Руслан Сербінчук: абсурд виникає через політичну гру

19.08.2013

(ексклюзивне інтерв’ю для ” Чернівці Таймс”)

Топ-темою минулого тижня став конфлікт підприємців п’ятого сектору і адміністрації Калинівського ринку. І закінчився тиждень тим, що на кілька годин  було заблоковано дорожній рух у центральній частині міста.   Адмінстрація хоче проводити реконструкцію сектору, багато ж підприємців сектору не вірять адміністрації. Як часто у нас буває, конфлікт перебігає в атмсфері взаємонерозуміння. У нас дивна звичка спрощувати ситуацію до звичного чорно-білого бачення. Причому звичка, як правило, з обох сторін.

Якщо оцінити два варіанти розвитку подій. Звісно, якщо підприємців не повернути на місце, то незрозуміло, які гроші можуть компенсувати політичні та іміджеві втрати теперішнього керівнитцва міста. Але якщо усіх повернуть на місце і благоустроять сектор, то ситуація виглядатиме доволі кумедно. Ледь не війною вмовили на покращення… Сьогодні, свою думку щодо конфлікту висловлює генеральний директор Калинівського ринку  Руслан Сербінчук.

 

Ця ситуація вже набрала такого розголосу, що навіть якщо б були плани не повернути ці контейнери назад, я б просто відмовився від цього

-Чому потрібна реконструкція? Чому саме 5-й сектор?

-На розвиток торговельних секторів з моїх попередників ніхто не звертав увагу.  Саме 5-й сектор. Тому що він географічно розташований досить вдало. І є можливість саме його розвивати. Він знаходиться на вулиці Калинівській і той потік людей, які зараз проходять повз 5-го сектору можна спрямувати на сектор. Що планується зробити? Ми плануємо зробити перепланування розташування контейнерів. Тобто виставити ряди рівно, зробити  відстань між рядами згідно пожежних норм, накрити ряди цільним дахом. Між рядами, в проходах, встановити тротуарну плитку. Від асфальту у спеку йде неприємине випаровування.Плануємо встановити, згідно припису санепідемстанції, очисну споруду, яка дасть змогу рибному ряду зливати туди брудну воду.

Що ми отримуємо після? У нас з’явиться чотири входи з вулиці Калинівської на 5-й сектор і три входи зі сторони четвертого сектору. Таким чином ми звільняємо берег річки на якому потрібно зробити берегоукріплення (його зараз там немає).   На сьогоднішній день контейнери стоять просто на землі, підперті залізобетонними палками. Вони взагалі не захищені. Ще одна така повінь ідумаю, контейнера можуть поплисти разом з річкою. Таке в нас сталося на 4-му секторі минулого року. Вода піднялася, підмила береги і контейнери  почали падати. Ми їх демонтували, зробили берегоукріплення і контейнери поставили на міце. Стосовно того, що саме в якому вигляді,  чи магазини, чи контейнери будуть стояти на 5-му секторі. Ми плануємо встановити ті самі торгові об’єкти, які зараз знаходяться на секторі, але в новому порядку згідно план-схеми, яку ми вже затвердили.

З цією план-схемою підприємці ознайомлені?

Підприємці ознайомлені. Ця план-схема висить у вікні адміністрації 5-го сектору. Тобто будь-хто з бажаючих може підійти, подивитися як все планується зробити.

-У коридорах, коли підприємці пікетували на виконкомі, вони говорили що ця план-схема якась не справжня. Що не все проміряно, як потрібно. Що ви відповіли на такий закид?

На минулому виконкомі було прийняте рішення про виготовлення проектно-кошторисної документації. Тобто ми замовили проект в спеціалізованій організації, яка зробила нам всі виміри і згідно тієї план-схеми виготовила нам проект виконання цих робіт.  Якщо хтось каже, що воно там не вміщається, просто не компетентний. Проміряйте самі знов і після того говоріть.

Якась частина підприємців погоджується з вашими планами?

Є підприємці, які погоджуються. От до речі, сьогодні стало відомо, що коли ті підприємці, які виступали на виконавчому комітеті на захист реконструкції вийшли на роботу, на них вже накинулася ось ця так звана ініціативна группа. Почали обзивати, погрожувати. Тобто їх цікавить тільки їхня думка: “Нам це не потрібно”. І думка іншої людини, якій це потрібно і яка вірить адміністрації сприймається в штики.

Які претензії висувають підприємці і чому вони їх висувають?

Претензії такі — небажання вивозити контейнери  на інший торговий сектор. Бояться, що вони втратять торгівлю, своїх клієнтів і як наслідок не зароблять коштів для життя.  Це, мені здається, єдина причина, яка людей зупиняє. Ну і причина це  — підбурювання якихось політичних сил, які шукають своєї вигоди.  Ось і все.

Які гарантії дає ринок стосовно того, чи повернуться підприємці на свої робочі місця?

Я думаю ця ситуація вже набрала такого розголосу, що навіть якщо б були плани не повернути ці контейнери назад, я б просто після всього відмовився від цього. Але у мене не було таких планів. Йшлося лишень про реконструкцію, благоустрій, наведення порядку.  Гарантія – це кількість тих людей, які знають про цю ситуацію.  Всі – в курсі,  всі знають. Тому ставити щось там додаткове і незаплановане нам немає ані сенсу, ні змісту. Це перше. А друге, ну не було такого заплановано. І ще одна гарантія — угода на нове торгівельне місце.  Адміністрація Калинівського ринку готова підписати дану угоду терміном на десять років. Тому що попередні пртензії були такі:«А якщо прийде новий директор і в нього будуть інші плани на 5-й сектор?».  Ми готові підписати ці угоди на десять років.

Жодна людина, адекватна, не адекватна, не може виступати проти того, якщо їм намагаються зробити щось краще

-Ви були у понеділок на виконкомі і бачили пікетників. Там доволі багато людей було. Ви говорите, що невдоволених менше

На пікеті, звісно, були представники 5-го сектору. Але якщо взяти загалом, це, мені здається, навіть не з Калинівського ринку. Я не знаю звідки їх взяли. З 5-го сектору –  ініціативна група  десь чоловік двадцять. Написали, що весь 5-й сектор був присутній на даному заході. Але під час пікетування з адміністрації пішли й порахували скільки було відкритих торгових точок. Було відкрито і торгувало 50 торгових точок. Це при умові того, що всього цих торгових об’єктів близько 100. Частина із цих торгових об’єктів взагалі використовується під склади. Тобто з них не торгують. Щодо пікету. Чоловік 20-25, можливо, були з 5-го сектору. Всі решта торгували.  І хотів про це сказати. Ці люди просто спостерігають за тим, що відбувається. І якраз ці нейтральні люди зараз ніяк не впливають на ситуацію. І поки що себе ніяк не проявляють. Тобто вони зайняли нейтральну позицію і коли розпочнемо все ж таки робити, я думаю вони не будуть заперечувати.

Доволі дивна ситація склалася, коли встановлювали нові безкоштовні вбиральні на ринку. Підприємці, кажуть, збирали підписи, що виступають проти вбиральні?

Це взагалі абсурдна ситуація.  Жодна людина, адекватна, не адекватна, не може виступати проти того, якщо їм намагаються зробити щось краще. Звісно є якісь певні страхи, але наміри зробити краще ніколи не сприймалися в штики. Цю вбиральню ми планували побудувати ще в минулому році. І коли ми почали вже будівництво, тут знову вспливає ця політична група, яка нібито відстоює інтереси підприємців. Збирають, незрозуміло як, підписи, щоб вбиральню не будувати. В минулому році ми побудували аналогічну в 4-му секторі і вона користується досить непоганим попитом. Ми не звертали увагу на це звернення, а робили те, що нам дозволено робити. Цей абсурд виникає з-за політичної гри. Головний закид: «з нами не порадилися».  Хоча всі вже багато років говорять , що нам потрібні безкоштовні вбиральні, нам потрібні якісь умови, створіть нам їх. А коли ми їх починаємо створювати…. А ви не порадилися.

Скажіть, попереднє керівництво радилося про встановлення туалетів, переобладнання секторів тощо?

Попередні взагалі ні з ким не розмовляли. Вони просто тупо робили. Якщо треба було щось перевезти, вони перевозили. Пересунути, вони пересували. Ніхто з підприємцями взагалі не розмовляв. Не розмовляв чому? Тому що, якщо хтось там буде проти, його просто викидають з ринку і він залишається без роботи.

паном Ринжуком воно не бралося ніколи до уваги. Було так: я сказав, і по іншому бути не може

 За Ринжука люди почувалися безправними. Що змінилося у правовому сенсі?

-Справа не в угодах. Форми угод залишаються, поки що, такими ж. Але паном Ринжуком воно не бралося ніколи до уваги. Було так: я сказав, і по іншому бути не може. Ніхто не заглядав ніколи в угоди, ніхто не читав свої права і обов’язки. Люди були настільки залякані, що відстояти свої права по угоді, взагалі не йшлося. Якщо треба було щось зробити додатково, треба було за це заплатити. Зараз дозволи безкоштовні. І встановлення ролетів, підключення світла, другий поверх…Будь ласка. Людина пише заяву, якщо є технічна можливість зробити, ми підписуємо і люди просто собі роблять.

Ви нещодавно робили прес-конференцію  Чи змогли ви донести свій месидж до громадськості через пресу?

Думаю, що ні.   На мій погляд, те що я хотів довести у деяких фразах, які були основними. Це якось другим планом пішло. Про те, що на тридцять мільйонів підвищився прибуток від Калинівського, наприклад.. Це ж не копійки.Про неймовірне підвищення прибутків від автотерміналів.Так само. Цього, на жаль, взагалі або не прозвучало, або перевернули.  Я  намагаюся співпрацювати із пресою, але особливих надій на те, щоб показати як Калинівський ринок нині працює, не маю.  Тому може не так часто виступаю ініціатором якихось прес-конференцій.Але звітую, спілкуюся, тому що  Калинівський ринок у всіх на слуху. І громадськість має аналізувати показники і знати  в якому стані зараз знаходиться ринок. У нас є сайт, ди ми своєчасно доносимо інформацію. Хто хоче, той бачить. А хто не хоче… 

 Це помста опозиціонерів за Добробут

Пікет дуже емоційно проходив. Багато претензій висували, а як ви спілкуєтеся з людьми на секторі?

Помітив, що коли спілкуюся з підприємцями без цих політичних лідерів, так званої опозиції, ми спілкуємося зовсім по-іншому. Тобто з боку підприємців є розуміння. Люди чітко  говорять: це потрібно зробити, але давайте це зробимо якось так, щоб нас не вивозили. Тобто діалог  все ж проходить. Наодинці спілкуюся, кажуть: так, це нам потрібно, але це краще зробити якось так, щоб ми не з’їжджали з цього торговельного сектору. Нам потрібно зробити це якось в іншій формі. Тобто є якісь нормальні пропозиції від підприємців, як це краще зробити. Без криків, лозунгів: «Нам це не потрібно! Руки геть!” і т.п. 

. Але як тільки з’являються представники  політичних партій, одразу з’являється зовсім інше розуміння.    От сьогодні в п’ятницю) я їм запропонував представити, все ж таки, всю документацію, яка в мене є стосовно реконструкції. Підприємці відмовилися  і пішли пікетувати міську раду і задають теж саме питання: покажіть нам, будь ласка, документи, які є, які встановлюють право на здійснення даної роботи. Абсурд знову. Тобто, не документів хотіли, а акції.

  Якби не втручалися ці політичні сили, ми ж на Великдень починали це, люди б уже торгували в новому торговельному секторі. Уже би працювали.

В чому підступ, незрозуміло?

Це помста опозиціонерів за Добробут

Ні. Не це мав на увазі. В чому бачать підступ підприємці?

 Не знаю.  Думаю, у нас всі так метикують — просто так нічого не робиться. Безкоштовний сир тільки в мишоловці. Десь так. Хоча в інших секторах ми встановлювали тротуарну плитку, бетонуємо, асфальтуємо. Робимо такі самі, скажемо, покращення, але без перепланування, без пересування контейнерів. Тому що там це недоцільно. Люди кажуть: “Дякую”. Якщо зайти в 5-й сектор і подивитися в яких умовах вони там працюють і зайти в аналогічний 4-й. Земля і небо. Це зовсім інші умови праці. Люди не розуміють, що врешті решт покупці перестануть туди ходити. Якщо нічого не робити.  Правильно ви задали запитання і підприємці мене питають: “А навіщо вам це потрібно?”.   Дійсно задаю питання собі: “А навіщо мені це потрібно?”. Тому що я, як керівник, мене сюди призначили не тільки заробляти гроші, а й створювати умови, розвивати Калинівський ринок. І це один із кроків розвитку.

 Яким чином планувалися сектори на Калинівському?

Планування на Калинівському ринку було досить просте. Де є вільне місце, туди потрібно щось поставити. Пакували таким чином, щоб влізло якомога більше торгових об’єктів. От і все планування. Як воно буде виглядати, буде воно зручним, як його прибирати, особливо взимку. Про це взагалі ніхто не думав. Зараз, щоб прибрати ринок у нас є досить великі проблеми. Техніка не може заїхати в ряди і повивозити сніг. Тому підприємці взимку на руках носять сніг в окремі місця, куди ми потім під’їжджаємо і забираємо. Тому що туди техніка заїхати не може.  . От вам і все планування 

 Сергій Воронцов

 Альона Чорна 

Коментарі
  • Отличная статья, расставляет все точки над І.Просто,
    ясно все объясняет. Прочитать статью за 10 минут-
    и не надо тратить 3 часа на пикеты.
    Руслан Сербинчук пришел работать, хочет сделать
    хорошо для рынка. Но наших людей столько обманывали,
    что они уже ничему не верят.
    тем более ЗА ТАК ХОРОШЕЕ ПОЛЕЗНОЕ ДА ЕЩЕ не для себя А ДЛЯ ЛЮДЕЙ.
    Уважаемые предприниматели 5 сектора , обсудите эту статью, прочитайте внимательно,если надо, подпишите
    договор. А своим покупателям скажите, куда переходите. В этой статье- правда

  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Щоб додати фото у коментар, необхідно в текст вставити ссилку на фото.

    Як вигадують кримінальні справи

    Останні новини