Віктор Довганич – талановитий організатор культури(архів). Наші коріння

11.09.2013

У розпорядженні ” Чернівці таймс” невеличкий архів публікацій буковинських ЗМІ. З різних епох. Не для компромату, а суто для науки. Сьогодні кілька фотокопій з “ліхих” дев’яностих. Ось всі дивуються, що Віктор Довганич пішов по лінії культури. І хоче бути дотичним до чогось піднесеного – буковинської книги тощо. У сумнівах. А дивуватися нема чого.   Тут майже звичка. Коріння. Рецидив, як би сказали недоброзичливці) А якщо по суті – передвиборчий проект. Це не так минуле,  як – в якомусь сенсі майбутнє. Дуже ймовірне. Отже, культура – наше все. Реклама  газети ” Час” 1998 року. Клікайте на фото. Збільшення велике. (до речі, про організацію культури пан Довганич обіцяв розповісти на шпальтах ” Чернівці Таймс ексклюзивно, може і про дев’яності згадає?)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Коментарі
    • Шановні читачі!Ви можете висловлювати будь-які почуття і точки зору. Чого ми навіть прагнемо. Але просимо втриматися від брутальних особистих образ. Такі образи будуть цензуровані або видалені. Тим більше, якщо ці образи анонімні.

  • Так він балотується через культуру! Того разу вийшло, тепер знов. Тепер зрозуміло чому з книгами.

  • Довганич, как Ручечник в Большом театре, в ” Место встречи изменить нельзя” солидности добавляет. Кто видел – поймет. П… ец, кадры

  • Та хто ж його ненавидить? Ненависть занадто сильне почуття. От як можна гімно ненавидіти? Варто просто оминати.

  • У Чернівцях переписували Біблію

    Десять років тому, у 1999 році, відбулася Всесвітня акція «Діти світу малюють Біблію», присвячена зустрічі нового тисячоліття, яку організував Уряд держави Ізраїль. Результати приголомшили всіх – 800 тисяч дітей із 91 країни планети Земля відгукнулися на заклик організаторів і надіслали свої малюнки в штаб акції в Єрусалимі.
    Натхненні успіхом, ініціатори акції розпочали нову – «Народи світу пишуть Біблію». За їх задумом, кожен учасник проекту власноручно перепише один із віршів Святої Книги материнською мовою. Стартувавши, акція вже охопила 50 країн світу. А 13 жовтня учасники акції та виставка дитячого малюнку за сприяння обласного Благодійного фонду «Хесед Шушана» прибули до Чернівців. Буковинцям одними із перших в Україні випало щастя переписати один із віршів Біблії своєю рукою. Захід відбувався у Мармуровій залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. На зустріч із чернівчанами прибули міністр інформації та діаспори Ізраїлю, наш колишній земляк Юлій Едельштейн, посол з особливих доручень Алекс Цві, Надзвичайний і Повноважний Посол держави Ізраїль в Україні Зіна Калай-Клайтман, керівник проекту «Народи світу пишуть Біблію» Амос Рольник. Їх приймали не менш поважні особи – два народних депутати України – Юрій Артеменко та Віктор Швед, заступник голови облдержадміністрації Борис Баглей, мер Чернівців Микола Федорук, ректор університету Степан Мельничук, керівники громадських організацій.

    Ведучими вечора були директор фонду «Хесед Шушана» Леонід Фукс, Заслужений журналіст України Василь Бабух, Заслужений діяч мистецтв України Семен Цидельковський. Як водиться, поважні гості та господарі обмінялися вітальними промовами. Зокрема заступник голови облдержадміністрації Борис Баглей відзначив, що в історії України та Ізраїлю є чимало схожих сторінок. Під час голодомору в Україна, до прикладу, за неповними підрахунками, померло понад 7 мільйонів людей, під час Холокосту – загинула третина світового єврейства – понад 6 мільйонів осіб. По друге, Ізраїль в оточенні недругів наполегливо будує незалежність, Україна теж потерпає від нападок тих, хто не бажає бачити її самостійною. Але, підкреслив Борис Михайлович, наша держава налагоджує добрі стосунки зі всіма народами, які сповідують закони дружби й добросусідства.
    Чернівецький міський голова Микола Федорук акцентував увагу на тому, що буковинська столиця завжди була прикладом злагоди й толерантності. Тут без проблем вживалися румуни і українці, росіяни і вірмени, євреї і німці… Історія не донесла нам ворожнечі на релігійному ґрунті. Він зазначив, що у Чернівцях і зараз мирно вживаються представники 21 релігійної конфесії.
    Амос Рольнік розповів про історію виникнення проекту, підтримку від урядових кіл, яка надихнула організаторів до поїздок світом, задля того, аби представник кожного народу, нації міг переписати бодай один вірш рідною мовою.
    Надзвичайний і Повноважний Посол держави Ізраїль в Україні Зіна Калай-Клайтман ремствувала, що Чернівці зустріли їх холодною погодою і дощем, але щиро зізналася, гарне ставлення до них городян зігріло їхні душі. Вона припустила, що у майбутньому стосунки між її державою та Буковиною стануть тіснішими, взаємовигідними.
    Юлій Едельштейн наголосив, що проект «Народи світу пишуть Біблію» послужить містком між різними народами, які люблять Книгу Книг. Він переконаний, що ця акція наблизить Біблію до людей.
    Своїми думками з присутніми поділилися керівник просвітницької програми Джойнта Арон Вайс, керівник ВААД України Йосип Зісельс, директор Благодійного фонду «Хесед Шушана» Леонід Фукс та інші.
    Після офіційної частини організатори акції надали право першими переписати рядки з Біблії Борису Баглею, Миколі Федоруку, начальнику відділу обласної ради Валерію Унгуряну… Після них свої записи у спеціальні книги зробили ректор університету Степан Мельничук, науковець Ігор Буркут, депутат обласної ради Віктор Довганич, заслужений будівельник України Леонід Фукс, народні депутати Юрій Артеменко та Віктор Швед, десятки присутніх. Ці рукописні збірки з часом будуть переплетені в єдиний рукопис, який перевезуть в Будинок Біблії, що знаходиться на Святій Землі, й зберігатиметься він там на вічні часи.
    Відбувся виступ митців міста, зокрема, струнного квартету «Гармонія», нашого співака Геннадія Івоняка та ізраїльського Владі Блойберга, які виконали пісні як івритом, так і українською, учнів школи №41 та інших. Виступи артистів присутнім дуже сподобались.
    Анатолій ІСАК.

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини