіршенблата Буковинського державного медичного університету. У 1965 році захистив кандидатську а у 1988 – докторську дисертації.
З 1969 по 1973 рр. працював у Республіці Замбія доцентом кафедри фізіології людини Замбійського державного університету і головою профкому Посольства СРСР у Замбії. Результати його наукової роботи лягли в основу державної програми йодної профілактики зобу в Замбії. Його праця в Афганістані (1987-1989 рр.) на посаді радника ректора Кабульського медичного інституту та Міністра охорони здоров’я Афганістану відзначена подяками, орденом і 2 медалями. Почесний професор Інституту маркетингу і менеджменту (Індія).
У період з 1990 по 1994 роки був депутатом Верховної Ради України, працював головою Комісії у справах жінок, охорони сім’ї, материнства і дитинства. У 1992 році був переведений до Міністерства закордонних справ України на посаду Посла з особливих доручень, а з лютого 1993 р. по листопад 1998 р. працював Надзвичайним і Повноважним Послом України в Індії. У 1996 р. Указом Президента України професору Ходоровському Г.І. присвоєно вищий у дипломатії пожиттєвий ранг: Надзвичайний і Повноважний Посол України.

snigurІван Назарович Снігур народився 5 червня 1929 року в селі Грозинці Хотинського району Чернівецької області. Майстер лозоплетіння, художник, етнограф, колекціонер. З 1998р. – заслужений майстер народної творчості України. Після закінчення народної школи в с. Грозинці середню освіту здобув у вечірній школі м.Чернівці. У 1960-1961рр. навчався у Ленінградському художньому училищі ім. Мухіної. Упродовж: 1947-1949рр. – столяр-різьбяр на підприємстві, з 1949 до 1992 – в системі художнього фонду Спілки художників України та Чернівецького художньо-виробничого комбінату. Працює у різних жанрах мистецтва: живопис, оформлення декорацій, кераміка, дерево, скло, емаль, ткацтво та різні народні вишивки. Як краєзнавець багато часу віддає писанкарству та реставрації образів на гутному склі. Впродовж багатьох років займається лозоплетінням, близько 20 років представляє Буковину цим давнім народним промислом на виставках різноманітних рівнів (колекція складає більше 800 видів), підготував 80 майстрів лозоплетіння.
Учасник 24 Республіканських та 7 Всесоюзних виставок народно- прикладного мистецтва, провів 13 персональних виставок (різьби по дереву, живопису, лозоплетіння, писанкарства). Упродовж десятиліть вивчає зразки творчості народних майстрів Чернівців та Буковини. Добре знаючи буковинський побут та етнографію, працював консультантом кіностудій Києва, Москви та Кишинева. За його участі знято 13 фільмів (“Білий птах з чорною ознакою”, “Гадюка”, “Яка тепла пізня осінь” та ін.). Автор багатьох книг з історії Чернівців та Буковини.

прес-служба міськради

Коментарі
  • ПОЗДРАВЛЯЕМ от всего сердца. ЗАСЛУЖЕННО.
    Украина, гордись своими сыновьями.
    ЗДОРОВЬЯ, ПОБОЛЬШЕ учеников- последователей, чтобы и они приумножали славу Украины. ВИВАТ.

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини