Дослідили патріотичні настрої в Україні. Зростають

20.08.2013

20.08.2013.4Згідно з результатами останнього дослідження Соціологічної групи «Рейтинг», у серпні 2013 року 81% опитаних українців в тій чи іншій мірі вважають себе патріотами своєї країни. Зокрема, 40% опитаних однозначно характеризують себе як патріотів, ще 41% – швидше так, ніж ні. Разом з тим, 13% опитаних не вважають себе патріотами. Ще 5% – не змогли визначитися.

Таким чином, протягом останнього року кількість людей, які вважають себе патріотами не змінилася (у серпні 2012 року 40% опитаних однозначно характеризували себе як патріотів, ще 42% – швидше так, ніж ні).
Якщо ж говорити про довшу динаміку, то, скажімо з 2010 року кількість людей, які вважають себе патріотами, дещо зросла. Так, у вересні 2010 року тільки 31% опитаних однозначно характеризували себе як патріота, ще 45% – швидше так, ніж ні. Загалом кількість опитаних, які вважають себе патріотами своєї країни, зросла з 77 до 81%.
Цікаво, що більшими патріотами себе вважають найстарші та наймолодші респонденти. Водночас, ми спостерігаємо тенденції, що чим старші респонденти, тим менше вони підтримують Незалежність України. Отже, частина респондентів, називаючи себе патріотами своєї країни, не мають на увазі незалежну Україну, і більше таких саме серед старших людей.
Загалом 61% опитаних підтримали б проголошення Незалежності України, якби перед ними постав такий вибір сьогодні. Водночас 28% – не підтримали б, ще 13% – не визначилися. За останній рік (з серпня 2012) ці показники практично не змінилися.
Якщо на Заході підтримали б Незалежність майже 90%, на Півночі та в Центрі – майже 70%, то на Сході та Півдні – менше половини, а на Донбасі – взагалі лише третина. Лише на Донбасі кількість противників Незалежності перевищує кількість прихильників – рік тому ці показники були майже рівні. При цьому, серед прихильників Партії регіонів майже половина підтримали б Незалежність, а майже 40% – ні. Тоді як серед прихильників КПУ домінують противники Незалежності (дві третини).
Як вже зазначалося, чим молодші респонденти, тим більше вони підтримують Незалежність України. Чоловіки більше підтримують Незалежність, ніж жінки. Чим більше матеріально забезпечена людина, тим вища підтримка Незалежності.
Майже 80% респондентів, які вважають рідною мовою українську, підтримують Незалежність. Водночас, серед респондентів, які вважають рідними одночасно російську та українську – таких близько половини, а серед тих, які вважають рідною лише російську, – лише третина.
Майже 90% прихожан УГКЦ, понад 70% УПЦ (КП) та майже 60% просто віруючих, які не відносять себе до жодної конфесії, підтримують Незалежність. Тоді як серед прихожан УПЦ (МП) таких менше половини, хоча і серед них кількість прибічників Незалежності перевищує кількість противників.
46% опитаних готові у випадку виникнення відповідної загрози відстоювати територіальну цілісність України зі зброєю в руках. За останні три роки це найвищий (!) показник: так, у 2010 році таких було 43%, у 2012 – лише третина.
Разом з тим, 43% опитаних не готові відстоювати територіальну цілісність України зі зброєю в руках, 11% – не визначилися.
Якщо раніше підвищену готовність відстоювати свою країну зі зброєю в руках висловлювали переважно прихильники лише партії Свобода, то зараз таких однакова кількість і серед прихильників інших опозиційних партій: УДАРу та Батьківщини – близько 60%.
Ще один цікавий момент. На Донбасі кількість опитаних, які готові відстоювати територіальну цілісність країни зі зброєю в руках, у 1,5 рази вища, ніж кількість людей, які підтримали б Незалежність.
Майже 60% чоловіків та кожна третя жінка готові захищати свою країну зі зброєю в руках. Чим молодші респонденти, тим вищу готовність декларують до відстоювання країни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

Як вигадують кримінальні справи

Останні новини