Завершується будівництво першої черги Дністровської ГАЕС, Едуард Ставицький. Але дату не назвав

12.09.2013

За повідомленням прес-служби Міністерства енергетики та вугільної промисловості, завершується будівництво першої черги Дністровської ГАЕС. Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький під час брифінгу у Кабінеті Міністрів України 11 вересня.

Цікаво, що подібні звіти дуже нечасто містять конкретні дати, що допомагає красиво звітувати невизначений час.

Далі Ставицький повторив приємні факти, які, щоправда, ми вже багато років чуємо. І вони, попри все, вже не є новиною.

«Дністровська ГАЕС має стати не лише найбільшою гідроакумулюючою станцією Європи, а й шостою за масштабами гідроенергетики в світі», – зазначив керівник Міненерговугілля. Він також додав, що згідно з проектом до її складу входитиме 7 гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт в генераторному режимі та 2947 у насосному.

Сьогодні реалізується проект будівництва Першої черги будівництва у складі 3-х гідроагрегатів сумарною потужністю в генераторному режимі – 972 МВт, у насосному – 1263 МВт. Перший гідроагрегат потужністю 324 МВт у турбінному та 421 МВт у насосному режимах введено в експлуатацію в кінці 2010 року. Гідроагрегати №2 та №3 такої ж потужності заплановано ввести в експлуатацію у 2013 та 2015 роках відповідно. Таким чином, буде завершено будівництво першої черги Дністровської ГАЕС у складі трьох гідроагрегатів. Цей проект внесено в енергетичну стратегію розвитку до 2030 року. Також він є складовою частиною Програми економічних реформ України на 2010-2014 рр.

Восени минулого року було введено в експлуатацію першу чергу верхньої водойми станції, корисний обсяг якої складає 11,5 млн. кубометрів, що поставило її на перше місце серед найбільших штучних водойм гідроаккомулюючих станцій в Європі.

Після завершення будівництва Дністровська ГАЕС забезпечить підвищення надійності енергопостачання та розширить можливості енергосистеми держави. Зокрема, існує технічна можливість підтримувати якісну електроенергію, як по лінії 330 кВ в Молдову, так і по лінії 400 кВ в Румунію, виділивши на ці лінії окремо один або два блоки ГАЕС, ізольовано від України. Завершення будівництва посилить енергетичну конкурентноспроможність України, зміцнить енергетичну безпеку.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини